Katja

Pisal se je marec, ko sem prejel mail iz CUDV (Center za usposabljanje, delo in varstvo Črna), če bi želeli sprejeti v svojo ekipo njihovo varovanko Katjo Sušel. V mailu je bilo navedeno, da je Katjina želja biti frizerka in pomagati v frizerskem salonu. Pred sprejemom odločitve sem se želel pogovoriti z ženo Ireno, ki dela v tej instituciji kot medicinska sestra, in ekipo v salonu. Po dogovoru z vsemi sem sporočil CUDV, da se lahko dogovorimo za sestanek. Med pogovorom sem izvedel, da smo edini, ki smo pripravljeni na sodelovanje. Pred sabo sem imel misel, kako osrečiti nekoga, mu ponuditi nekaj več, da se bo počutil zaželeno, koristno in nenazadnje, dobil plačilo za opravljeno delo. Preden nadaljujem, morem omeniti Bernardo, ki je pomagala v očetovem salonu v Mežici, ko sem tam opravljal prakso. V spominu jo imam kot pridno in marljivo punco, ki je z veseljem pomagala. Najbolj se me je dotaknilo, ko je mojim staršem dejala, da bi rada ostala pri njiju in sta ji kot oče in mama. Tega ne bom nikoli pozabil.

Katja je dama, ki šteje 43 let in ima Downov sindrom. Ko smo se prvič srečali, je izžarevala neko posebno energijo. Bila je pristna, iskrena in tako je še danes. Začetni ritual je bila kavica, razkazovanje salona, predstavitev ekipe in naših pravil, ki veljajo za vse. Opazil sem, da je bila Katja zelo sproščena, samozavestna kot bi bila del nas. Katja dela z nami dva dni v tednu (torek in petek po dve uri), njene zadolžitve pa so različne. Od urejanja salona, pometanja, zlaganja brisač ... Ko imamo čas, gremo na sušenje lutke, kjer neizmerno uživa.

Mnogo ljudi me vpraša, kaj porečejo stranke, da je med nami. Večina sprejema vse skupaj pozitivno. Če je med njimi kdo, ki mu to ni všeč, je to njegov problem. S tem se ne obremenjujem. Katjo smo sprejeli, da nam nastavlja ogledalo, kako malo je potrebno, da nekoga osrečiš, mu ponudiš roko, da je del ekipe, del nas in ga narediš samozavestnega, koristnega. Tako kot mi osrečujemo njo, tudi ona osrečuje nas s pozitivizmom in dejanji, ki naredijo dan lepši.

Tekst in foto: Metod Tasič