Patrick Cameron

»Če ste glede svojega dela samozavestni, bo to vidno tudi na rezultatu.«

Pravijo mu tudi bog svečanih pričesk. V nekajminutnem »plesu« okoli modela ustvari čudovito svečano pričesko, vmes pa zabava, izobražuje in motivira občinstvo. Pri njem je vse videti tako preprosto in zdi se, da bi lahko ustvaril pričesko tudi z zaprtimi očmi. To so ga naučila leta trdega dela. Slovenijo je po 17-ih letih ponovno obiskal v okviru Beauty Foruma Ljubljana, kjer je občinstvo navdušil s svojo neverjetno energijo, sproščenostjo in seveda čudovitimi pričeskami, ki jih je ustvaril. Ker zelo rad smuča, si želi v prihodnje obiskati tudi katero od slovenskih smučišč.

Najprej dobrodošli v Sloveniji. Kaj ste pripravili za show v Ljubljani?

Zelo sem vesel, da sem tukaj. V Ljubljani bom na odru dve uri, kar je malce neobičajno zame. Običajno trajajo moji nastopi do ene ure. To bo za tukajšnje frizerje velik privilegij, da bom z njimi tako dolgo. Zelo se bomo zabavali. Pripravil sem posebno predstavitev, ki bo kot nalašč za spomladanske neveste, saj menim, da to zanima veliko frizerjev. Tema, ki se je bom lotil, je osnova. Kako narediti dobro osnovo? Frizerjem bom korak po koraku predstavil šest pričesk, iz katerih lahko naprej izpeljejo pričesko, kot jo želijo ustvariti. Rad bi jim dal svobodo ustvarjanja. Menim, da je to zelo pomembno. Ko se frizerji izobražujejo, je običajno vse strogo določeno po korakih, jaz pa jim želim predvsem dati navdih, da vidijo tehniko, ki je preprosta, jo razumejo, ampak rezultat pa je lahko neverjeten. Temu pravim čarovnija.

Ogledala sem si že nekaj vaših nastopov v Londonu. Pri vas je vse videti tako preprosto. Nisem frizerka …

Ampak ste kljub temu razumeli?

Ja.

To je skrivnost uspeha. Na meni je, da dam frizerjem občutek, da lahko tudi sami to ustvarijo. In to je prvi korak na poti k uspehu. Veliko edukatorjev zgradi okoli sebe zid in ko jih frizerji vidijo, si mislijo »Uau, neverjetno, ampak sam tega ne bi zmogel.« Jaz pa se trudim, da drugi mislijo, da zmorejo tudi oni.

Vem, da je videti lahko, ampak zadaj so leta in leta trdega dela. Najbrž tudi pri vas ni šlo vse tako gladko.

Seveda. Leta trdega dela so me naučila, kako zaključiti pričesko, ustvariti popolno ravnotežje … Danes lahko delam vse te pričeske skoraj z zaprtimi očmi. Zato lahko na odru hkrati delam in govorim. Posledično je vse videti tako preprosto in vedno spremljam, kaj se dogaja. Kot vsak frizer; treba je začeti na začetku in graditi na osnovah. Moraš se naučiti delati z lasmi, biti samozavesten pri delu z dolgimi lasmi. Delo z dolgimi lasmi je zelo nenavadna vrlina. Moramo upoštevati, da vsaka stranka, ki pride v salon zaradi svečane pričeske, gre nekam, kjer mora še posebej dobro zgledati. Naj bo to nevesta, ki bo prvič stala pred vsemi in je zato nervozna, ali pa gre za kakšen drug dogodek, za katerega je kupila posebno obleko in si želi videti čudovito. Vključno z lasmi. Tako je na strani frizerja velik pritisk, da se s pričesko izkaže. Pogosto se zgodi, da frizerji preprosto rečejo, da ne delajo z dolgimi lasmi. Jaz pa jih jim želim približati.

Vem, da ste zelo zaposleni z nastopi. Vas lahko neveste najamejo, da jim uredite pričesko?

Ne. Skozi leta sem uredil zelo veliko pričesk, ampak že pred leti sem se odločil, da bom le še izobraževal. Moje stranke so frizerji in preprosto jim ne želim krasti strank.

Je pri vas na odru še prisotna trema?

Ni ravno trema, ampak sem vseeno pod pritiskom, saj se trudim, da bi moj nastop izpadel dobro. Nervozen sem zato, ker si želim biti dober, ne zaradi samega nastopanja na odru. Morate vedeti, da nimam salona in ne delam s strankami. Na odru živim. Oder je neke vrste moj dom. Na meni je, da dobijo frizerji dober dogodek.

Pandemija je vse postavila na glavo. V tem obdobju ste začeli s ponedeljkovimi javljanji v živo »Education in isolation«.

Še vedno jih delam. To zdaj traja že več kot 160 tednov. Začelo se je marca 2020 in še vedno jih delam vsak ponedeljek zvečer. Imam zelo veliko digitalno občinstvo. Preselil sem se na Novo Zelandijo. Moj dom v Združenem kraljestvu sem prodal, prav tako v Španiji. Na Novi Zelandiji imamo zelo lep dom ob morju. V Združenem kraljestvu sem živel 35 let, a kovid je vse spremenil. Zelo močno sem se vključil v digitalne medije in spletna izobraževanja. Postavili smo novo spletno stran accesslonghair.com, v okviru katere deluje velik klub, v katerega se lahko frizerji včlanijo in postanejo del moje digitalne družine Access Long Hair. Posebnost strani je, da je korak po koraku predstavljena prav vsaka pričeska. Za frizerje, ki bodo obiskali moj šov v Ljubljani, bomo naredili posebno kategorijo, v kateri bodo našli prav vse frizure, ki bodo tudi na odru. Tako bo lahko vsak odnesel nekaj domov. Dobili bodo brezplačno kodo za dostop za en mesec. Stran je zelo preprosta, vizualna. Res smo se potrudili na novo postaviti celotno znamko, da bi bila čim bolj zanimiva tudi za mlade. Kot tudi za vse ostale, ki nas že dlje časa spremljajo.

Torej imate zdaj manj nastopov v živo in se bolj posvečate spletu?

Nisem se sam tako odločil, ampak sem bil nekako prisiljen. Vse se je spremenilo in čas je bil, da se spremenim tudi sam. Preprosto ni bilo nastopov ali držav, v katere bi lahko odpotoval. Leta 2020 sem moral podjetje povsem spremeniti v digitalno usmerjeno prihodnost. Zdaj pridem v Evropo dvakrat letno in nastopam na različnih dogodkih. Iz Slovenije odpotujem v Španijo, potem naprej v Grčijo in od tam nazaj na Novo Zelandijo. Ponovno se vrnem septembra, ko bom v Buckingamski palači od kralja prejel nagrado MBE.

Najbrž se že veselite podelitve.

Zelo. MBA bom prejel zaradi mojega digitalnega prispevka, motiviranja in deljenja znanja v času zaprtja med pandemijo. Spremljalo me je 300.000 posameznikov s celega sveta. Dobil sem veliko pozitivnih odzivov. Že takrat sem rekel, da imamo frizerji skrivno moč, to pa je kreativnost. Imamo možnost, da preprosto izginemo v naš kreativni prostor in se ne oziramo na vse slabo, ki nas obkroža. Moram priznati, da je moja angažiranost na digitalnem področju rešila moj posel. Prav tako moje duševno zdravje, saj sem imel nekaj, kar sem lahko počel. Obvestilo o nagradi sem prejel še od kraljice na njen rojstni dan, samo odlikovanje prejmem septembra od kralja.

V novem domu na Novi Zelandiji ste si uredili poseben studio.

Imam čudovit studio, nad katerim sem navdušen in v njem delam skoraj vsak dan. Snemam različne vsebine, ki jih je zdaj že kar veliko, ustvarjam kolekcije. Ves čas delam, vendar delam, ko se počutim kreativnega. Ker imam studio doma, je zelo preprosto. Delam, grem po kavo, delam in grem malo na obalo ... Včasih sem v studiu cele ure, včasih zelo malo. Med drugim mi omogoča tudi fotografiranje kolekcij. Zadnja kolekcija je že bila posneta tam. Prostor je majhen, da zvok ne odmeva. Prav tako v njem ni nobenih oken, da imam v njem svetlobo, kot si jo želim. Gre za povsem ločen del hiše in je moj ustvarjalni svet.

Kako velika je vaša ekipa?

Zelo je majhna. Malo več kot 30 let smo bili štirje. Ko smo potrebovali še koga, smo ga preprosto najeli. Imel sem poslovnega direktorja, umetniškega direktorja Marca, vodjo prodaje in potem sem bil še jaz. Od selitve na Novo Zelandijo sva ostala le še dva: jaz in Marco. Pri prodaji mi pomaga zunanje podjetje. Moj mož Randy je sicer odvetnik, a mi veliko pomaga pri videih. Sem blagovna znamka in ne potrebujem velike ekipe.

Na odru imate neverjetno energijo. Kaj bi bil vaš nasvet frizerjem?

Svoje delo opravljajte s strastjo. Naj tisto, kar delate, prihaja iz srca. Naj bo iskreno in naj bo ta zgodba vaša. Ne kopirajte, bodite original. Če ste samozavestni glede tega, kar delate, bo to vidno tudi na rezultatu.

Kaj ste kot otrok sanjali, da boste, ko odrastete?

Nisem razmišljal o frizerstvu. V šoli mi ni šlo najbolje. Rad sem imel umetnost in glasbo. Mislil sem, da bom počel kaj v tej smeri. Šolo sem pustil pri 16-ih letih in niti nisem vedel, kaj bi rad počel. Do mojega 20-ega leta sem opravljal različna dela. Med drugim sem delal v glasbeni trgovini in urejal izložbo za veliko blagovnico. Kasneje se mi je ponudila priložnost za delo v frizerskem salonu, kjer sem opravljal pripravništvo. To me je utrdilo in odprlo vrata za naprej. Če mladi ne vedo, kaj bi počeli, jim svetujem, naj opravijo pripravništvo.

Na Novi Zelandiji ste si že ustvarili kariero. Zakaj ste se vseeno odločili, da odidete v Veliko Britanijo?

Želel sem izkoristiti življenje, videti Evropo. Moj plan je bil, da grem za eno leto, a sem ostal 35 let. Vedel sem, da je zunaj velik svet, in želel sem se v njem preizkusiti.

Preden ste se osredotočili le na dolge lase, ste tudi strigli in barvali.

Res je. Delal sem vse. V tistih časih smo morali znati frizerji delati vse. Še vedno rad strižem svoje prijatelje in družinske člane. Vendar tu nimam svojega »izvirnega glasu«, kot ga imam pri delu z dolgimi lasmi. Pri striženju kopiram malo od Sassoona, malo Mahoganya … Pri dolgih laseh pa ne kopiram.

Vse ste nas zelo presenetili z naravnim videzom. Kako se počutite?

Prvih nekaj meseci se nisem mogel odločiti, ali mi je všeč ali ne. Potem sem se je preprosto navadil. To je moj naravni videz in to so moji naravni lasje. Še vedno so zelo gosti in skodrani. Je pa videz zelo drugačen. Menim, da je bil pravi čas za ta korak. Vedel sem, da se selim na Novo Zelandijo, da bom v studiu delal na digitalnih vsebinah. Zame je bil to popoln čas za spremembo glede las. Povzročil je burno reakcijo. Veliko ljudi mi pravi, da so navdušeni, in prav tako veliko je tistih, ki jim ni vešč.

Čigavo mnenje vam največ pomeni?

Marcovo, Randyevo in mnenje moje mentorice. Na Novi Zelandiji imam mentorico, ki me je učila, ko sem bil še mlad. Z njo se pogosto slišim. Lindsay Leverage je zdaj stara okoli 80 let.

Brala sem, da ste delali v amaterskem gledališču. Imate morda še kakšne druge zanimive hobije?

Zelo sem bil vpleten v gledališče. Prav tako ples. Plesal sem balet. Delal sem ličenje v zaodrju. Igral sem, pel. To so bili vsi moji hobiji. Ko sem prišel v Združeno kraljestvo, je bilo zame povsem naravno, da stojim na odru. Nekoč so bili moji hobiji zelo povezani z glasbo in plesom. Zdaj, ko sem starejši, rad igram klavir, rišem, smučam, potujem in sem z ljudmi.

Imate tudi hči.

Čudovita je. Stara je 11 let. Ko sva se z Randyem preselila na Novo Zelandijo, sta se z nama preselili tudi ona in njena mama. To je naša mavrična družina. Skupaj smo živeli tudi že v Združenem kraljestvu.

Vem, da ste samo človek, vendar ne morem mimo vprašanja, če ste sploh kdaj slabe volje.

(Smeh.) Ko govorim o svojih strasteh, delu, sem zelo motiviran in srečen.

Tekst: Nina Nagode
Foto: Beauty Forum Ljubljana