Zvezda je rojena – Avantgarda na Češkem

Maja 2023 so se dijakinje Srednje šole za oblikovanje Maribor (SŠOM) – Aneja, Sara, Maja in Lucija – v sklopu Erasmus+ projekta »A Star is Born« (Zvezda je rojena), odpravile na izmenjavo v Pardubice na Češkem. Spremljale so jih učiteljice Hanija Bujas (prof. teorije frizerstva), Monika Dokl (frizerska mojstrica) in Andreja Meško (frizerska mojstrica). Naše češke kolegice so organizirale še zadnje frizersko tekmovanje našega projekta. Tokrat je tema bila avantgarda, dijaki pa so morali izdelati celostno podobo. Ta je morala obvezno vključiti končano pričesko, ličenje, poslikavo telesa ter oblačila. Večina dijakov-tekmovalcev je bila enaka kot na zadnjem tekmovanju aprila v Mariboru, zato ni bilo potrebe po spoznavanju prek spletnih platform. Ne glede na to, da nismo imeli videoklicev, so imeli dijaki manj kot mesec dni za dogovor in izdelavo idejne osnove oziroma moodboarda. Tako kot do sedaj so bili dijaki razdeljeni v štiri skupine, v katerih sta bili po dve osebi iz dveh držav.

Prvi dan – nedelja, 21. 5. 2023
Dan se je začel zgodaj, saj smo se odpravljali na dolgo pot do Pardubic. Najprej smo se zbrale na šolskem parkirišču in odpravile s kombijem do dunajske glavne železniške postaje. Pričakovale smo udobno prijetno pot do Brna ter nato še do Pardubic, ampak nikoli ne gre vse po načrtih. Najprej smo z vlakom prispele v Břeclav (na mejo). Prevoznik se je opravičil, da žal moramo tudi tukaj prestopiti zaradi tehničnih težav. Vlak za Brno je zamujal 40 minut, v tem času smo se veliko pogovarjale in šalile, da nam je minil čas. V Brnu smo zamudile na vlak do Pardubic, vendar nam je vozovnica veljala tudi za naslednji vlak, na katerega smo morale čakati uro pa pol. Končno čas za kavo in malico! Dočakale smo svoj zadnji prevoz – vlak do Pardubic. Naše vozovnice niso imele rezervacije sedežev, tako da smo izbrale naključna mesta, kjer se lahko držimo čimbolj skupaj in še kak del poti prespimo. Naši načrti so že na prvi naslednji postaji padli v vodo, ko je prišla gospa s rezervacijo in dvignila eno od nas s sedeža – v končni fazi smo 3 od 7 oseb morale spremeniti sedež. Ob 17.30 smo končno prispele na destinacijo, vendarle nas je čakala še 20-minutna hoja do hotela. Hotel je bil kot luč na koncu tunela – penzion, ki ga obdaja velik zelen vrt, oaza miru. Takoj smo šle počivat, saj je bil naslednji dan že deloven.

Drugi dan – ponedeljek, 22. 5. 2023
Dan smo začeli z okusnim zajtrkom ter sprehodom do šole Střední průmyslová škola chemická Pardubice (SPŠCH). Imeli smo zelo lep uvoden sestanek ter se vsi še bolj spoznali skozi igro. Igrali smo bingo, pri katerem si moral opraviti vse aktivnosti na seznamu, vsako aktivnost z različno osebo – iskali smo osebe z enakimi interesi, enako najljubšo hrano, risali portrete, imitirali živali in osebe ter podobno. Nato je sledilo kosilo in po kosilu za dijake delo, oziroma priprava na tekmovanje, učitelji pa smo imeli sestanek in pogovor o nadaljnji izvedbi projekta. V poznih predvečernih urah smo čas izkoristile za sprehod v naravi in večerjo.

Tretji dan – torek, 23. 5. 2023
Dijaki so imeli načrtovano celodnevno pripravo na tekmovanje. Učiteljice smo zjutraj izdelovale naravne kozmetične izdelke v šolskem laboratoriju. Po kosilu smo si ogledale delo dijakov in jim svetovale, kako lahko svoje ideje še bolje uresničijo. V zelo intenzivnem delu je čas kar hitro minil. Po večerji smo se odpravile na koncert konservatorija – ZUŠ Open. Vsi izvajalci, od najmlajših do zelo izkušenih, so bili talentirani in so nas navdušili.

Četrti dan – sreda, 24. 5. 2023
Tekmovanje je potekalo v mestnem gradu, ki je bil zgrajen v 15. in 16. stoletju ter ima še vedno mogočen videz, kot nekoč. Tekmovati v teh prostorih je bil pravi privilegij. Tekmovanje se je začelo ob 10.00. Dijaki so urejali modele, učitelji bili v bližini za svetovanje. Med tekmovanjem je bilo nekaj pavz za malico ter za nastope dijaške plesne skupine. Lahko smo si ogledali tudi razstavo ter spoznali zgodovino gradu in mesta. Ob 13.30 je bil čas za predstavitev modelov.

SKUPINA A (Češka in Latvija) se je odločila za črnoroza glamur. Osredotočili so se na poslikavo telesa, ki je prikazovala modre oči, ki so izstopale iz roza lusk. Enostavna obleka je še bolj poudarila poslikavo, pričeska in ličenje pa so podobo naredili razigrano.

SKUPINA B (Latvija in Litva) je v ospredje dala veliko elegantno črno obleko. Na roki so naredili tattooju podobno poslikavo črne rože. Dodali so še fluorescentno roza in zelene detajle v ličenju in pričesko, da podobo razvedrijo z intenzivnimi barvami.

SKUPINA C (Litva in Slovenija) je navdih poiskala v pavih, ki živijo v parku okoli gradu. Obleka je imela na zadnjem delu dolg »rep«, tako kot ga ima pav. Iz las je bil izdelan klobuk, ličenje in poslikava sta bili razdeljeni na zeleni in roza del.

SKUPINA D (Slovenija in Češka) je na svoj način uprizorila baročno dekle z bogato pričesko, ki je imela zelene in rdeče vrtnice izdelane iz las ter s široko obleko s pentljami. Poslikava in ličenje sta dopolnjevala videz. Vsaka skupina je dobila nagrado: skupina A – najboljša tehnična izvedba, skupina B – WOW efekt, skupina C – najbolj kreativno, skupina D – timsko delo.

Peti dan – četrtek, 25. 5. 2023
Po tekmovanju sta adrenalin in stres popustila. Zjutraj smo lahko malo dlje počivali. Po zajtrku smo se odpravili v šolo, kjer smo imeli predavanje o trihologiji ter simulacijo dela trihologa. Gospa Beránková nam je razložila, da ne gre le za delo z lasmi in lasiščem, ampak tudi za psihološko delo, saj moraš o stranki vse vedeti in jo poslušati, ker večina zunanjih simptomov izhaja iz tega, kako se počutimo (iz notranjosti). Analizirala je lasišča udeležencev z mikrokamero ter jim svetovala, kako naj čistijo in negujejo svoje lase in lasišče. Sledilo je kosilo in po kosilu prosti čas, da si odpočijemo in se uredimo za izlet v bližnjo pivovarno Dašice. V pivovarni smo si ogledali proizvodnjo, povedali so nam nekaj o zgodovini in lastnikih pivovarne. Potem smo imeli tradicionalno češko večerjo z zabavnim programom.

Šesti dan – petek, 26. 5. 2023
Odpravili smo se v glavno mesto Češke – Prago. Petek smo izkoristile za ogled čim več znamenitosti mesta – grad in grajski kompleks, Karlov most, astrološko uro, stari mestni trg in arhitekturo. Več kot za to ni bilo časa, saj smo nekaj tega želele tudi posvetiti nakupovanju in uživanju v trdelniku (pecivu, v štajerskih krajih bolj znanem pod imenom kurtoš kolač), polnjenim s sladoledom, mmm mljac. Po dolgem dnevu in večerji smo padle v posteljo in čakale na sobotni odhod domov.

Sedmi dan – sobota, 27. 5. 2023
Sanjale smo našo lepo Slovenijo. Pogrešale smo svoje bližnje, vendar odhajale z novimi izkušnjami in spomini. Tokrat smo imele direktni vlak do Dunaja in rezervirane sedeže – udobno smo prespale pot.

Tekst: Hanija Bujas