Gareth Williams

»Lasje morajo vedno videti razkošno!«

Garteth je globalni barvni ambassador za Moroccanoil. Slovenski frizerji so ga lahko spoznali na predstavitvi profesionalnih barv Moroccanoil, ki je potekala oktobra v Smledniku. Priložnost smo izkoristili za intervju.

Najprej dobrodošli v Sloveniji. Kaj vam je bilo med kratkim bivanjem tu najbolj všeč?

Hvala. Prva stvar, ki me je presunila še pred pristankom, je bila osupljiva pokrajina! Videti je bilo kot iz filma. Sprehodil sem se skozi staro mestno jedro Ljubljane in se samo naužil lepote kraja. Iskreno, bilo je kot filmski set. Vreme je bilo čudovito in medtem ko sem se vedel kot turist, je do mene stopila ljubka mlada dama in mi povedala, da ji je všeč moj izgled, zaradi česar sem pomislil, da so Slovenci neverjetno prijazni! To se v Londonu ne zgodi pogosto!

Povejte, prosim, kako je potekala vaša frizerska pot.

Kariero sem začel takoj po zaključku šolanja na jugu Velike Britanije. Prihajam iz majhnega kraja, kjer je bil salon, v katerem sem delal, eden najuglednejših v okolici. Pri 20 letih sem se preselil v London in hitro sem spoznal, da se moram še veliko naučiti o frizerstvu, zato sem ves čas opazoval druge stiliste. Kasneje sem uspešno opravil avdicijo za kreativno ekipo in začel delati na tednih mode, kjer sem delal z blagovnimi znamkami, kot so Dior, Anya Hindmarch, Ted Baker, vendar nisem uspel v tem okolju. Takrat sem odkril strast do dela z barvami in se podal na pot razvijanja konceptov v tehnike, nenehno rast in izpopolnjevanje svojih veščin. Postal sem vodja koloristov ene večjih britanskih verig salonov, kjer sem pomagal dvigniti raven barvanja v industriji, kar je vodilo tudi k povečanju deleža verige na trgu barvanja. Ko se je zgodila pandemija, sem imel čas za razmislek. Ker sem nepretrgoma delal že 16 let, sem se odločil, da se podam na samostojno pot in pomagam salonom razviti svoje sposobnosti na kritičnih področjih barvanja. Zdaj opravljam sanjsko vlogo, delam kot globalni barvni ambasador za Moroccanoil in po vsem svetu izvajam izobraževanja, seminarje, šove in videe. Še vedno zelo rad ustvarjam tudi komercialne pričeske v salonu, ki se nahaja v londonskem predelu Soho.

Slišala sem, da vam izobraževanje veliko pomeni. Povejte nam več o tem.

Res je. Izobraževanje mi veliko pomeni. Nimam nobenih dvomov glede svoje ravni
spretnosti, zato brez težav vprašam drugega kolorista, zakaj počne to, kar počne. Preprosto sem zelo radoveden. Verjamem, da je edini način, kako biti inovativen, ta, da si dovolj odprt, da se naučiš drugih načinov dela za doseganje drugačnih rezultatov ali celo drugega načina dela za doseganje enakega rezultata. Včasih lahko vajenec kaj naredi, pa me res preseneti in pomislim, zakaj nisem nikoli pomislil na to? Če ste na izobraževanju z mano, boste videli, da delim ideje in koncepte, v katere resnično verjamem, a tudi rad poslušam, kaj počnejo drugi stilisti in kako to deluje pri njih. Zame je to eden od vrhuncev mojega dela. Frizer v Gruziji lahko naredi nekaj, česar še nisem videl in kar deluje obojestransko.

Kako dolgo že izobražujete za Moroccanoil?

Moje potovanje z Moroccanoilom se je začelo poleti 2021. Kontaktiral me je Alan Cane, vodja mednarodnega izobraževanja, ker je bil navdušen nad mojim delom, ki sem ga objavljal na svojih družabnih omrežjih (@garethwilliamshair), ter kako sem predstavil in razložil svoj postopek. Povedal mi je, da načrtuje Moroccanoil predstavitev barv. Takoj sem bil zainteresiran in začel uporabljati njihove barve, ki so neverjetne. Vlog sem uradno objavil januarja 2022 in od takrat sem zaposlen z ekipami po Evropi in ZDA ter ustvarjam čudovite barve (s pametno umestitvijo). Pristop blagovne znamke do las se popolnoma ujema z mojim lastnim prepričanjem, da morajo biti lasje vedno videti razkošno – izjemno sijoči in pristno zdravi.

Povejte nam o tehnologiji. Kako delujejo barve Moroccanoil?

Moroccanoil prelomna tehnologija ProArginine + ArganID™ resnično pomaga ohraniti celovitost las s svojimi obnovitvenimi in negovalnimi učinki. Ključna za delovanje je ProsArginine vrsta aminokisline, ki je naravno prisotna v obstoječi strukturi lasnih vlaken. V prvotnem stanju je zelo alkalna. Ko se uporablja na višjih, aktivnih ravneh, se njene koristi okrepijo in postane močno alkalizirajoče sredstvo, ki podpira kemijo barve las.

S testiranjem smo dokazali, da deluje ProArginine enakovredno kot druga tradicionalna alkalizirajoča sredstva za učinkovito zviševanje pH las. Intuitivno v ravno pravšnji meri nabrekne povrhnjico in tako zmanjša poškodbe in ima posledično manjši vpliv na celotno površino las. In še posebnost, zaradi katere ProArginine resnično izstopa. Kot aminokislina, ki je naravno prisotna v laseh, lahko zakrpa poškodovane predele povrhnjice in jo obnovi. Naslednji del našega sistema predstavlja naš ikonični ArganID. To je ista tehnologija, ki je prisotna v vseh naših izdelkih za nego barv. Vstopi v lase, prodre globoko v skorjo, jih napolni z vsemi svojimi čudovitimi antioksidativnimi in vlažilnimi lastnostmi ter s tem ustvari ravnovesje vlage v celotnem lasu.

V čem se razlikujejo od drugih barv za lase?

Poleg naše zaščitene tehnologije – ProArginine + ArganID™ – je tisto, kar jo še naredi drugačno, barvna paleta. Ta je bila pri Moroccanoil razvita z mislijo na današnje koloriste in stranke. Rezultati so resnični toni in bogate barve z dolgotrajnim visokim sijajem.

Izdelki Moroccanoil imajo izrazit vonj. Kaj pa profesionalne barve za lase?

Našo zelo priljubljeno prepoznavno dišavo najdete v celotni barvni liniji.

Kako je s prekrivnostjo sivih las?

Color Rhapsody zagotavlja do 100-% prekrivanje sivih las. Prekrivnost je večdimenzionalna in multirefleksna, saj odsevna barva bolj zasije na svetlobi in da mladosten in moden videz. Videti bo veliko bolj naravno.

Kaj pa blondinke? Bodo našle popolni odtenek zase?

Seveda, naša barvna paleta je zasnovana, da zadovolji potrebe sodobnih strank.

Za frizerje je na voljo posebna aplikacija. Kaj vse bodo našli na njej?

Aplikacija Moroccanoil Color Destination je informacijsko središče za Moroccanoil Professional Haircolor. Frizerjem daje dostop do navdihujočih in izobraževalnih videoposnetkov ter samostojnega učenja o teoriji barv, uporabi izdelkov, naši lastniški tehnologiji in drugem. Barvnim strokovnjakom bodo lahko zastavljali vprašanja o vsem, kar se tiče barvanja las. Aplikacija je na voljo za mobilne in tablične naprave iOS in Android.

Kateri je vaš najljubši Moroccanoil izdelek, brez katerega preprosto ne morete?

To je zelo težko vprašanje. Seveda obožujem ikonični Morrocanoil Treatment, vendar ne bi mogel brez Dry Texture Spraya. Odličen je za dodajanje volumna, ki traja in takoj osveži lase. Kot nalašč je za uporabo po feniranju ali ustvarjanje zanimivih oblik s kodralnikom.

Tekst: Nina Nagode
Foto: osebni arhiv