Joe Mills

"Moraš stopiti iz svoje cone udobja in neprestano spraševati."

Joe Mills je zelo spoštovani session stilist za moške. Redno sodeluje z revijami in s slavnimi pri editorialih, filmih in drugih projektih. Na seznamu njegovih slavnih strank je tudi Ben Affleck. Njegov prvi salon je pred kratkim praznoval dvajseto obletnico delovanja. Je tudi lastnik brivnic. Revija GQ ga je nominirala za brivca leta, njegova brivnica pa je bila v okviru britanskih frizerskih poslovnih nagrad uvrščena v finale kategorije brivnica leta.

Kako je potekala vaša frizerska pot? Kdo vas je navdušil za frizerstvo?

V frizerstvu sem se znašel povsem po naključju. Želel sem si biti masker in mislil sem si, da bi mi frizerski poklic olajšal pot do takrat zame sanjskega poklica. Preden sem se zavedal, sem našel poklic, ki mi je dejansko namenjen. Moram še omeniti, da je bil moj prvi šef zelo zahteven, vendar sem imel veliko srečo, da sem si nabiral izkušnje pri njem.

Svoj prvi salon ste odprli pred več kot 20 leti. Koliko ste bili takrat stari?

Star sem bil 29 let in priznam, da sem bil takrat zelo nadut.

Kaj bi svetovali nekomu, ki je na začetku svoje samostojne kariere?

Verjemite vase in vzemite si čas, saj ni bližnjic. Poslušajte in ne pričakujte, da bo enostavno, saj to nikakor ni. Včasih se boste spraševali, zakaj to sploh počnete. Vendar vam obljubim, da je na koncu to najbolj nagrajujoč poklic.

Popravite me prosim, če se motim. Imate salone za moške in ženske ter brivnice.

Tako je. V osnovi sem leta 1998 v centralnem delu Londona odprl salon The Lounge Soho, ki je namenjen tako ženskam kot moškim. Kasneje sem si želel odpreti ločen lokal, kjer bi imel brivnico. Odprli smo Joe and Co, ki se prav tako nahaja v Sohu. Lani smo ustanovili še eno blagovno znamko MILLS. Gre za brivnice, ki se nahajajo v izbranih trgovinah Primark. Za božič smo odprli še The Yard Sale, kjer smo v enem prostoru združili prodajo oblačil, gramofonskih plošč in seveda brivnico.

Kdaj ste odprli prvo brivnico?

Joe and Co, ki se nahaja v londonskem predelu Soho, smo odprli leta 2012.

Koliko salonov in brivnic imate torej skupaj? Kako velika je vaša ekipa?

Skupaj jih je pet. Nahajajo se v Londonu, Manchestru in Birminghamu. Celotna ekipa šteje skoraj 60 ljudi.

Vam še uspe najti čas za svoje stranke v salonu ali brivnici?

Ključni sta dobra organizacija časa kot tudi super ekipa okoli mene, ki mi dovoljuje fleksibilnost, da lahko počnem stvari, ki jih rad počnem. Gre za konstantno žongliranje med obveznostmi.

Znani ste tudi kot session stilist za vrhunske modne revije in med vašimi strankami so tudi zvezdniki. Kako je prišlo do vsega tega?

Predvsem s trdim delom. Srečal sem se z nekaterimi priznanimi fotografi, asistiral nekaterim fantastičnim ljudem v industriji in se od njih marsičesa naučil. Moraš stopiti iz svoje cone udobja in neprestano spraševati. Konkurence je veliko, zato izoblikujte svoj stil oziroma osebni pečat, vendar pa se zavedajte, kakšna je vaša vloga na snemanjih.

Kakšni trendi se nam obetajo pri frizurah in bradah?

Vse gre v smeri mehčanja in dolžine. Ker so bili zdaj vsi prisiljeni ostati doma, so si pustili rasti lase in brade. Pričakujemo mehkejše linije in barvanje doma.

Delate z določeno blagovno znamko?

Pravzaprav ne, rad pa delam s Kevin Murphy, Triumph and Disaster in Dermologica.

Kaj najpogosteje svetujete svojim strankam?

Razumite svoje lase, kaj bi radi dosegli in investirajte v izdelke, s katerimi lahko to dosežete.

Kdo je imel največji vpliv na vašo kariero?

Bilo jih je kar nekaj, ampak izpostavil bi svojo bivšo ženo in poslovno partnerko, ki mi je dala svobodo pri mojih norih idejah in je verjela vame, da lahko dosežem karkoli.

Kaj ste kot otrok sanjali, da boste postali, ko odrastete?

Želel sem si postati masker in sodelovati pri grozljivkah. Z njimi sem bil obseden.

Na kateri uspeh ste najbolj ponosni?

Odločitev je težka, ampak mislim, da je to odprtje prvega salona, saj sem se precej namučil, da sem zbral denar in ga odprl. V tistih časih Soho ni bil predel, kamor so ljudje radi zahajali. Bil je zelo drzen. Zdaj je ta predel zelo živahen in priljubljen, saj najdete tam veliko neodvisnih trgovin in privablja zelo raznoliko mešanico ljudi.

Kako bo po vašem mnenju trenutna situacija s koronavirusom vplivala na prihodnost frizerstva in brivstva?

Mislim, da se bo popolnoma spremenilo, kaj delamo in kako. Industrija bo doživela velik preobrat in žal mnogi ne bodo preživeli tranzicije. Prišlo bo do vzpona mobilnega frizerstva in brivstva, ki bosta postala bolj spoštovana. Trenutna situacija predstavlja izzive na mnogih področjih in trenutna ustavitev javnega življenja (v Veliki Britaniji so saloni in brivnice še vedno zaprti) je šele začetek vsega, kar še pride.

Kaj najraje počnete v prostem času? Imate kakšne zanimive hobije?

Veliko časa preživim s svojim sinom, okoli katerega se vrti moj svet. Moja velika strast so stari avtomobili.

Nekje sem prebrala, da vas zelo zanima glasba in ste bili včasih DJ. Kakšna glasba vam je všeč? Igrate morda kakšen glasbeni inštrument?

Moj glasbeni okus je zelo raznolik in s perspektive DJ-a mi je všeč vse, kar pripravi ljudi do plesa. Želim si, da bi znal igrati kakšen glasbeni inštrument, a preprosto nimam potrpežljivosti za vajo.

 

Tekst: Nina Nagode

Foto: osebni arhiv