Robert Eaton

»Ko sem bil še v šoli, mi je oče kupoval frizerske knjige in mi v njih pisal opombe, kako se kaj naredi.«

Robert Eaton je mojster barvanja las. Še posebej opazna je bila njegova kolekcija Muse, ki jo je lani pripravil za British Hairdressing Awards in tudi zmagal v kategoriji barvanja. Letos so ga frizerski kolegi prvič nominirali za naslov Britanski frizer leta. Zmagal je Robert. Intervju je nastal še pred razglasitvijo zmagovalcev.

Naj vam najprej čestitam za nominacijo za British Hairdressing Awards. Kje ste bili, ko so vas poklicali? Kakšna je bila vaša reakcija? Ste pričakovali nominacijo?

Bil sem zelo vesel, ko sem prejel klic. Najprej sem bil seveda v šoku in je malo trajalo, da sem vse skupaj dojel. Bil sem doma in redko se zgodi, da sem ob sobotah prost, zato je bil klic Jayne (Jayne Lewis-Orr, izvršna direktorica Hairdressers Journal, op. ur.) presenečenje. Zvečer smo šli ven in proslavili nominacijo, vendar pa je bila takrat nominacija še skrivnost, saj so jih razglasili šele čez nekaj dni. Vedno sem si želel nominacijo in mislim, da sem ves čas trdo delal znotraj britanske frizerske industrije in opravljal delo, ki ga imam rad. Je dober občutek, ko vidiš, da so drugi nominirali mene in sem hvaležen vsem, ki so dali glas zame. Rad imam frizersko industrijo. Predstavlja velik del mojega življenja in ustvarjanje kolekcij je nekaj, kar res rad počnem.

Kako bi opisali kolekcijo, ki ste jo pripravili za British Hairdressing Awards?

V kolekcijo sem želel zajeti vse, kar me navdušuje v frizerski industriji, od barvanja do stylinga po navdihu editorialov. Želel sem ustvariti kolekcijo za frizerske kolege kot tudi za stranke v salonu. Slednje želim nagovoriti, da pridejo v salon in se zanimajo za barvanje in za to, kako ustvarimo določeno obliko las.

Ste pripravljeni na zmago?

Bilo bi neverjetno, če bi zmagal. Vsekakor sem vesel, da sem bil nominiran. British Hairdressing Awards je bil vedno dogodek, ki zame predstavlja vrhunec frizerskega koledarja. Neverjeten občutek je biti del vsega tega.

Od nekdaj ste se zelo radi udeleževali frizerskih tekmovanj.

Res je. Svojo kariero sem začel 1996. in mislim, da sem se okoli leta 2001 že udeležil prvega tekmovanja. Tako sem dobil veliko novega znanja, dalo mi je potrditev in zagon za naprej. Bil sem zelo navdušen, ko sem videl, da so kje objavili katero od mojih slik. Prelomno je bilo leto 2003, ko sem postal del Fellowship FAME Team, prvič zmagal v okviru L’Oreal Colour Trophy in zmagal tudi v regijski kategoriji severovzhod v okviru British Hairdressing Awards. Potem je šlo samo še navzgor. Med drugim sem na British Hairdressing Awards trikrat zmagal v kategoriji barvanja, prav tako trikrat v regijski kategoriji severovzhod in enkrat v kategoriji afro. Ne bom lagal, nominacija za naziv British Hairdresser of the Year, je bila vsekakor ves čas eden od mojih kariernih ciljev.

Kaj vam pomenijo vse te nagrade z osebnega in poslovnega vidika?

Tekmovanja so super, saj lahko industriji pokažeš svojo kreativnost. Vplivajo tudi na stranke v salonu. Vsaka si seveda želi predvsem super frizuro, ki ji dobro pristoji. Ni nujno, da nagrade same pripeljejo tudi nove stranke. V salonu pravimo, da je dobro, če naši frizerji tekmujejo, saj so potem inspirirani in motivirani. Posledično bodo tudi delali bolje in bodo stranke bolj zadovoljne. Gre za začaran krog.

Kako je potekala vaša frizerska pot?

Moja frizerska pot se je uradno začela leta 1996, ko sem pustil šolo in začel delati kot pripravnik v salonu mojih staršev. Takrat sem imel že veliko znanja o industriji in delu v salonu, saj sem ob sobotah delal v salonu že od svojega enajstega leta. Že takrat sem imel rad vse v povezavi s frizerstvom in komaj sem čakal, da tudi sam začnem delati kot frizer. Počasi sem se začel udeleževati tekmovanj in kolikor sem uspel, sem obiskoval frizerske dogodke in seminarje. Učil sem se od veliko različnih frizerjev, kar je v veliki meri vplivalo na moje znanje. Pred šestimi leti sem zaključil izobraževanje s področja trihologije (nauk o laseh in lasnih boleznih (op. ur.)) in se začel ukvarjati s personalizacijo lasulj. To področje industrije je zelo zanimivo in predstavlja pomemben del mojih frizerskih izkušenj. Eden od mojih največjih dosežkov, na katerega sem najbolj ponosen, je razvoj družinskega posla in odprtje drugega salona v Leedsu. Odprli smo ga v času recesije in težko je bilo začeti posel. Po desetih letih je to postal eden vodilnih salonov v območju Yorkshire.

Kako je biti del družinskega podjetja, ki ima že več kot 40 let tradicije?

Super je. Tesno sodelujemo pri gradnji ekipe salona in tudi same blagovne znamke. Vsak ima svojo vlogo in skupaj zelo dobro sodelujemo. Kljub temu, da je oče v industriji že več kot 50 let, je še vedno moja inspiracija in motivator. Če pogledam, kaj vse je ustvaril še v časih, ko je še delal v salonu Vidala Sassoona in kako dela še danes. Še vedno je zelo progresiven frizer. Naučil me je več, kot sem si kdaj mislil, da me bo. Mama je zadolžena za poslovno stran salona in v šali pravimo, da je ona najpomembnejši Eaton, saj vodi račune, plače in skrbi, da je vse urejeno. Tudi sestra je frizerka in eden mojih prvih modelov. Moram priznati, da se še danes česa naučim od nje, vesel sem, da imam njeno podporo. V veliko pomoč mi je na snemanjih in pri ustvarjanju kolekcij.

Kaj ste kot otrok sanjali, da boste, ko odrastete?

Že zelo zgodaj sem si želel postati frizer. Že kot otrok sem veliko časa preživel v salonu in hitro sem se zaljubil v frizerski poklic.

Imate kakšne posebne spomine na očetov salon iz otroštva?

Predvsem se spomnim, da sem opazoval vse; kaj kdo dela in kako se zabavajo pri delu. Šele zdaj se zavedam, kako trdo sta oba starša delala in s kakšnimi izzivi sta se soočala. Ko sem bil še v šoli, mi je oče kupoval frizerske knjige in mi v njih pisal opombe, kako se kaj naredi.

Imate dva salona. Kako velika je vaša ekipa?

V obeh salonih skupaj dela 45 ljudi. Nekaj jih je del ekipe že več kot 30 let.

Vaši starši še delajo v salonu?

Ja, oba sta še vedno zelo aktivna. Oče še vedno dela v salonu en dan v tednu, mama pa je še vedno najboljša pri vodenju knjig.

Ste tehnični direktor za Wella Professionals na območju Združenega kraljestva. Kakšna je vaša vloga?

Zame je vloga velika čast in v njej zelo uživam. Z Wello tesno sodelujem pri kampanjah, nastopih, seminarjih, izobraževanjih v salonih in snemanjih kolekcij. Vloga mi prinaša zelo raznoliko in pestro delo, zato sem zelo hvaležen, da so mi jo podelili. Najbrž ste veliko na poti.

Koliko dni na teden ste na voljo vašim strankam v salonu?

En dan na teden delam v matičnem salonu v Barnsleyu, dva dneva sem običajno zaposlen z različnimi aktivnostmi za Wello, ostale dni pa sem v salonu v Leedsu. Tako imam zelo pester urnik, ki vsebuje vse od kreativnega dela do dela z ekipo in s strankami.

Vsi vemo, da ste mojster barvanja, ampak med drugim vas zanima tudi trihologija. Kako je prišlo do tega?

Trihologija me je začela zanimati pred šestimi leti. Že prej sem delal z lasuljami in pomagal strankam s težavami zaradi izpadanja las. Želel sem izvedeti več o tem in se izobraževati, da bi jim lahko pomagal. Odločil sem se za študij trihologije in izvedeti čim več o laseh tudi z vidika medicine. Zaključil sem dvoletno izobraževanje na inštitutu za trihologijo. Temu sta sledili še dve leti dela pod mentorstvom inštituta. Šele potem smo jo v salonu uvedli kot dodatno storitev. Predstavlja pomembno dopolnilo k našemu poslu in zelo nam je pomagalo pri gradnji slovesa pravega strokovnjaka za lase.

Kaj bi svetovali mladim frizerjem?

Svetoval bi jim, da se učijo od čim več različnih frizerjev. Izkušnje, ki jih dobiš v zgodnjih letih kariere, oblikujejo tvoje frizerske spretnosti za mnoga leta naprej. Seveda je pomembno, da redno nadaljujejo izobraževanje. Obstaja veliko načinov, kako se lahko učijo od največjih svetovnih mojstrov na showih, seminarjih in prek različnih spletnih platform.

Kaj počnete v prostem času? Imate kakšen hobi?

Delo zasede velik del mojega časa in mislim, da postane delo v družinskem podjetju način življenja in ne le služba. Prosti čas namenjam predvsem družini. Hči je stara tri leta in tako mi ni doma nikoli dolgčas.

Tekst: Nina Nagode
Foto: Osebni arhiv

 

Spodaj si lahko ogledate kolekcija Muse, ki mu je prinesla leta 2018 zmago v kategoriji barvanja.