Maja Jerkič

»Ne želim le slediti modnim smernicam, ampak globlje spoznati osebo na stolu in poudariti njeno edinstveno lepoto.«

Maja se je pred leti zavestno odločila, da odloži škarje in glavnik ter se posveti svojim otrokom. Ljubezen do poklica ji ni dala miru. Prav tako želja po dodatnem izobraževanju, saj je opravila mojstrski izpit in se kasneje vpisala na Teološko fakulteto. Ko se je mož hudo poškodoval in je bila prisiljena poiskati vir zaslužka, se je odločila odpreti svoj salon, kjer je realizirala svoje poslovne ideje. Med drugim se je specializirala za naravno barvanje las s kano. Po enem letu ima stranke, kakršne si je vedno želela, in v teh dneh seli salon iz domače hiše na novo in predvsem večjo lokacijo. Je mama šestih otrok in frizerka z neverjetno intuicijo, ki vodi njeno poslovno pot. Nekaj posebnega je tudi njena energija, ki sem jo občutila kmalu po vstopu v salon.

Kako je potekala vaša frizerska pot?
Že od majhnega sem rada česala, frizirala in lasje so mi bili velika strast. Ko je bil čas za odločitev, kam naprej, sem se odločila za frizersko šolo. Konec tretjega letnika sem zanosila, ampak sem se kljub temu po končani šoli zaposlila in do porodniške delala. Takoj je sledila druga porodniška in ker me dve leti ni bilo v frizerstvu, sem imela občutek, da sem preveč »padla ven«. Striči sem še znala, a vse mi je bilo tuje. Občutek je hitro minil in tudi zamujeno sem nadoknadila. Ker sem večinoma delala popoldan in za ta čas nisem imela varstva za hčerki, sva se z možem dogovorila, da ostanem doma. Kmalu sva dobila še eno hčer in ko so bile vse tri že malo večje, sem začela razmišljati o študiju in karieri, saj sem imela ves čas občutek, da nisem izkoristila svojih potencialov. Želela sem si višjo stopnjo izobrazbe, da bi lahko poučevala na frizerski šoli, saj me je frizerstvo še vedno zanimalo. Odločila sem se za mojstrski izpit, ki sem ga z lahkoto opravila. Hkrati pa sem si tudi želela še več otrok in slednje je zmagalo. Tako sem danes mama šestih otrok. Ko sem dobila četrtega otroka, me je materinstvo zaposlilo na polno in sem se odločila, da povsem pustim frizerstvo. Mož je imel dobro službo in lahko sem si privoščila, da sem doma z otroki. Lani sem se vrnila v frizerstvo, odprla svoj salon in se podala na podjetniško pot.

Kako to, da ste se odločili, da se vseeno vrnete v frizerstvo?
Kot sem povedala, sem za nekaj let odložila škarje in glavnik. Sprijaznila sem se, da se kot frizerka z veliko družino pač ne morem več uveljaviti. Ko sem pričakovala šestega otroka, danes petletno hči, me je skupina mamic povabila, če bi jih naučila nekaj osnov, da bi lahko bolj kvalitetno strigle svoje otroke doma. To so bile po večini mamice z več otroki in poistovetila sem se z njimi. Organizirala sem »tečaj striženja otrok« in hkrati ugotovila, da tudi mame potrebujejo kakšen pameten nasvet, kako naj uredijo sebe. Očitno sem nagovorila njihova srca in so bile kasneje prav one povod, da sem se vrnila v frizerstvo. Želela sem skrbeti za te prezaposlene mamice, ki včasih pozabijo nase in hkrati želijo ostati pristne, naravne. Krog se je kasneje širil na njihove najstniške in odraščajoče hčere ter njihove prijateljice. Ob tem pa so mi bile spodbuda tudi moje prve tri hčerke.

Kako so potekale priprave na vrnitev v frizerstvo?
Čas pred odprtjem sem izkoristila za izobraževanje. Ne le na področju frizerstva. Na SPOT točki so mi predlagali 40-urni tečaj ABC podjetništva, kjer sem dobila veliko znanja, kako začeti. Prijavila sem se tudi na razpis agencije Spirit, kjer se jim je zdela moja ideja zanimiva. Preprosto sem jim povedala, da sem mama šestih otrok in ugotavljam, da imam že 20 let doma podjetje, saj je vodenje družine na nek način vodenje podjetja. Imela sem mentorico, ki me je usmerjala pri oblikovanju vizije in celostne grafične podobe. Ko se v nekaj vržem, želim to maksimalno dobro izpeljati in tudi tu je bilo tako. Vse to se je dogajalo spomladi 2020, ko so bili saloni zaprti. Čas sem izkoristila za načrtovanje in izdelavo poslovnega načrta. Sama pri sebi sem si zadala, da bi odprla s. p. 5. maja in kot naročeno je vlada en dan prej sprostila ukrepe. Pri urejanju salona v domači hiši mi je pomagala hči, ki je tudi oblikovala moj profil na Instagramu in Facebooku, saj me socialna omrežja prej sploh niso zanimala. Tako sva obe spoznavali, da imava podjetniško žilico in po lastni intuiciji sem naredila nekaj objav, v katerih sem začela pisati svojo zgodbo, kako sem sploh prišla nazaj v frizerstvo. Odziv je bil neverjeten. 5. maja so se usuli klici in takoj sem imela zapolnjene termine za teden dni vnaprej. Vedno bolj sem zaupala vase.

Kako dolgo vas ni bili v frizerstvu?
12 let. Ta čas sem le vzdrževala znanje, ko sem strigla domače. Občasno sem postrigla tudi še kakšno prijateljico. Ko sem odprla salon, ljudje niso verjeli, da sem frizerka, saj so me ves čas poznali v drugih vlogah. So mislili, da sem psihologinja ali učiteljica. Spraševali so me, kdaj sem končala še eno šolo in ali imam res frizersko znanje. Med tem časom sem spremljala frizerstvo od daleč, opazovala modo in nove tehnike.

Kaj ste počeli teh 12 let, ko niste bili v frizerstvu?
Ves čas sem imela veliko dejavnosti. Veliko sem delala na sebi za osebnostno in duhovno rast. Pridobila sem si znanje s področja psihologije, teologije in pedagogike. Razmišljala sem celo o študiju družinske terapije. Vsa ta znanja, ki sem jih pridobivala, mi danes pri delu s strankami zelo koristijo. Te mi večkrat rečejo, da se pri meni spočijejo.

Vas je pred vrnitvijo v frizerstvo kaj skrbelo, da ste, po domače povedano, preveč »ven padli«?
To sem se spraševala tudi sama, saj sem imela že po prvih dveh porodniških občutek, da gre moda hitro naprej, prav tako tehnike striženja in barvanja. Prijateljica se striže pri Tomažu Turku v Mič Sytlingu in vprašala ga je, če bi ga lahko prišla en dan opazovati, kako dela v salonu. Tomaž mi je dal lutko in navodila, kaj naj naredim. Na koncu mi je le rekel: »Ti nisi nič ven padla. To je v tebi. Ti si frizerka po duši. Samo začni z delom.«

Verjamem, da je marsikatero frizerko, ki je dalj časa na porodniški ali zaradi drugega razloga opravljala kakšno drugo delo, strah vrnitve. Kaj bi jim svetovali?
Če čuti, da je frizerstvo njena pot, naj se ne boji. Priznam, da sem sama kar malo obupala nad sabo in bila prepričana, da nič več ne znam. Kljub vsemu sem zbrala pogum in si rekla, da se to lahko ponovno naučim. Ko grem s prsti skozi lase, čutim, da imam ta poklic v rokah in srcu. Sama ne želim le slediti modnim smernicam, ampak globlje spoznati osebo na stolu in poudariti njeno edinstveno lepoto, ki se odraža tudi v njenih laseh. Nekdo je za spenjanje, drugi za striženje, jaz pa ostajam pri klasiki in na prvem mestu mi je odnos do strank in zdravih las.

Zakaj vam odnos do strank in zdravih las toliko pomeni?
Spoznala sem, da je to bistvo mene, da imam pred sabo zdrave lase in zadovoljno stranko. Da res čutim tisto lepoto, ki jo ona ima. Iz nje hočem potegniti ta potencial. Meni je to bistveno. S strankami se veliko pogovarjam tudi o njih samih. Povem jim, da so lepe in naj to lepoto tudi pokažejo. Velikokrat pride tudi do solz. Ali pa med pogovorom ženska ugotovi, zakaj je zatrla svojo lepoto. Včasih sem kar neposredna in rečem: »Kako si lepa. Poglej, kako imaš lepe oči.« Se mi zdi, da moramo slišati, da smo lepe. S strankami sem imela vedno tak odnos, da sem jih rada poslušala. Da so mi lahko zaupale in odšle domov bolj napolnjene.

Kdo so vaše stranke?
K meni hodijo dekleta od prvega letnika srednje šole naprej, prevladujejo pa mamice in ženske, ki si želijo predvsem zdrave lase in izgledati naravno. Smo istomisleče, preproste in predvsem jim je pomembno, da imajo lepe lase. Prihaja veliko zdravnikov, terapevtov, pedagogov in z vsemi hitro najdem skupni jezik. Oblikoval se je krog strank, kakršnega sem si vedno želela.

Povejte več o tečajih za mamice, kako postriči otroke.
V krogu mamic, s katerimi se družim, je ena omenila, da bi se rada naučila, kako doma sama postriči svojega otroka. Zagovarjam, da mame na začetku same strižejo svoje malčke, ampak naj bodo postriženi tako, da gredo lahko s tako frizuro brez skrbi v javnost. Takoj sem sprejela pobudo in organizirala tečaj. Naučila sem jih le nekaj osnov. Na kaj naj pazijo, če delajo z »mašinco«, kako naj začešejo, če punčki postrižejo špičke. Torej je šlo res za najbolj osnovno znanje za neko domače striženje. Poudarek je bil tudi na tem, kako pred striženjem umiriti otroka, da lahko nemoteno strižejo in so pri tem tudi one same mirne. Za te tečaje je bilo veliko zanimanja, saj vemo, da veliko mamic striže otroke doma, vendar običajno nimajo dovolj znanja.

V salonu barvate izključno s kano. Zakaj?
Že na začetku moje kariere, pred dvajsetimi leti, mi je stranka prinesla v salon kano in želela, da jo pobarvam z njo. Bila sem navdušena. Nobene kemije, lepa barva, las se je lepo svetil. Začela sem jo redno uporabljati in si pridobila veliko znanja o njej. Ko sem razmišljala o svojem salonu, sem se odločila, da bo v mojem salonu poudarek na zdravih laseh, naravnem barvanju, naravni negi in tudi naravnem videzu. Odločila sem se, da bodo k meni hodile ženske, ki hočejo izgledati naravno. Tako je nastal moj slogan »Bodi to, kar si, edinstvena in očarljiva«. Prepričana sem, da sijemo tudi navzven, če se zavedamo svoje notranje lepote. To sporočilo želim predati tudi svojim strankam.

S katerimi blagovnimi znamkami delate?
Kana, ki jo uporabljam, je od Artèga. Kar pa se tiče ostalih izdelkov, kjer je zadaj kemija, uporabljam Paul Mitchell. Želela sem kvalitetne izdelke, pa tudi če so malo dražji. Odločila sem se za znamko Paul Mitchell, za katero verjamem, da ji lahko zaupam.

Kaj ste počeli med zaprtjem salonov zaradi covid-19?
Jaz sem bila za to obdobje zelo hvaležna. Res. Preko Zooma sem imela tečaj ABC podjetništva, počasi sem pripravljala salon, strategijo, kako bo vse skupaj izgledalo. Ko se je zgodilo drugo zaprtje, sem ravno zaključila razpis za Spirit, ki mi je vzel veliko časa in energije. Tudi tega zaprtja sem bila vesela, da sem si lahko malo odpočila. Po enem tednu sem že razmišljala o naslednjih korakih in novih podvigih. Ker zelo rada poučujem, sem se lotila priprav na svoje prvo Zoom predavanje o negi las. Trajalo je dve uri in spremljalo me je več kot 70 gledalk, ki so kasneje postale moje stranke. Govorila sem jim o barvanju, svetovala glede šamponov ... Bila sem tako navdušena, da sem pripravila še eno predavanje le o kani in na koncu še, kako doma postriči otroke. Tu je bila organizacija velik zalogaj in sodelovala je cela družina. Dve hčeri sta upravljali Zoom, ena je pripravila in oblikovala prosojnice, en sin je snemal, najmlajša hči in sin sta bila modela, mož pa je animiral otroke, da sem imela v salonu mir.

Povejte več o razpisu agencije Spirit.
Ko sem opravila module ABC podjetništva, sem s tem pridobila možnost, da se lahko prijavim na razpis, ki ga organizira Spirit Slovenija v okviru Gospodarske zbornice. S svojo poslovno idejo, ki sem jo predstavila v poslovnem načrtu, sem bila izbrana v ožji krog. S pomočjo mentorja sem se pripravila na zaključni nastop, kjer sem pred komisijo predstavila idejo in si pridobila nagrado 3.000 evrov. Preko Spirita pa sem se v letošnjem letu priključila ženski skupini podjetnic, ki jih vodi CEED Slovenija. Izmed 120 prijavljenih so nas izbrali 50. Poudarek je bil na podjetništvu in kako graditi naprej. Skozi srečanja sem ugotovila, da frizerstvo ni le obrt, ampak je podjetništvo, ki je prav tako v meni. Imam ogromno idej, ki si jih zapisujem in jih nameravam počasi realizirati. Ugotovila sem, da sem v tem letu zacvetela. Ko sem začela s podjetništvom, je nastopil moj čas, ko lahko končno uporabim v svoj prid vse ideje. Prej sem se vedno nekomu prilagajala. Zdaj se mi ni več treba in je prišel do izraza moj potencial. Pri meni se je vse zgodilo zelo spontano, ko sem si morala poiskati službo, ker je mož na bolniški in sem morala zaslužiti namesto njega.

Sodelujete tudi v svetovalni oddaji Radia Ognjišče.
Imam krščanske vrednote in k meni prihaja veliko strank iz teh krogov. Med njimi tudi novinarka Tanja Dominko, ki sem jo navdušila, ko sem ji svetovala glede njenih poškodovanih las. Povabila me je, da pridem v njihovo oddajo Svetovalnica. Prvič sem bila njihova gostja marca.

Imate pri vsem tem sploh prosti čas?
Ja, si ga vzamem. Zavedam se, da grem velikokrat preko sebe. Sem zelo ekstrovertirana, imam energijo in se vržem v projekte. Včasih se pri tem tudi izčrpam, zato potrebujem veliko discipline. Načrtujem dneve za teden dni vnaprej, razporedim čas na delo, družino in na čas, ki je namenjen le meni.

Omenili ste, da si zapisujete svoje ideje. Kakšni so vaši načrti za naprej? Kaj je vaš naslednji korak?
Trenutno delam nov salon. Rada bi sestavila ekipo in predala naprej svojo idejo. Prvo sodelavko že uvajam. V tem letu, ko imam doma salon, sem ugotovila, da je lepo, ko sem lahko tudi ob družini, a želim ločiti svoje zasebno življenje od poslovnega. Imam idejo tudi o svoji prvi kolekciji, morda kasneje večji poslovni kompleks, kjer se ponudi stranki celostno izkušnjo in bodo moje ideje združene na enem mestu. Prihodnost prepuščam in hkrati verjamem v svojo vizijo, čas pa bo pokazal smer in hitrost.

Tekst: Nina Nagode
Foto: osebni arhiv