Precision Cutting Championship

Zmagovalce natečaja so razglasili 23. avgusta. V naši regiji je slavil Mario Vidaček iz sosednje Hrvaške. Naslednja tri mesta so zasedli frizerji iz Slovenije; drugo mesto Matjaž Cej, tretje Miloš Milosavljević in četrto Vesna Ivenčnik.

In kakšna so bila pravila natečaja, ki ga je organiziral Dove Palmer? Sodelovalje lahko vsak, ki je do določenega datuma na instragramu s ključnikom #precisioncuttingchampionship objavil fotografije trikotne graduacije. Fotografije so morale biti posnete z mobilnim telefonom in neobdelane, striči pa so morali lutko. Poleg tega so morali udeleženci posneti tudi 360-stopinjski filmček lutke, da so si lahko sodniki podrobneje ogledali striženje. Deset najboljših iz vsake regije se je uvrstilo v naslednji krog, kjer je bila naloga okrogla linija. Ponovno je sledil izbor in najboljših pet, ki so se uvrstili v finalni izbor, je pripravilo striženje, pri katerem so uporabili eno od devetih osnovnih tehnik.

Natečaj se je začel aprila, ko je bila večina frizerjev po svetu prisiljena ostati doma in se spraševala, kaj zdaj. Matjaž Cej iz Nove Gorice ni bil izjema. Ko je opazil, da poteka natečaj preciznega striženja, ki mu zelo leži, se je hitro lotil dela. Pravi, da je bilo za prvo fazo več kot dovolj časa za pripravo. Za naslednji dve pa si je želel, da bi ga bilo več, saj so se v tistem času pri nas ponovno odprli frizerski saloni in prostega časa skoraj ni bilo. Sam ni toliko vešč striženja na lutki in je pogrešal elastičnost kože, vendar, kot se je pošalil, je bila lutka veliko bolj potrpežljiva, kot bi bil model, saj mu je posamezno striženje vzelo tudi po pet ur.

Matjaž pravi, da mu je bilo tekmovanje zanimivo, ker je bilo drugačno od drugih. Še posebej, ker so morali narejeno slikati s telefonom in je bilo v ospredju samo striženje in ne fotografija, kjer lahko dober fotograf v veliki meri vpliva na končni rezultat. »Zmago bo dobil tisti, kateremu pripada. Jaz sem dal vse od sebe. Vedno je še tisti delček, ko bi lahko naredil še več. Za tisti čas sem naredil najbolje, kar sem lahko,« je še pred razglasitvijo povedal Matjaž.

Za našo regijo, ki obsega države nekdanje Jugoslavije, je vodil natečaj zagrebški ZGAT. Ta bo za vse udeležence regije pripravil enodnevni seminar striženja, ki bo odlična priložnost za srečanje vseh tekmovalcev, še dodaja Matjaž. Zanj je velik uspeh že sama uvrstitev v finale, zato je bil drugega mesta še toliko bolj vesel, saj mu veliko pomeni že sama potrditev.

V osmih regijah je sodelovalo 210 frizerjev, njihovo delo pa je ocenjevalo 24 frizerjev, svetovnih mojstrov preciznega striženja. Ob razglasitvi najboljših je Dove Palmer povedal, da njihova ideja ni le tekmovanje, ampak deljenje znanja, zato v prihodnje obljubljajo objavo izobraževalnih vsebin in ponovitev tekmovanja tudi prihodnje leto. Če tudi vas zanima precizno striženje, se pridružite njihovi skupnosti na instagramu. Najdete jih pod imenom The Precision Cutting Champions Award.

Tekst: Nina Nagode
Foto: osebni arhiv Matjaž Cej