Josh Wood

"Nova barva z naravnim pridihom, ki ji preprosto popolnoma zaupaš."

Josh je globalni kreativni direktor Welle Professionals. Velja za zelo vplivnega in spoštovanega kolorista. Prav on je bil pobudnik za revolucionarne nove barve Illumina, ki te dni tudi uradno prihajajo na trg. Z njim smo poklepetali v Marakešu, kjer smo se izbrani posamezniki sedme sile prvič srečali z Illumino.


Kako ste dobili idejo za barve Illumina?

Začelo se je pred štirimi leti. Vse skupaj se je zgodilo povsem po naključju, da sem s strokovnjaki Wella Professionals delil svojo izkušnjo s snemanja oglasne kampanje v Los Angelesu. Snemali smo zelo zgodaj zjutraj, saj je želel fotograf specifično svetlobo. Ko sem se vrnil v Veliko Britanijo, sem se čez dva dni na delavnici srečal z Wellino ekipo. Bilo je ogromno vprašanj in rekel sem, da bi rad barvo, ki je iluminozna in se drugače sveti. Vsi so me začudeno gledali, kot da ne govorimo istega jezika. Čez približno leto in pol so mi poslali paket z barvami, ki so bile rezultat skupne delavnice. Začel sem delati z njimi.

 

Je bil rezultat že takoj, kot ste ga želeli?

Ne, senčenje je bilo daleč od pričakovanega. Gor in dol smo si pošiljali maile in pakete. Pri vsem skupaj je bila težava pri merjenju, in če smo pri čem dobri, je to merjenje. Ničesar se ne lotimo, če ne vemo, da je stoodstotno OK. Bili smo kar zafrustrirani, saj smo vedeli, da imamo novo tehnologijo. Celo strokovnjaki, ki so zelo previdni pri vsem skupaj, kako barva deluje, so bili navdušeni. In če oni rečejo, da gre za revolucijo, potem bo nekaj na tem. Kolegi iz Welline ekipe so začeli gledati druga področja, kako bi lahko meril svetlobo in iluminoznost. Od Pixarja, ki izdeluje 3D animirane filme, so kupili posebno tehnologijo, s katero so lahko merili, kako svetloba potuje skozi lase in kako se odbija od las. Merili smo svetlobo in ne lesk. Kar je precej zanimiv koncept.

 

Kako se počutite ob misli, da ste del nekaj tako velikega kot so revolucionarne nove barve Illumina?

Ko sem se pred štirimi leti odločil za partnerstvo z Wello Professional, je bila njihova ekipa zelo predana ideji, da spremeni barvo za lase, kar je bilo razburljivo tudi zame. Kot kolorist si nikoli nisem mislil, da bom dobil priložnost, da bom vplival na spremembe na trgu permanentnega barvanja las. Vse skupaj mi je delovalo bolj kot nekakšno eksperimentiranje. Dolgo je trajalo. Danes sem zelo srečen, da že zadnje leto in pol delam z barvami Illumina.

 

Sčasoma ste barve Illumina ponudili tudi širšemu krogu frizerjev. Kakšen je bil njihov odziv?
Barvo so preizkusili tako frizerji, ki delajo z Wello, in tisti, ki uporabljajo pri svojem delu druge barve. Vsi, ampak res vsi frizerji, ki so jo preizkusili, so bili »okuženi«. Naš glavni cilj je, da so stranke, ki bodo imele to barvo, srečne. Verjemite, imam nekaj kar zahtevnih strank. Jaz sem tisti, ki mora izpolniti obljubo. Če obljubim naravni videz, ga moram stranki tudi zagotoviti. Kar je zame naredila Illumina je, da mi je dala okno v prosojnost, ki je prej nismo mogli ujeti.

 

Delate zdaj le z barvami Illumina?

Ne, pri svojem delu ne stremim vedno k iluminoznosti. Seveda še vedno uporabljam tudi druge barve. Tudi slikar si ne želi vedno slikati le z oljnimi barvami, ampak rad kdaj poskusi tudi kaj drugega. Podobno je pri modnih kreatorjih. Ne bo vsaka obleka narejena iz čiste svile, saj si želiš tudi drugih materialov. Najbrž je eden od glavnih razlogov, da zdaj toliko uporabljam barve Illumina, ker so tako nove in sem še vedno tako navdušen nad njimi. Uporabljal sem jo v novem salonu v Italiji, v Londonu v zakulisju modnih revij ... Opažam, da ponuja Illumina mlajšo osebnost. In to ravno zaradi prosojnosti. Nikoli prej nismo dobili stoodstotnega prekrivanja sivih las in hkrati tudi prosojnosti. Imam nekaj strank, ki želijo imeti precej klasičen videz in jim te barve zelo ustrezajo. Mislim, da sem šel s temi barvami korak naprej od naravnih barv k barvam, ki jim lahko dejansko verjameš. Torej lase, ki so skoraj videti, da niti niso bili pobarvani. Gre za nedolžne, nepobarvane lase, česar že skoraj ne vidimo več v salonih. Če že dobiš tako stranko, jo pobarvaš s temi barvami, da skoraj ohraniš videz nepobarvanosti.

 

Koliko odtenkov ponuja Illumina?

20 odtenkov. Mnogi se sprašujejo, če ni to omejujoče za frizerja, ampak ta naravna prosojnost je nekaj novega. Gledano iz mojega kreativnega vidika odkriva Illumina novo področje. To so naravni odtenki. Zato med njimi ne boste našli zelo temne črne. Wellini ekipi sem povedal, kakšne odtenke rjave želim, kakšne odtenke blond ... Preverili so, kako deluje določena barva na različnih trgih, kot so Azija, južna Amerika, Evropa ... Poskušali smo zajeti spekter vseh želenih barv. Veliko je povpraševanja po blond barvi, zato smo tudi dodali toliko različnih odtenkov. Ne boste pa našli črne barve ali pa recimo živo rdeče, saj smo stremeli k naravnim odtenkom.

 

Zakaj je toliko blond odtenkov, temnih pa ne?

Iluminoznost pride najbolj do izraza pri blond laseh. Čez belo pride sveloba, črna pa jo absorbira. Temnejši so lasje, bolj absorbirajo svetlobo in manj bo luminoznosti. Drugi razlog za toliko blond odtenkov pa je, da imajo koloristi z njimi največ težav, barva postane rumenkasta ... Želeli smo torej blond, ki bo videti naravno.

 

Se lahko odtenke meša?

Seveda. Vse barve se lahko mešajo med sabo in tako še lažje dosežemo želeno barvo. Moram priznati, da smo precej eksperimentirali s temi barvami. Frizerji se bojijo, da bo barva preveč rdeča, preveč blond ... Tu ni te bojazni. Barva je veliko bolj varna in jo lahko zato po želji mešamo.

 

Ponuja Illumina drugačne odtenke kot so npr. pri Kolestonu?

Ja. Gre za druge odtenke. Saj gre tudi za drugo formulo.

 

Kaj pa sam postopek nanašanja?

Illumina ti da nekakšno igrišče. Prej smo se vedno spraševali, ali pustimo na tem delu barvo malo dlje, tam malo manj ... Illumina je najbolj enostavna barva za uporabo. Iz mojega osebnega stališča, kar je meni najbolj pomembno pri vlogi globalnega kreativnega direktorja, je, da podpiramo frizerje po vsem svetu ne glede na njihove spretnosti. Naj gre za majhen salon v majhnem kraju ali pa velikega v velikem mestu, zagotoviti moramo vrhunski rezultat. Pri Illumini preprosto izberemo odtenek, nanesemo barvo in dobimo rezultat, kakršnega si ga želimo. Tehnologija nam omogoča lep rezultat ne glede na barvo. Predvsem pa nam ni treba razmišljati, ali stranka plava, kako pogosto si pere lase, si jih vsak dan lika ... Vse to vpliva na našo odločitev, katero barvo bomo izbrali. Z Ilumino je vse lažje. Nič ne more iti narobe. Ugotovili smo, da se čez več ciklov Illumina barvanja stanje las izboljšuje.

 

Velik poudarek je na naravnem videzu. Prihaja trend vračanja k naravi?

V Veliki Britaniji je veliko mladih deklet, ki niso več videti naravne. Illumina barva bo tista, ki ji zaradi naravnega videza verjameš. Trendi, ki prihajajo, prinašajo naraven videz in naravno bo ostalo. Mislim, da bo prišlo do velikega preobrata. Ne le pri laseh, ampak tudi pri nohtih, dolgih trepalnicah ... Vračamo se k nedolžnemu videzu in to bomo ustvarjali v prihodnje.

 

Kaj pa moški?

Seveda je barva idealna tudi zanje. En odtenek je namenjen posebej njim. Gre za odtenek 7/81. Kot ostale barve iz linije je tudi ta videti povsem naravno in ne zbledi ali spremeni barve. Moškim moramo v salonu ponuditi veliko več kot smo jim v preteklosti.

 

Kako je z obstojem same barve?

Barva ne zbledi. Zaradi prosojnosti se tudi ne vidi narastek. Iz vidika salona barva traja dlje in tudi dlje ostane nespremenjena. Tudi konice niso tako uničene. Seveda sodi k premium barvi tudi višja cena, vendar menim, da če daš stranki nekaj več, kot pričakuje, ter to traja dlje in ne zbledi, bo pripravljena za to tudi več plačati.

 

Kaj pa vonj?

Ta je drugačen. Nima vonja po močni kemikaliji.

 

K vam hodijo tudi prenekatere zvezde. Nam lahko zaupate kakšno ime, na kateri ste že uporabili barve Illumina?

Lahko rečem, da sem jo uporabil na Elle Macpherson. Bili so še drugi, vendar o njih ne morem govoriti. Lahko pa rečem, da boste videli kar nekaj blondink s premium barvo.

 

Tekst: Nina Nagode
Foto: Wella Professionals