Sharon Malcolm

»Sledite svojemu občutku, ta vam bo povedal, če ste na pravi poti!«

Naša tokratna intervjuvanka je Sharon Malcolm, katere delo smo že večkrat predstavljali v reviji Frizer. Je lastnica nadvse uspešnega in večkrat nagrajenega salon v okolici Belfasta na Severnem Irskem.

Najprej čestitke za zmago v kategoriji Trend Image v okviru British Hairdressing Awards. Povejte nam več o zmagovalni kolekciji.

Trend Image je del moje zmagovalne kolekcije v regionalni kategoriji Frizer Severne Irske iz leta 2019. Slavi glamurozne lase z veliko teksture in volumna. Ko sem leta 2019 drugič zmagala v kategoriji Frizer Severne Irske, je bila lanska zmaga v kategoriji Trend Image odlično nadaljevanje.

Za svoje delo ste prejeli že veliko nagrad. Kaj vam pomenijo vse te nagrade? Je med njimi katera, na katero ste še posebej ponosni?

Pomenijo mi nek dosežek in potrditev, da sem dosegla določen cilj. Vsaka predstavlja trdo delo in odločenost doseči določen cilj. Pomembno je, kaj vse me je pripeljalo tja. Vsaka nagrada je nekaj posebnega za tisto obdobje, ko sem jo prejela. Posebno mesto v mojem srcu bo vedno imela nagrada, ki sem jo prvič prejela v kategoriji Frizer Severne Irske. Že dolgo sem frizerka in vse, kar sem se naučila, me je vodilo do osvojitve te nagrade.

Kako je potekala vaša frizerska pot?

Že zelo zgodaj sem spoznala, da bi rada postala frizerka. Imela sem otroško lutko za friziranje in zelo rada sem ustvarjala z njenimi lasmi. Las nisem le pletla, ampak tudi strigla. Ko sem bila stara 14 let, sem ob sobotah začela pomagati v lokalnem salonu. Kmalu sem prihajala tudi ob četrtkih popoldan. Povsem sem se zaljubila v frizerstvo, okolje in stranke. Po končani šoli sem vedela, da si želim postati frizerka in odločila sem se za pripravništvo v salonu v Belfastu. Tam sem ostala dve leti. Od nižje stilistke sem napredovala do višje stilistke. Trdo sem delala, da sem si ustvarila ime in ugled v industriji in tudi pri strankah. Sem kreativna in vedno sem imela rada umetnost. Na tem področju sem se v šoli še posebej izkazala. Med pripravništvom sem se zaljubila v različne stile dela z lasmi in imela sem veliko srečo, da predstavlja mojo kariero delo, ki ga resnično obožujem. Sem lastnica salona, ki nosi moje ime. Nahaja se v manjšem kraju blizu Belfasta na Severnem Irskem. Odprla sem ga leta 2000.

Kdo je imel največji vpliv na vašo kariero?

Moja mama. Svetovala mi je, naj vztrajam, tudi ko je najtežje. Vedno je bila ob meni in ne bi uspela brez njene podpore. V frizerskem smislu pa vsekakor Patrick Cameron. Njegovo delo je preprosto čudovito in od njega sem se ogromno naučila.

Kaj ste v otroštvu sanjali, da boste, ko odrastete?

Že zelo zgodaj sem želela, da bi bila frizerka. Vedno sem rada pletla ali kako drugače urejala lase prijateljem in družini.

Na kateri dosežek ste najbolj ponosni?

Ponosna sem na vse, kar sem dosegla. Za vsako nagrado je zgodba in spomin. Odprtje salona, dvakratna zmaga v kategoriji Frizer Severne Irske, poslovna nagrada za moj salon. Vsi ti dosežki so me oblikovali, da sem danes to, kar sem.

Kako velika je vaša ekipa?

V salonu nas dela 13. Salon se nahaja ob glavni ulici in je s 130 m2 največji frizerski salon v mestu. Strankam ponujamo tudi parkirišče in tega jim ostali saloni ne ponujajo.

Na vaši spletni strani sem prebrala, da ste salon s petimi zvezdicami. Po čem vse se vaš salon razlikuje od ostalih?

Ko bomo ponovno odprti, saj so tu saloni trenutno sredi zaprtja, bomo stremeli k temu, da bomo pred ostalimi saloni v našem območju. Stalno izboljšujemo naše storitve in ponudbo za naše stranke, ki vedo, da pri nas dobijo najboljše. Stalno se izobražujemo, smo strastno predani zadovoljstvu strank in imamo zelo visok standard.

Zasledila sem vašo izjavo, da predstavlja delo s škarjami le polovico tistega, kar nudite strankam. Kaj predstavlja drugo polovico?

Striženje in barvanje predstavlja le del našega dela. Ostalo je zadovoljstvo stranke. Od nasmeha ob vstopu stranke in do vsega vmes – pijača, digitalne revije, komunikacija, svetovanje.

Aktivni ste tudi na področju dobrodelnosti. Povejte kaj več o tem.

V preteklosti smo zbirali sredstva za različne dobrodelne organizacije v boju proti raku kot tudi lasne in lepotne dobrodelne organizacije. Verjamem, da je pomembno vračati lokalni skupnosti in biti prijazen, še posebej v svetu, v katerem živimo zdaj.

Kako bi opisali svoj stil friziranja?

Lep in nosljiv.

Prepričana sem, da je vaša bogata frizerska kariera polna zanimivih zgodb in da se vam je zgodilo tudi kaj nenavadnega. Bi delili kakšno z našimi bralci?

Ko sem se še učila, mi je pri striženju moške stranke odpadel najmanjši nastavek. Tako sem ga na enem delu po nesreči povsem zabrila. Na pomoč sem poklicala mentorja, ki je rešil situacijo. Kasneje sem se skrila v WC vsakič, ko je v salon stopila moška stranka.

Kako preživljate dneve v času, ko je vaš salon zaradi trenutne situacije zaprt?

Poslovna plat salona me ves čas zaposluje. Da si zbistrim misli, grem vsak dan na sprehod, za katerega verjamem, da je dober za ohranitev duševnega zdravja. Veliko berem, kuham in meditiram.

Kaj bi svetovali frizerjem v teh težkih časih, ko morajo ostati doma in so saloni zaprti?

Če imate doma lutko, vam svetujem predvsem vajo, vajo in še enkrat vajo. Preverite, kakšna izobraževanja vam ponuja distributer blagovne znamke, s katero delate. Ostanite navdihnjeni in predvsem počnite, kar vas osrečuje, in čim manj, kar vam povzroča slabo voljo.

Kaj bi svetovali mladim frizerjem?

Počnite, kar vas veseli, sledite svojemu občutku in ta vam bo povedal, če ste na pravi poti. Ne bojte se prositi za pomoč, niti trdega dela. Predvsem pa vadite. Počnite, kar vas osrečuje.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost?

Še v tretje si želim zmagati v kategoriji Frizer Severne Irske, saj bi to pomenilo, da avtomatsko postanem članica Hall of Fame v okviru British Hairdressing Awards.

Kaj najraje počnete v prostem času?

Sprehajam se in na srečo imam v bližini doma veliko odličnih priložnosti za to.

 

Tekst: Nina Nagode
Foto: osebni arhiv Sharon Malcolm