Jamie Steve

Jamie Stevens b&w

»Meni se to ne zdi pomembno, kako mlad sem.«

 

Jamie je bil star komaj 31 let, ko je bil leta 2012 prvič nominiran za britanskega frizerja leta. Zmagal sicer še ni, a kljub temu se lahko pohvali že s številnimi drugimi nagradami v različnih kategorijah, saj je zelo vsestranski frizer in rad dela vse. Slavnih strank mu ne manjka. Je reden gost številnih televizijskih oddaj. Tudi popularnega X Factorja. Pred kratkim je postal ambasador britanskega sveta za frizerstvo, saj verjame, da si frizerstvo zasluži spoštovanje kot mnogi drugi poklici. Intervju je potekal oktobra 2013, ko še niso razglasili, kdo je britanski frizer leta. Med nominiranci je bil seveda ponovno tudi Jamie.

 

 

ZR2B5580pLani ste vse presenetili, saj ste bili v finalu za kategorije moški, afro, frizer leta. Čestitke za ponovno nominacijo za frizerja leta.

 

Tudi letos sem naredil kolekcije za ostale kategorije, a nisem v finalu. Moška je bila še posebej močna. Presenečen sem, da nisem bil v finalu tudi pri ostalih. To se mi je zgodilo prvič, kar delam svoje kolekcije. Bil sem res presenečen, saj sem bil 100 % prepričan. Vesel pa sem, da je za kolorista nominirana moja sestra Tasha. Sem zelo ponosen nanjo in na salon.

 

 

 

Ste pripravljeni biti britanski frizer leta?

 

Absolutno. Vem, da mi vsi govorijo, da sem še mlad ... Meni se to ne zdi pomembno, kako mlad sem. Pri frizerstvu gre za prihodnost. Prihajajo nove generacije. Večkrat slišim, da jim je všeč, da je tudi nekdo mlajši v samem vrhu, saj se z mano zaradi starosti veliko lažje primerjajo in me imajo za zgled. Če zmagam letos, bom najmlajši v zgodovini podeljevanja teh nagrad.

 

 

Morda veste, kdo je bil do zdaj najmlajši britanski frizer leta?

 

Umberto Giannini. Pred nekaj leti je umrl zaradi levkemije. Sam sem v nominirano kolekcijo vložil veliko časa in truda. Verjamem v svoje delo, saj so kolekcije zelo močne. Kakšne kolekcije so pripravili ostali, si še nisem uspel pogledati. Trudil sem se, da je čim bolj raznolika, kar se tiče barvanja, striženja, malo avantgarde ... Vsak se lahko najde v njej. Kolekcija naj bi predstavljala, kaj sem. Ko pomisliš na Vidala Sassoona, pomisliš na striženja, pri mojih kolekcijah drugi najbrž pomislijo na pogumne moške, vendar pa jaz resnično delam vse. Strižem, barvam, delam moške pričeske, afro, avantgardo ... Moje sanje so, da Jamie Stevens kot blagovna znamka zmaga v vseh kategorijah. Za naslednje leto imamo v načrtu, da bomo delali malo več na avantgardi.

 

 

ZR2B5814Imate le dva salona?

 

Tako je. V zadnjem času sem pridobil toliko slavnih strank, da bom oblikoval neke vrsto agencijo, kjer bodo moji frizerji hodili na teren in slavnim urejali pričeske. Sam preprosto ne zmorem več vsega. Sem le eden. Če bi bila dva Jamieja bi bil veliko bolj bogat (smeh). Trenutno nimam v načrtu odpirati še dodatnega salona. Zdaj sem bolj osredotočen na ekipo, da bosta ta dva salona močna. Naslednje leto bom delal bolj mednarodno. Sem ambasador za Matrix. Pravkar sem se vrnil s svetovne turneje v Turčiji.

 

 

Frizerka je tudi vaša mama?

 

Moja mama, babica in pradedek. Sem že četrta generacija frizerjev v naši družini.

 

 

Je bila vedno želja, da boste frizer?

 

Včasih sem bil profesionalni nogometaš. Poškodoval sem si koleno in sem moral zaključiti kariero. Že ko sem bil star 10 let, mi je mama vedno govorila, da se ji zdi, da imam talent za frizerstvo, in me bo učila, kasneje pa se lahko sam odločim, kaj želim postati. Striči sem začel, ko sem bil star približno 14 let. V šoli sem bolj ali manj sem že vse znal, ker sem gledal mamo, kako dela.

 

 

Kaj je za vas najljubši del frizerskega poklica?

 

Najboljše je, ko pride stranka, ki ni zadovoljna s svojim trenutnim videzom, in jo lahko polepšam in se bo počutila potem odlično. Frizer sem že 15 let, ampak to me še vedno vznemiri. Seveda obožujem pripravo kolekcij, ki predstavljajo moje delo. Prav tako rad nastopam na odru, saj uživam v podajanju znanja naprej.

 

 

IMG_5996Zdaj ste precej popularni, tudi nagrad ste dobili kar nekaj ... Kako dolga je pri vas čakalna vrsta?

 

Zdaj sem v salonu le en dan na teden in imam že za pol leta naprej naročene stranke. Zanimivo je, da vsakič, ko delam za oddajo X faktor, ali pa nastopam na televiziji, zgubim 30 % ali pa 40 % strank, saj zaradi moje odsotnosti težko dobijo termin. Zdaj delam na tem, da gradim blagovno znamko Jamie Stevens tudi globalno. Želim si, da bi bilo moje ime nekoč kot je Toni&Guy, Vidal Sassoon, Trevor Sorbie ... Vem, da bo dolgo trajalo, ampak želim biti prepoznaven, kot so oni. Zdaj imam le dve možnosti: delam v salonu tri dni na teden in skrbim za svoje stranke ali pa potujem po svetu in izobražujem frizerje. Počasi predajam svoje stranke svoji ekipi. Želim si, da odidejo iz salona zadovoljni tudi, če jih ne postrižem jaz.

 

 

Kaj vam pomeni uspeh?

 

Mislim, da ne bom nikoli povsem zadovoljen. Vedno si bom želel še nekaj več. Vedno si pravim, da lahko naredim nekaj še bolje. Zato tudi nerad uporabim besedo popolnost. Kako lahko nekdo izpopolni popolnost? Zato verjamem, da lahko stvari vedno narediš večje, boljše ... Mislim, da sem sam sebi tudi največji kritik. Prav tako ne potrebujem toliko spodbude od drugih, saj sem že sam zelo motiviran.

 

 

LEP_3920Kaj je razlika med vami in frizerji vaše generacije?

 

Tu na Salonu International na odrih nastopajo predvsem malo starejši frizerji. Od ostalih nominirancev za britanskega frizerja leta sem vsaj 10 let mlašji. Jaz sem na svojem. Na vseh teh frizerskih dogodkih so starejši, ampak namenjeni so pa mlajšim. Ko mladi vidjo mene, kako delam, imam slavne stranke, izobraževanja, nastopam na televiziji ... Tega si želijo tudi mladi. Vendar pozabijo, da so za tem leta trdega dela. Tudi druga velika imena so morala garati. Mladi si želijo takoj uspeti in nimajo toliko potrpežljivosti. Večkrat kdo reče, da bi rad mojo službo, in odgovorim, da je ne bi hotel, če bi jo dejansko imel. Delam sedem dni na teden. Običajno imam na leto le en teden počitnic. Po drugi strani pa vse skupaj zame ni delo, saj pri tem neskončno uživam. Pri meni dela mlada frizerka, ki zelo dobro dela, je ambiciozna ... Vključil sem jo v nekaj projektov in mi je kasneje priznala, da ne ve, kako meni uspe. Povedal sem ji, da ne pričakujem, da bodo tempo zdržali tudi drugi. Jaz sem jaz, in zame to res ni delo.

 

 

Kaj pa tisti teden, ko ste na počitnicah? Kaj počnete?

 

Poleti sem se poročil in je bil dopust malo daljši. Z ženo sva šla na medene tedne. Prve tri dni sva bila na safariju in moji možgani so bili še vedno aktivni in sem premleval službene stvari. Potem sva šla za dva tedna na Mavricius, kjer je bil cel luksuz in nisem imel nobenega dela. Mislil sem, da se mi bo zmešalo. Še dobro, da je moja žena tudi frizerka in me razume. Ve, da preveč delam, da bi lahko popolnoma odlkopil. Težko samo ležim na plaži. Ves čas moram nekaj početi.

 

 

IMG_0499 copyKaj je bil najboljši nasvet, ki vam ga je kdo dal?

 

Mama mi je vedno govorila, naj bo moj cilj luna. Če mi ne uspe, bom še vedno med zvezdami. Ves čas moram imeti pred sabo višji cilj, ki bi ga rad dosegel. Rad bi postal britanski frizer leta. Lani sem bil prvič nominiran in sem bil zelo vesel, da gre moj trud v pravo smer. Če mi ne uspe letos, nič hudega. Še vedno sem mlad. V naslednjih desetih ali dvajsetih letih mi bo gotovo uspelo.

 

 

Si želite, da bi imeli še katerega od talentov?

 

Sčasoma bi se rad začel ukvarjati tudi s fotografijo. Ko delamo kolekcije, fotografom vedno povem, kako bi rad imel posneto, predlagam, da poskusimo še kako drugače ... Veliko sem se že naučil o svetlobi.

 

 

Delate zelo raznolike pričeske pa vendar, kako bi opisali svoj stil?

 

Preprosto ne vem. Še vedno poskušam ugotoviti. Po drugi strani pa si želim, da ne bi imel svojega specifičnega pristopa in bi se ljudje vedno spraševali, kdo pa je to naredil. Nočem, da me takoj prepoznajo po stilu. Takšno razmišljanje jemljejo eni kot plus, drugi kot minus ... Delam moške, afro, avantgardo ....

 

 

DSC_5026Je sploh kaj, kar ne delate?

 

Poročnih pričesk. Sovražim jih. Tega pa res ne delam. Načrti za naprej? Poleg seveda naziva britanski frizer leta. Rad bi imel svojo televizijsko oddajo, linijo izdelkov, akademijo, otroke, in da bi bil zdrav.

 

 

 

Tekst: Nina Nagode
Foto: osebni arhiv Jamie Stevens