Ana Soklič

Eurovizija 2021

Letos je barve Slovenije na izboru za pesem Evrovizije zastopala čudovita Ana Soklič, ki si je uvrstitev zagotovila že lani, a je bil njen finalni nastop v Rotterdamu na Nizozemskem zaradi epidemije odpovedan. Z njo smo se med drugim pogovarjali tudi o njenih lepih laseh, ki jih neguje z omamno dišečimi izdelki Moroccanoil.

Najprej čestitke za uvrstitev na izbor za pesem Evrovizije. Kakšni so občutki, da ste morali kar eno leto čakati na svoj nastop? Najbrž je bila želja po nastopu še toliko večja.

Če vam smem povedati po pravici, je bilo mnogo mešanih občutkov. Kar nekaj poglavij imam za seboj, ki so terjala mnogo angažiranosti na veliko področjih, čustva in občutki pridejo dostikrat razburkani, navsezadnje imamo opraviti z glasbo. Nič ni enostavno oz. samoumevno.
Nastopa na Evroviziji sem se veselila, a znotraj mene je bil prisoten tudi strah in seveda, imela sem kar nekaj skrbi. Najbolj me je bilo strah, ali bom na dan nastopa dovolj spočita in ne utrujena od mnogih vprašanj in aktivnosti, ki so bile, kljub Covidu-19 in ukrepom, še vedno prisotne, gre vendarle za Evrovizijo, čeprav v malce okrnjeni različici. Z ekipo smo delali v smeri, da bi se zgodilo dobro, sama pa sem oseba, ki je vedno in povsod rada realna in z nogami na tleh. Samo na tak način, imam občutek, se lahko zgodijo prave stvari!

Trenutna situacija je v veliki meri zaznamovala glasbeno industrijo. Kako ste vi preživeli zadnje leto?

Situacija s Covid-19, nas je vse dodobra pretresla in na nek način, hočeš, nočeš, tudi spremenila.
Sama sem navkljub vsemu skušala ostati čim bolj aktivna skozi celo leto. Vesela sem, da se mi je lansko leto, ki je bilo seveda najbolj kritično, zgodilo toliko nastopov in dogodkov. Tukaj sem resnično hvaležna vesolju in samo upam lahko, da se bo vsaj toliko približno dobro tudi nadaljevalo.
Živim na robu gozda, non stop v sožitju z naravo, in ravno ona je tista, ki me je vedno znala pozdraviti, le in seveda, če sem ji sama to tudi pustila.

Kdaj so se začele priprave na letošnji evrovizijski nastop? Kako so potekale?

Priprave so potekale ves čas. Dobra fizična in psihična pripravljenost sta ključnega pomena. Sredi aprila, sva začeli na projektu delovati tudi skupaj z režiserko naše letošnje ekspedicije, Tino Novak.

Kaj vam v tednih po nastopu vzame največ časa?

Veliko je tega. Birokracija, sedenje za računalnikom, sprožiti povpraševanje, toliko kolikor se človek sam angažira, tako je na koncu. Vedno rada izpeljem vse na čim boljši ravni, vsak detajl ima na koncu svoj čar, ostajam tega mnenja. Če je le mogoče, želim odgovoriti na vsa vprašanja novinarjev in medijev. Dobro je, da si čim bolj aktiven in angažiran. Vse se nekje nalaga in na koncu je človek lahko, se mi zdi, za vse minulo kvečjemu nagrajen, če le ostaneš dovolj odprt in pripravljen za akcijo.

Najbrž imate kljub vsemu čas tudi za druge projekte. Kaj zapolnjuje vaš urnik?

Moj urnik trenutno zapolnjuje kar nekaj aktivnosti. Mnogo slednjega je še v povojih, pa bo vseeno bolje, se mi zdi, da zaenkrat ostaja še skrito. Ob pravem času vam vse povem.

V frizerskem svetu je hitro zaokrožila informacija o partnerstvu med Izborom za pesem Evrovizije in profesionalno blagovno znamko za lase Moroccanoil. Tako v zaodrju ni manjkalo njihovih izdelkov, ki jih tudi sicer redno uporabljate. Ker mora biti na odru vse brezhibno, ste bili zaradi pričeske gotovo še bolj pomirjeni, da je vse, kot mora biti.

Izjemno me veseli, da so v zaodrju same prireditve na policah kraljevali izdelki Moroccanoil, ki jih sedaj že lep čas uporabljam na dnevni bazi. Glede na mojo dolžino las me je najbolj skrbela trda voda v hotelu. Pri nas je voda veliko bolj mehka in imam občutek, da vsebuje manj vodnega kamna. Še dobro, da je bil frizerski kotiček ovit v barve turkiza. Zelo sem hvaležna za to!

Kateri Moroccanoil izdelek vam je najljubši? Zakaj?

Naravnost obožujem produkt Dry texture spray, ki moje lase vedno in povsod spremeni v voluminozen slap, brez da bi lase otežil, ter jim da življenje.

Kako sicer skrbite, da so vaši dolgi lasje lepi in negovani?

Ja, z dolgimi lasmi je vseeno malce več dela. Zahtevajo pozorno nego, vendar se mi zdi, da se izplača. Po mojem mnenju so dolgi lasje pri ženski lahko nekaj najlepšega, mar ni res ...
Trudim se, da lase čimbolj pustim pri miru in v stiku z naravnim. Kadar je le mogoče, jih ne navijam oz. ravnam, če pa že, pa seveda predhodno uporabim tudi temu primerne produkte, ki las v osnovi vsaj malo zaščitijo. Odlično je tudi, da jih sem in tja pustiš, da se posušijo na zraku, še posebej poleti je tega seveda več.

Ste imeli vedno dolge lase ali je bilo tudi obdobje eksperimentiranja?

Po pravici povedano nisem nikoli eksperimentirala s pričeskami. Vedno sem bila pristaš dolgih las. Nekako imam pri sebi občutek, da dolgi lasje še bolj poudarijo neko gracioznost ženske in jo delajo ženstveno. Ne vem. Po drugi strani obožujem izgled ikone Audrey Hepburn, ki si je kasneje v svoji karieri privoščila tudi pixie haircut, s katerim je bila tako čarobna in omamna.
Manj je več, kar ostaja moj moto, tudi kar se tiče samih las. Čimbolj naravno, se mi zdi, se na koncu kar obrestuje.

Tekst: Nina Nagode
Foto: osebni arhiv, Ilirija, d. o. o.