GARY HOOKER IN MICHAEL YOUNG

Gary Hooker in Michael Young: »Vedno sva v »paketu«. Ne moreš »bookirati« le enega.«

Gary Hooker in Michael Young praznujeta že 25 let poslovnega in zasebnega sodelovanja. Po vseh teh letih imata še vedno nadvse rada svoje delo in v njem zelo uživata. Sta sinonim za stil in nosljive frizure. Med drugim sta tudi mednarodna ambasadorja za Schwarzkopf Professional. Letos sta bila ponovno nominirana za britanskega frizerja leta. Poleg dela ju druži še nadvse zanimiv hobi – vzreja psov, s katerimi se udeležujeta tudi razstav.

Zadnjih nekaj let sta redno nominirana za britanskega frizerja leta. Kako bi opisala vajino letošnjo kolekcijo?

Michael: Najina letošnja inspiracija za kolekcijo so bili resnični ljudje in individualnost. Želela sva proslaviti različne kulture in trende. Živimo v tako raznolikem in multikulturnem svetu z raznolikimi prepričanji in osebnostmi. Vse to sva želela zajeti tudi v laseh. Tako lahko vidimo različna dekleta iz mesta, rockerje, nore osebnosti, ki so navdušene nad vsakim elementom mode. Pri vsem skupaj je bilo pomembno, da mora kolekcija predstavljati frizure, ki bi jih ljudje dejansko želeli nositi. Želela sva ustvariti podobe, ob katerih bi se ljudje nasmehnili in malo pomisli na zgodbo vsakega para na sliki.

Kaj vama pomenijo nagrade?

Gary: Gre za osebni dosežek. Seveda je tudi dobro za sam posel in celotno ekipo. Malo je tudi tekmovalnosti, saj si seveda želiš zmagati.

Michael: Konkurenca te žene naprej, vendar zelo spoštujeva in ceniva tudi ostale nominirance. Že sama nominacija je velik uspeh. Ta konkurenca je še vedno prijateljska.

Letos praznujeta tudi 25 let vajinega sodelovanja.

Michael: Partnerja poslovno in zasebno sva že 25 let. Ves ta čas delava in živiva skupaj. Prvi salon sva odprla leta 1996. Vedno sva v »paketu«. Ne moreš »bookirati« le enega. Tudi zato se pri nama 24 ur na dan vse vrti okoli frizerstva. Prideva domov in se pogovarjava o delu, ko se zbudiva … Živiva in dihava frizerstvo. Ker je veliko potovanj, je super, da sva skupaj.

Sta vedno želela biti frizerja?

Gary: Jaz sem bil prej slaščičar, pek. Po enem dnevu v salonu sem se počutil kot doma. Za vse skupaj sta kriva prijatelja, ki sta me spodbujala, da se poskusim kot frizer.

Michael: Jaz sem vedno želel delati nekaj, kar bi bilo kreativno. Nikoli nisem mislil, da bo to frizerstvo. Po končani šoli sem nekako padel v frizerstvo. Danes mi to ustreza v vseh pogledih. Vsak dan lahko delam, kar imam rad, in sem pri tem zelo kreativen.

Kako pri vama poteka delo? Je eden zadolžen za barvanje in drugi za striženje ali oba delata vse?

Michael: Oba delava vse. Verjameva, da je pomembno, da sva oba kot frizerja spretna na vseh področjih. Pa naj gre za poročno pričesko, spenjanje, striženje ali barvanje. V salonu je za stranko moteče, če si jo osebje »podaja« in zato storitev ni več tako osebna. Striženje in barvanje gresta pri celotnem videzu z roko v roki. Zato je pomembno, da sva oba močna na obeh področjih.

Gary: V vsem sva se že toliko spoznala in tudi že zelo izpopolnila najin način dela, da ni prostora za egoizem. Veva, kaj drugi razmišlja in v katero smer sva namenjena. Ko imava recimo snemanje, bo eden pripravil model, drugi dokončal in obratno. Gre za resnično trdno partnerstvo.

Pri vama najbrž dan ni enak dnevu. Kaj vama je pri delu v salonu najbolj pri srcu?

Gary: Zelo veliko sva na poti. Imava veliko mednarodnega dela. Imava nastope, seminarje, izobraževanja …

Michael: Trudiva se, da sva v salonu vsaj dva dneva v tednu. Takrat poskušava nadoknaditi čas z najino ekipo. Imava tudi nekaj stalnih strank.

Kdo so bili vajini mentorji, ki so pustili še posebej velik pečat na vajinih karierah?

Gary: Na nek način je na najini frizerski poti bil vsak malo mentor in vplival na razvoj najinih karier. Tudi drug drugemu sva mentorja, saj si neprestano izmenjavava ideje in si deliva znanje.

Michael: Glede na to, da sva dva in delujeva kot eden, sva drug drugemu inspiracija in se spodbujava. Tako je v vsakemu od naju tudi malo mentorja.

Kaj bi svetovala drugim frizerjem?

Michael: Gre za trdo delo, predanost, strast in vztrajnost, da nikoli ne obupaš. Če si želiš kot frizer dolgo kariero, moraš za to trdo delati. Tisti, ki v tem poslu uspejo, ga imajo frizerji tudi zelo radi, saj se morda niti ne vidi, da gre za garanje, čeprav v resnici je.

Na kateri dosežek v karieri sta najbolj ponosna?

Michael: Brez dvoma na nominacijo za britanskega frizerja leta. To je za naju veliko priznanje, da naju je industrija postavila na platformo kot kreativni par. Zmagala sva že v kategoriji barvnega tehnika, vendar si želiva še glavne nagrade – britanski frizer leta.

Gary: Seveda je priznanje tudi dosežek, ki sva ga dosegla kot blagovna znamka.

Kaj vaju razlikuje od ostalih frizerjev?

Michael: Če skupaj pogledamo vseh osem nominirancev, vsak je na nek način drugačen. Pri nama gre za prave, nosljive in lepe lase. In tudi dejstvo, da to delava skupaj in sva edini frizerski par. Mislim, da je to tisto, ki naju razlikuje od ostalih.

Koliko salonov imata?

Michael: Imava pet salonov in vsi so v severovzhodnem delu Anglije. Morda bova v prihodnje odprla še enega. Oba prihajava iz tega dela Anglije in namerno se nisva nikoli preselila v London. V domačem okolju sva zgradila posel in zaposlujeva približno 70 ljudi. Mnogi so se nama pridružili takoj po končani šoli in niso nikoli odšli, kar se dogaja zelo redko. Sva živ dokaz, da se za uspeh ni treba seliti v glavno mesto. Naziv North East Hairdresser of the Year smo dobili že enajstkrat. Enkrat smo zmagali tudi v kategoriji barvni tehnik. V preteklosti sem imel franšizni salon in franšize sva ponudila tudi najinim zaposlenim. Na začetku najine poslovne poti seveda nisva razmišljala, da bi imela verigo frizerskih salonov. Vse se je nekako sproti dogajalo. Franšizni model se je izkazal za zelo dobro odločitev. Posel je še vedno najin, vendar moraš delati s pravimi ljudmi in
graditi partnerstvo.

Kaj počneta v prostem času?

Michael: Imava 14 psov, ki jim nameniva ves prosti čas. Psi so najina velika strast.

Gary: Ukvarjava se z vzrejo in razstavljanjem psov. Sam sem velik ljubitelj nemške doge in pred kratkim sva se še malo bolj vključila tudi v vzrejo buldogov. S tem se ukvarjava že 25 let in pri tem zelo uživava. Sam imam že od nekdaj rad pse. Še posebej velike pse. Ko sva kupila prvo nemško dogo in že na prvem tekmovanju osvojila četrto mesto, naju je vse skupaj še toliko bolj navdušilo. Več, ko sva imela za sabo tekmovanj in uspehov, bolj sva postala vpletena. Po mnogih letih trdega dela in predanosti sva postala ena najbolj uspešnih rejcev nemške doge v državi. Vsako leto se udeležujeva tekmovanja Crufts, ki velja za največjega v
svetovnem merilu. Petkrat sva tudi že zmagala.

Gary, slišala sem, da ste tudi sodnik na pasjih razstavah.

Gary: Povabili so me, da bi bil sodnik na Crufts, ki bo leta 2018. To je zame kot ljubitelja psov velika čast.

Najbrž vseh 14 psov ne potuje z vama, ko sta z doma?

Gary: Seveda ne. Imava pasjo varuško.

Michael, vi se ukvarjate tudi s fotografijo?

Michael: Kot fotograf sem se preizkusil že pri nekaj naših zadnjih kolekcijah. Kljub veselju do fotografije, to delo vseeno prepuščava strokovnjakom.

Kako dolgo morajo čakati stranke, ki bi želele sesti na vajin frizerski stol?

Michael: V salonu delava dva do tri dni na teden. Veliko potujeva, zato včasih traja malo dlje, da pridejo na vrsto. Običajno se stranke naročajo za 10 tednov naprej. Prihajajo stranke različnih starosti in iz različnih okolij. Nekaj jih prihaja v naše salone že leta, vendar jih ne jemljemo kot nekaj samoumevnega. Vsak, ki stopi iz našega salona, mora izgledati in se počutiti fantastično.

Gary: Stranke prihajajo k nam tudi zaradi naših luksuznih salonov. Želimo si, da bi bil vsak njihov obisk kot pravi tretma. Seveda je v veliki meri pomembna tudi naša storitev.

Katero znano osebo bi si želela na svojem frizerskem stolu?

Michael: Vsekakor Madonno. Mislim, da je čudovita, vendar jaz bi se rad poigral z njeno barvo las.

Gary: Jaz bi se z veseljem lotil las ene od britanskih dam, kot sta Judi Dench ali Helen Mirren.

Zasledila sem, da razvijata svojo linijo za nego las. Je že na trgu?

Michael: Izdelki še niso zunaj. Gre za zelo dolg proces, ampak sva že čisto pri koncu. Raziskave, razvoj in testiranja so že za nama.

Kaj najpogosteje svetujeta svojim strankam?

Michael: Vedno izhajava iz njihovega osebnega stila. Svetujeva, da ne sledijo določenemu trendu, ampak da so videti najbolje, kar se da. Pri strankah vedno skušava poudariti najboljše.

Tekst: Silva Brence in Nina Nagode

Foto: osebni arhiv