Osebno vabilo na odprtje House of Sassoon

London je tista magija, ki vsako leto oktobra navdihne frizerje s celega sveta s svojevrstnimi nastopi, ki jih ponujata Salon International in Alternative Hair Show.

Londonski dogodek je bil vsako leto vrhunec frizerstva in tako naj bi bilo tudi letos. Ni bilo dvoma, ali bom šel v London ali ne. Odgovor je bil na dlani in tako sem se pojavil v središču dogajanja. Očitno se vse digitalizira, sem si dejal, ko sem prejel karte. In poglej ga zlomka. Že na začetku se je zalomilo. Sistem ni prepoznal moje karte, tako da sem po posredovanju določenih ljudi in mučnem čakanju le prišel na sejmišče. Prvi vtis je bil, da na prizorišču ponovno ni velikih igralcev – kozmetično frizerskih gigantov – in največje presenečenje, nikjer nisem zasledil Tony & Guy ali Tigi razstavnega prostora. Pozna se pohod agresivnega azijskega trga. Kitajci so zapolnili dobršen del sejmišča s svojo raznoliko ponudbo.

Veselil sem se seminarjev, ki so na moje veliko presenečenje potekali v bistveno manjši dvorani, ki sprejme cca 400 ljudi. Edina nastopa, ki sta bila glede na manjše število razpoložljivih sedežev razumljivo razprodana, sta bila Sassoon in Tony & Guy. Ostalo pa tako tako. Lepo je bilo videti, da se je s svojim seminarjem vrnil Saco, vendar jim bi privoščil več publike, prav tako ekipi Mahogany.

Moje največje presenečenje v Londonu je bilo, ko sem dobil osebno povabilo na odprtje Sassoon Academije in salona v Sohu, središču Londona – House of Sassoon. Z mano je bila Irena in ko sva se pogovarjala o instituciji Sassoon, sem dejal, da so vsaj zame oni vrh, ikona, kar se tiče frizerstva. Težko opišem trenutek, ko si tam, spomini, ki jih imam na Sassoona ... Kdo vse je bil med povabljenimi, si lahko samo mislite. O imenih ne bom, so pa bile ikone svetovnega frizerstva, ki so pustile pečat in še danes navdihujejo množice frizerjev. Ko smo si ogledovali prostore, so bile v vsakem nadstropju tematsko postavljene učilnice z modeli, ki so prikazovali določeno obdobje Sassoonove zapuščine. Vsak model je bil zgodba zase skozi styling, lase … Energija je bila neverjetna, kar se je odražalo v celoti samega dogodka, ki je bil na najvišjem možnem nivoju.

House of Sassoon je zgodba Vidala, ki je začel svoje poslanstvo pred sedemdesetimi leti in še danes navdihuje množice frizerjev širom sveta. Počaščen sem, da sem lahko prisostvoval na tem dogodku in se družil z ljudmi, ki globoko spoštujejo Vidala in njegovo zapuščino.

London ostaja London. Čeprav se vidi, da se tudi na otoku stvari spreminjajo. Na slabše. Kaj bo prinesel naslednji Salon International? Vem le, da bom ponovno tam, od koder izvira sodobno frizerstvo, in to je London, ki nas navdihuje tako in drugače. Se vidimo naslednje leto.

Metod Tasič
Foto: osebni arhiv in Sassoon