Errol Douglas

"Vsem bom pokazal, kako čudovit je frizerski svet!"

Errol je strokovnjak za afro lase kot tudi za evropske lase in ambasador blagovne znamke Maroccanoil. Za njim so že tri desetletja izušenj v frizerski industriji. Pogosto ga vabijo kot gosta, člana žirije ali govorca na mednarodnih showih in seminarjih. Njegove fotograrije so redno objavljene v modnih in lepotnih revijah. Sodeloval je tudi na modni reviji za hiši Dior in Galliano. Za svoje delo je prejel že prenekatero nagrado. Med drugim tudi trikrat za najboljši frizer v kategoriji afro las, revija Cosmopolitan pa ga je izbrala za moškega leta. Je član MBE (red britanskega cesarstva - Order of the British Empire) in predan filantrop. Na seznamu njegovih slavnih strank sta med drugim Diana Ross in Uma Thurman. Letos je bil že šestnajstič nominiran za britanskega frizerja leta, a mu ponovno ni uspelo. Intervju je nastal še pred razglasitvijo zmagovalca.


 

Kako bi opisal kolekcijo za British Hairdressing Awards (britanski frizer leta op. a.)?

Gre za lepe lase. Rad delam kolekcije in naredim veliko različnih. Tokrat sem se zaradi ekonomije odločil za drugačen pristop. Vsi se pritožujejo zaradi recesije. Sam je nočem priznati. Zmanjšujejo se budgeti za kolekcije. Jaz pa sem se odločil za drugačen pristop. Najel sem zelo dobrega in posledično dražjega fotografa. Tudi sicer je v kolekciji videti veliko luksuza. Menim, da lahko kljub situaciji še vedno narediš lepe in kvalitetne fotografije. Na to kolekcijo sem res izjemno ponosen. Vključuje osem lepih fotografij. Pogledal sem ostale nominirance, poznam jih tudi osebno. Akin Konizi je zmagal že trikrat, Angelo Seminara dvakrat. Vsi so izjemni frizerji, vendar mislim, da jim tokrat ne bo uspelo. Njihove kolekcije so lepe, lasje so lepi, pričeske zelo trendovske. Sam imam dve striženji, ki ju posvečam preminulemu Vidalu Sassoonu. Imam moderne kodre. Nismo vključevali različnih dodatkov, kot so to storili drugi. Imamo tudi en model z dolgimi lasmi. Pri dolgih laseh nikoli ne vidiš, da lepo izpadejo. Ima zelo lep frfru in tu bi rad poudaril, da gre za naravne lase in ni nobenih podaljškov. Vse skupaj je videti neverjeno. Navdušen sem.

 

Nominirani ste že šestnajstič. Seveda je to velika čast, da te nominirajo, vendar mora biti kar utrujajoče.

Mentalno se počutim izčrpanega, fizično pa ne. Želim si, da bi lahko en dan držal v rokah nagrado in vsem pokazal, da zmorem. Vsem bom pokazal, kako čudovit je frizerski svet. Če si pravi amasador britanskega frizerstva, moraš biti aktiven na tem področju in na ves glas razglašati vsak dan. Sedanji britanski frizer leta ni aktiven na tem področju in to ni dobro. Zame je galerija nominirancev za British Hairdressing Awards (poseben prostor v okviru sejma Salon International op. a.) čudovit prostor. Tja ne grem, da gledam, ampak poslušam, kaj drugi govorijo. Pri drugih sem opazil, da je letos zelo veliko photoshopa. Videl sem tudi, da so nekateri naredili nekaj, česar se sicer sploh ne da narediti iz las. Angelo je uporabil pri kolekciji kar štiri lasulje. Dovolijo pa ti, da uporabiš le eno.

 

Kako je potekala vaša poslovna pot?

Pri enajstih sem začel delati v lokalnem salonu v vzhodnem Londonu. Veliko sem se naučil tudi od Rogerja Hearta. Spoznal sem Paula Edmondsa in se pridružil podjetju Neville Daniel. To je bil velik preobrat v moji karieri. Skrbeli smo tudi za pričeske kraljeve družine. Tam sem bil na koncu kreativni direktor. Kmalu se je začelo sodelovanje z Ginger Group, kjer sem postal vodja izobraževanja. Ko je Paul Edmonds odprl svoj salon, me je povabil, da se mu pridružil kot kreativni direktor. Pot me je ponovno zanesla k Neville Daniel, kjer sem bil šest let kreativni direktor. Leta 1998 sem odprl svoj salon. Vmes sem se izučil za delo z afro in evropskimi lasmi. Rad delam z obema tipoma las. Delal sem na modnih revijah (Christian Dior, John Galliano op. a.) na TV, za revije, oglase ...

 

Ste si vedno želeli postati frizer, ali ste razmišljali še o kakšni drugi možnosti?

Že od malega sem sanjal, da bom frizer. Mislim, da sem bil star štiri ali pet let, ko sem začel drugim razlagati, da bom frizer, ko bom velik.

 

Je bil v družini kdo frizer?

Ne. Vsi so akademiki. Jaz sem edini, ki ima bolj ustvarjalen poklic. Všeč mi je, da delam z ljudmi.

 

Kaj bi počeli, če ne bi bili frizer?

Mislim, da bi bil še vseeno v poklicu, v katerem bi imel opravka z ljudmi. Zdravnik, medicinski tehnik, psihiater, terapevt.

 

Kaj je vaš najljubši del frizerskega poklica?

Izzivi, ki mi jih dajejo ljudje. Kaj pomeni ja in kaj ne. Da se ti na stol usede stranka, ki nima sreče v življenju, in ji ti lahko pomagaš, da odide iz salona srečna in zadovoljna s svojim videzom.

 

Ste prvi britanski ambasador za blagovno znamko Maroccanoil.

Nad njihovimi izdelki sem bil navdušen že od samega začetka, ko so prišli na trg. MO prinaša velike spremembe v frizerski industriji. Znamka ne ponuja le izdelkov, ki so enostavni za uporabo in preprosti za svetovanje strankam za nego doma, ampak so tudi pionirji pri predstavitvi različnih možnosti uporabe olja na vseh tipih las. Resnično sem navdušen, da delam z MO. Znamka odraža karakter mojega salona: rezultat podpira industrijo, predstavlja vrhunski styling za moške in ženske ne glede na tip las.

 

Kaj bi svetovali mladim frizerjem?

Najdi nekoga, ki ga občuduješ, najdi si dobrega mentorja in bodi pripravljen delati sedem dni na teden. Predlagam tudi, da se vrnete k osnovam. Preučite videze po obdobjih. Izhajajte iz osnov, vendar pazite, da ste sodobni.

 

Kakšna bi bila vaša popolna stranka?

Moja popolna stranka bi prišla v salon pogosto, pustila bi se razvajati in pri nas zapravila veliko denarja. Občasno bi me peljala ven. Nikoli ne bi zamujala na naročen termin v salonu. Opažam, da več ko stranke plačajo, bolj zamujajo.

 

Imate dolgo čakalno vrsto?

Nekaj mesecev, vendar pa ne vzamemo naročila za več kot enajst tednov naprej. Če stranka vseeno želi, mora plačati varščino.

 

Kako bi definirali uspeh?

Zame je uspeh, da si zmožen imeti svojo hišo brez hipoteke, imeti svoj avto, ki ti ga ni treba odplačevati. Da si lahko vzameš dopust, kadar koli želiš. Potovati okoli sveta v prvem razredu.

 

Kaj bi počeli, če bi imeli prost dan, in kaj, če bi imeli prost teden?

Če bi imel prost dan, bi imel sestanke, za katere sicer ne najdem časa. V prostem tednu bi fotografiral, saj se rad ukvarjam s tem. Huh, teden. To je veliko časa. Hmmm. Bil bi župan. Verjamem, da bi bil dober župan. S trenutno sitacijo in županom v Lonodnu nismo zadovoljni. Uredil bi promet.

 

Kaj je vaše najljubše nefrizersko opravilo?

Notranje oblikovanje. Rad tudi kuham. Pri tem eksperimentiram z oblikami in barvami, si izmišljujem nove recepte. Uporabljam sestavine, ki jih drugače ne bi.

 

Aktivni ste tudi na področju dobrodelnosti.

Veliko sodelujemo s centrom, ki dela z brezdomci. Zanje pripravljamo motivacijske delavnice, seveda jih strižemo in uredimo makeup. Sodelujemo že več kot 10 let. Sodelujem še pri enem drugem projektu, v okviru katerega zbiramo sredstva za bolnišnico za otroke.

 

Za svoje delo ste prejeli že številne nagrade. Katera vam predstavlja največji uspeh?

MBE. Nagrado mi je podelila kraljica osebno za izjemen prispevek k frizerstvu. To lahko razložim le kot najbolj nadrealistično in neverjetno izkušnjo. Če si tako kot jaz, rojen v Londonu, si vzgojen okoli dogajanja v Buckingham Palace in si misliš, da ti ne bo nikoli uspelo prestopiti praga. Ko pa te nekega dne povabijo, da se v palači srečaš s kraljico, je to življenjska izkušnja.

 

Sodelovali ste pri kar nekaj spremembah videza. Kateri vam je dal največ zadovoljstva?

Strigel sem lase Danni Minogue. Prej je imela dolge lase, jaz pa sem jo postrigel na kratko in ona se ni pri tem niti zdrznila.

 

Ste kdaj komu striglil lase in naredili pri tem veliko napako?

Seveda sem. Enkrat sem stranki prerezal bluzo priznane znamke. Vredna je bila okoli 400 EUR. Rez je bil konkreten. Prebledel sem. Takoj sem priznal, kaj se je zgodilo. Stranka je rekla, da je že v redu, vendar sem vedel, da ji ni vseeno, saj je bila bluza zelo draga.

 

Vaš salon je nekaj posebnega.

Je zelo svetel in prostoren. Trudimo se, da se stranke v njem dobro počutijo in kar najbolj sprostijo. Za to skrbi 47 zaposlenih. Za enkrat imam le en salon, vendar načrtujemo, da bomo imeli kmalu še enga. Želim si, da bi imel salon v New Yorku in Parizu.

 

Kakšne spremembe napovedujete frizerstvu?

Industrija se bo samo še širila. Ljudje imajo radi spremembe. Lasje so postali nekakšen podaljšek oblek. So kot tkanina. Ljudje so pripravljeni narediti marsikaj, da bi bili opaženi.

 

Tekst: Nina Nagode

Foto: Arhiv Errol Douglas