Zvezda je rojena – Latvijska avantura

Po uspešno opravljeni izmenjavi v Vilni, Litva, smo se novembra 2022 v okviru Erasmus+ projekta A Star is Born učiteljice in dijakinje Srednje šole za oblikovanje Maribor (SŠOM ) udeležile izmenjave v Rigi, Latvija.

Tema tokratnega tekmovanja je bila trajnostni razvoj. Tekmovanja so se udeležile 3 dijakinje programa frizer Lana Bezjak Hameršak, Amadea Pušnik in Zala Potočnik ter dijakinja programa modni oblikovalec Maruša Sedovnik. Dijakinje so spremljale profesorice Andreja Meško (frizerska mojstrica), Monika Dokl (frizerska mojstrica) ter Hanija Bujas (prof. teorije frizerstva). Dijakinjo programa modni oblikovalec je mentorirala mag. Ksenija Plazl, univ. dipl. inž. teks.

Pred samo izmenjavo smo se spoznali in organizirali preko ZOOM videoklicev. Teh smo se udeležili vsi učitelji in dijaki iz štirih sodelujočih držav – Litve, Latvije, Slovenije in Češke. Na srečanjih smo se dogovorili, da bo glavni cilj tekmovanja uporaba recikliranih materialov – tako imenovano drugo življenje mode. Skupine dijakov so si s pomočjo portfeljov izbrale model. Lana in Amadea sta bili v skupini z dvema dijakoma iz Latvije, Maruša in Zala pa z dvema dijakinjama iz Litve. Seznaniti so se morali z osnovami trajnosti oziroma drugega življenjskega sloga v modi in kaj je nauk tega. Torej gre predvsem za oblačila, ki jih lahko uporabiš večkrat na različne načine. Dijaki v ekipi so morali medsebojno razdeliti delo in ustvariti idejo. Pošiljali so si slike svojih izdelkov in jih skupaj pokomentirali, popravljali, izboljševali.

Vsaka skupina je morala predstaviti svojo državo in sebe (hobije, tekmovalne izkušnje s pričeskami, ličenjem, kreiranjem oblačil). Predstaviti so morali »mood board« – svoj vizualni slog ter ga poslati organizatorici tekmovanja.

Prvi dan, nedelja, 20. 11. 2022
Prišel je težko pričakovan dan, ko smo spakirale prtljago in se dobile pred SŠOM. S kombijem smo se odpravile na Dunajsko letališče, od koder smo imele let za Rigo. Ob pristanku v Rigi nas je presenetil sneg in mrzlih —6 °C. Po dolgi vožnji s taksijem po neočiščenih cestah smo prišle v hotel v poznih večernih urah. Utrujene in lačne smo takoj odprle aplikacijo Wolt in naročile hrano.

Drugi dan, ponedeljek, 21. 11. 2022
Po zajtrku smo se odpravile na avtobusno postajo, kupile vozovnico in se odpeljale v busu št. 21 do šole Rigas Stila un Modes Tehnikums (Tehnična šola sloga in mode). Vožnja je trajala 20 minut, nato smo še 10 minut hodile po zasneženem pločniku do šole – to je postala naša vsakdanja rutina. Šola stoji v bližini idiličnega, bajkovitega jezera. Ob prihodu smo odložili svoje stvari, nato so nas peljali v učilnico z modno pisto, kjer smo predstavili svojo državo in šolo ter so dijaki predstavili svoje ideje. Po predstavitvah smo se preselili v šolsko svečano dvorano, kjer smo si ogledali nastop zgodovinske glasbene skupine, ki uporablja tradicionalna latvijska glasbila ter katere člani so oblečeni v folklorna oblačila. Zvezda je rojena – Latvijska avantura V dopoldanskem času so dijaki ustvarjali svoje podobe, učitelji pa smo imeli sestanke in pogovore o prihodnih izmenjavah. Popoldan smo imeli delavnico s Kristine Jansone, ki nam je predstavila, kako ustvariti kvalitetno vsebino na Instagramu. Po končanem programu smo se odpravili nazaj v hotel ter na poti uživali v radosti snega.

Tretji dan, torek, 22. 11. 2022
Po zajtrku v hotelu smo odšli v šolo, kjer so dijake čakali modeli, ki so si jih predhodno izbrali. Dijaki so se razporedili v skupine in začeli urejati pričeske, ličila in oblačila. Svoje delo so fotografirali in se ob kosilu pogovorili o možnih izboljšavah. Dijaki so se povezali, komunicirali, se smejali in s skupnimi močmi ustvarjali. Učitelji smo se udeležili dveh delavnic. Pri prvi smo iz PET plastenk in odvrženega rabljenega materiala izdelovali nakit. Bilo je zanimivo, poučno, lahko smo bili ustvarjalni ter smo svoj izdelek lahko obdržali. Druga delavnica je bila še bolj ustvarjalna, saj smo iz srajce, kravate in kosa blaga naredili obleko. To smo ustvarjali le s pomočjo lutke in bobik ter smo sami sebe presenetili, kako lahko iz starih oblačil nastane popolnoma nova kreacija. Skozi delavnice smo spoznali, da na šoli dajejo velik pomen trajnostnemu razvoju. Okoli 16. ure smo prispeli nazaj v hotel in se odločili, da si gremo ogledati mesto. Toplo smo se oblekli in odšli z avtobusom v staro mestno jedro, ki je bilo oddaljeno 20 minut. Mesto ima mogočne stavbe in je polno ljudi. Tudi restavracije so polne, prijetne in lepo urejene. Nato je sledila večerja in pot nazaj v hotel.

Četrti dan, sreda, 23. 11. 2022
Dijaki so se pripravljali na tekmovanje. Sedaj so imeli že točno izdelan koncept celostne podobe. Skupine so ustvarjale na modelu. Na obrazih so se izražali nasmehi in zadovoljstvo dijakov in učiteljev. Po zaključenem delu na modelih pa je sledila vrnitev proti hotelu z vmesnim postankom v nakupovalnem centru Akropolo, kjer je sledil »shopping«, in nato še večerja. Zvečer pa zgodnji spanec, saj nas zjutraj čaka tekmovanje.

Peti dan, četrtek, 24. 11. 2022
Zjutraj smo se še zadnjič odpravili v šolo. Skupine in njihovi modeli so bili pripravljeni na tekmovanje. Pripravili so si delovna mesta in pripomočke, ki so jih potrebovali pri svojem delu. Na voljo so imeli 2 uri časa. Dijaki so bili sproščeni in so svoje naloge opravljali brezhibno. Nastajale so prečudovite kreacije pričesk, oblek in ličil. Dijaki so se skupinsko predstavljali na modni pisti s svojim »trajsnostnim« modelom. Izbrali smo komisijo, ki je odločala o zmagovalcih.

EKIPA A (Latvija – Slovenija) – ROKOKO DAMA
Obleka je bila narejena iz različnih srajc, da je ustvarila bogato silhueto, vredno tega stila. Amadea je ustvarila speto pričesko s kodri in romantičnimi dodatki. Lana pa je model naličila, kjer je bilo pomembno skriti obrvi in narediti bled odtenek kože. Ta skupina je pridobila naslov najbolj trajnostnega tima.

EKIPA B (Češka – Litva) – NORDIJSKA BOGINJA FREJA
Pokazali so, da ni treba zmeraj slediti modi in da lahko nogavice ali legice oblikujemo v majice ali obratno; lahko tudi iz šala in rut naredimo nogavice in dodatke. Ta skupina je pridobila naslov najbolj tehničnega tima.

EKIPA C (Slovenija – Litva) – MATI NARAVA
Maruša je za izdelavo obleke uporabila rabljene srajce v rumeno-zelenih tonih. Obleko so okrasili še z dodatki, kot so mah in lubje. Zala je ustvarila veliko rogovje iz las, ki je bilo inspirirano z bikovimi rogovi. Ta skupina je pridobila nagrado za najboljšo predstavitev tima in modela.

EKIPA D (Latvija – Češka) – ONESNAŽENO MORSKO BITJE
Pričeska je odražala tematiko mreže, plastike in morja. Oblačila so bila oblikovana iz modrih srajc, ki so bile oblikovane v stilu morskih valov. Bitje je imelo mrežaste nogavice ter delčke plastike in aluminijskih pločevink. Ta skupina je pridobila naslov najbolj kreativnega tima.

Po zaključenem tekmovanju in podelitvi nagrad je sledilo fotografiranje. Vsi dijaki in učitelji smo bili zadovoljni, saj so dijaki samostojno, kreativno, domiselno ustvarili kreacije, ki so res odražale temo trajnosti. Zvečer je sledila svečana večerja v priznani Latvijski restavraciji Kalku varti.

Šesti dan, petek, 25. 11. 2022
Po zajtrku smo si SŠOM tim organizirali ogled starega mestnega jedra. Ogledali smo si vse popularne znamenitosti in si o njih tudi kaj prebrali. Po sprehodu smo obiskali Modni muzej, kjer so nam predstavili kratek film o modi in njenem vplivu na okoliš. Podučijo nas predvsem o tem, kako zavržemo oblačila in kako bi jih lahko ponovno uporabili, da ne bi onesnaževali okolja. V muzeju imajo tudi oblačila, ki jih lahko oblečete, da spoznate kakšna moda je bila v tistih časih in kako vam ta oblačila pristajajo. Razstavljeno je veliko oblek različnih znanih modnih oblikovalcev, kot so Paul Poiret, Chanel, Schiaparelli, Balenciaga, Jean-Paul Gaultier, Alexander McQueen in mnogi drugi. Po obisku muzeja smo se poslovili od učiteljev in dijakov. Zaželili smo si ponovnega snidenja v Sloveniji, ki bo v mesecu aprilu. Zahvalili smo se gostiteljici v Latviji in počasi krenili proti hotelu.

Sedmi dan, sobota, 26. 11. 2022
Zjutraj smo se zbrale v hotelski avli, kjer pa ni bilo zajtrka, saj odprejo šele ob 8.00 uri, saj je delovni čas prilagojen kratkim dnevom (svetloba od 9. do 16. ure). Počakale smo rezerviran taksi in se odpravile proti letališču. Poslovile smo se od snežne Rige in vzletele proti Dunaju. Po pristanku nas je že čakal kombi, ki nas je odpeljal v sladki dom – Maribor. Vreme je bilo sončno in zunaj je bilo, nekateri bi rekli mrzlih vendar nam zelo toplih, 10 °C. Vse smo se strinjale, da nam je vroče, šofer pa nas je začudeno gledal, kako se slačimo. Razložile smo mu, da je bilo v Latviji —6 zjutraj, popoldan —3 in ves čas temačno, brez sonca. Po poti smo vse zaspale, saj smo bile utrujene. Pred šolo so nas že nestrpno čakali starši, ki so po tednu dni videli svoje otroke. Vsi smo veseli zadovoljni in polni lepih spominov na Latvijo. Vrnili smo se z novimi izkušnjami in spomini, ki nam bodo ostali za zmeraj.

Od 17. do 21. aprila 2023 bo potekalo tekmovanje na SŠOM v Mariboru. Čas je, da se tudi mi izkažemo kot dobri organizatorji in domačini. Naše tekmovanje bo na temo QR kode, pri čemer si želimo, da skupine ustvarijo pričeske, ličila in oblačila, ki bodo prikazovala podobo digitalizacije. Načrtovanje dogodka je že v polnem teku. Sodelujoče dijakinje in učiteljice se že pripravljamo in razmišljamo, kako bomo zaposlile, vendar tudi zabavale naše goste. Da bi jim pokazale čim več, bo tekmovanje potekalo simultano s Festivalom oblikovanja Maribor (FOMB), ki ga naša šola organizira vsako leto. Tako si bodo naši projektni partnerji lahko ogledali, kaj vse ustvarjamo tudi izven šolskih učilnic. Se veselimo novih izzivov in izkušenj!

Tekst : Andreja Meško