ZVEZDA JE ROJENA

Maja 2022 smo v okviru Erasmus+ projektnega strateškega partnerstva z imenom A Star is Born (Zvezda je rojena) učiteljice spremljale štiri dijakinje tretjega letnika Srednje šole za oblikovanje Maribor (SŠOM), programa Frizer, v Vilno, Litva. Potovanja smo se udeležile učiteljice Andreja Meško (frizerska mojstrica), Hanija Bujas (prof. teorije frizerstva) in jaz, Monika Dokl (frizerska mojstrica), ter dijakinje Lana, Maja, Veronika in Žanin.

Projekt A Star is Born je mednaroden. V projektu sodelujejo šole iz štirih državah – Litve, Latvije, Češke in Slovenije. Namen projekta je medsebojno povezovanje dijakov programa frizer, spoznavanje drugih kultur, učenje od sošolcev iz drugih držav ter tudi povezovanje učiteljev v izobraževalnem programu Frizer. V ta namen šola iz vsake države organizira skupinsko frizersko tekmovanje. Prvo tekmovanje je potekalo v Vilni.

Vsaka država oziroma šola je izbrala štiri dijake, ki jih bodo zastopali na tekmovanju. Izbrani dijaki so bili porazdeljeni v štiri ekipe, sestavljene iz štirih dijakov (po dva dijaka iz dveh držav). Dijakinje iz Slovenije so bile v dveh skupinah – prvi z dijaki s Češke ter drugi z dijaki iz Litve. Še pred samim srečanjem so dijaki dobili nalogo, da se povežejo in spoznajo prek spleta ter pripravijo kratko predstavitev o sebi. Ker angleščina ni močno področje vsakega posameznika, so morali biti dijaki iznajdljivi in se sporazumevati s pomočjo prevajalnika, pa tudi s pomočjo gest in mimike. Organizatorji (vilenska šola) so dijakom vnaprej podali nekaj smernic, kako oz. kaj bodo na tekmovanju počeli, zadali so tudi nalogo, s katero so urili ročne spretnosti pred prihodom.

Potrebno je poudariti, da namen teh tekmovanj ni, kdo bo prvi, drugi ali zadnji, temveč je moto projekta »smo kreativni in skupaj delamo velike stvari.« Cilj je medsebojno sodelovanje, urjenje v tujih jezikih, komunikaciji, krepitev ekipnega duha – saj vemo, kako je težko, ko štiri osebe opravljajo eno storitev ali tvorijo izdelek. Za takšno delo je potrebna strpnost, razumevanje, dogovor o razdelitvi nalog pri izdelavi pričeske, načrt izdelave, da pridemo do želenega rezultata.

Prvi dan prihoda v Vilno je bil namenjen nastanitvi. Bivali smo v hotelu v bližini centra, ki so nam ga priporočili sodelavci iz Litve.

Drugi dan – prvi delovni – smo se srečali s predstavniki drugih držav na srednji šoli VPVPMC (Vilniaus paslaugų verslo profesinio mokymo centras) na oddelku za frizerstvo. Njihov učitelj Artiom je predstavil delo na lutki – dnevni stil pričeske. Po demonstraciji je vsak dijaki/-inja preizkusil/-a pričesko na lutki, ki mu/ji je bila dodeljena. V popoldanskem času so dijaki obiskali center za zabavo – bowling Akropolis –, kjer so imeli možnost nadaljnjega navezovanja stikov in urjenja socialnih veščin, kar je dandanes zelo šibka točka mladostnikov.

Tretji dan so dijaki pod vodstvom učiteljev organizatorjev urili večerni stil pričeske, kjer so se že preizkusili v ekipnem delu – torej osem rok na eni lutki. Učitelja Artiom in Ilona sta demonstrirala, kako na lutki ustvariti ličenje, ki se sklada s stilom pričeske, obleke in modnih dodatkov. Skupaj smo se po opravljenem delu odpravili na voden ogled mesta. Četrti dan so potekale priprave na tekmovanje – določanje dela posameznika, vaja na lutki, skrb za časovno omejitev. Popoldanski čas je bil namenjen raziskovanju okolice in druženju.

Peti dan so dijaki tekmovali. Dobili so nalogo, da v omejenem času ustvarijo natančno določeno pričesko, make-up ter dodatke. Med tekmovanjem so bili ocenjevani pod budnim očesom učiteljev, predstavnikov vseh sodelujočih držav. Tekmovanje ni imelo le ene zmagovalne ekipe, vendar si je vsaka prislužila naziv, in sicer:
• »najboljše timsko sodelovanje«;
• »najboljša komunikacija v timu«;
• »najboljša celotna podoba«;
• »najboljša tehnična izvedba«.

Kot nagrada za delavnost dijakov in učiteljev je bil popoldanski izlet. Peljali so nas v restavracijo, kjer smo si sami lovili večerjo – ribo, kar je popestrilo naš dan. Zadnji dan smo se srečali z namenom deljenja povratnih informacij in povzemanja dejavnosti tedna. Sledile so podelitve certifikatov in nagrad, ki so bile enotne za vse dijake. Polni novih znanj in izkušenj smo se morali posloviti, saj je bil čas za odhod domov.

Odziv naših dijakinj je bil zelo pozitiven. Največ jim je pomenilo to, da je tekmovanje potekalo v zabavnem, preprostem in sproščujočem duhu – v pozitivni klimi – ter da so lahko pridobile nove veščine, spoznale način friziranja in drugačen pristop dela njihovih sošolcev v tujini. Pridobile so novo znanje o tuji državi in doživeli njihovo kulturo.

Ker je sam projekt zasnovan tako, da traja leto dni, se dijaki že pripravljajo na naslednje srečanje in tekmovanje novembar v Rigi v Latviji. V aprilu se bo tekmovanje odvijalo v Mariboru, v maju pa s tekmovanjem zaključimo v Pardubicah na Češkem. Skupaj z dijaki se že veselimo novih izzivov in stopamo novim dogodivščinam naproti.

Tekst: Monika Dokl