Kako lahko lasje koristijo v cvetličnih loncih

Pomlad je tu in z njo sezona presajanja rož. Kako lahko uporabimo lase v tej priljubljeni spomladanski aktivnosti?

Človeški lasje so bogat naraven material, saj so sestavljeni iz beljakovin in vsebujejo dušik. Poleg tega vsebujejo žveplo, ogljik in še dvajsetih drugih elementov, ki so pomembni za rastline. V ozračju lasje razpadajo zelo počasi, če pa so prisotni vlaga, gnojila, blato (odplake) ali posebne glive v zemlji, ki prispevajo k razpadu keratina, se lasje lahko razgradijo v nekaj mesecih. V tradicionalnem kitajskem kmetijstvu so lase mešali z živinskimi iztrebki, da so pripravili gnojilo za polja v zimskem času. V nekaterih indijskih skupnostih so uporabljali lase kot gnojilo za sadovnjake in zelenjavo in pri pridelavi organskega gnojila.

V Združenem kraljestvu in na Irskem so okoljevarstveniki, frizerji in eko aktivisti ustanovili organizacijo Green Salon Collective. Prizadeva si za trajnostni razvoj na področju frizerstva. Iz las so s polstenjem izdelali prevleko iz las (angl. hair mat), ki se uporablja pri presajanju lončnic.

Prevleko iz las se položi na dno lonca, ker zadržuje vodo, in tudi na površje zemlje, ker zmanjša izhlapevanje vlage in odganja škodljivce. Sčasoma lasje spustijo v zemljo dušik, ki prispeva k boljši rasti rastlin. Zaradi prisotnosti kemikalij se ne priporoča uporaba uporabe pobarvanih las.

V omenjeni organizaciji pravijo, da je metoda najprimernejša za tiste rastline, ki imajo rade dušik. Če rastlina izgublja svojo lepo zeleno barvo, pomeni, da potrebuje več dušika. Boste poskusili tudi vi?

Vir: Salon Waste Disposal | Holistic Sustainability | Salon Recycling (greensaloncollective.com)
Tekst: Monica Caltran
Foto: Pexels