V Kranju letos prva generacija frizerskih tehnikov

Prva generacija frizerskih tehnikov tudi na SESGŠ Kranj

Na Srednji ekonomski, storitveni in gradbeni šoli v Kranju že od leta 1996 poleg ekonomskih in gradbenih programov izobražujemo tudi bodoče frizerje.

Frizerstvo ni samo poklic, ampak način življenja, saj se modni trendi, pa tudi materiali, ki jih uporabljamo pri delu, nenehno spreminjajo in izpopolnjujejo. Uspešen frizer se skozi kariero izobražuje, sledi novostim in jih vključuje v svoje delo.

Da bi dijake čim bolje pripravili na vse te izzive, jim poskušamo v času šolanja ponuditi izkušnje, ki jim, poleg pouka v šoli in dela v salonih, omogočajo, da se predstavijo na drugačen način in si pridobijo tudi neformalna znanja in veščine, ki jim bodo v življenju prišle še kako prav.

Naši dijaki sodelujejo v projektu Erasmus+, ki jim omogoča, da del praktičnega usposabljanja opravijo v tujini. Tovrstne izkušnje so zelo dobrodošle, saj dijaki poleg novih znanj na poklicnem področju spoznavajo tudi druge kulture, kraje, jezike in ljudi.

Dijaki prav tako z veseljem svoje spretnosti pokažejo na mednarodnih tekmovanjih mladih frizerjev. V zadnjih letih smo se udeležili tekmovanj na Češkem, Madžarskem in Slovaškem ter dosegli odlične uvrstitve.

»V času šolanja na SESGŠ Kranj sem se udeležil mednarodnega tekmovanja Hairdresser Open na Madžarskem in Slovaškem. Na Slovaškem sem v kategoriji Barber Award, moško striženje in oblikovanje brade, osvojil prvo mesto. Na ta dosežek sem zelo ponosen. Motiviral me je, da svoje znanje na tem področju še bolj izpopolnim,« se spominja Dejan Jandrič.

Čeprav je te aktivnosti precej okrnila pandemija, smo tudi v obdobju pouka na daljavo pridno ustvarjali. Ker nas je prvi val pandemije presenetil in so pripomočki ostali v šoli, smo predvsem (po)ustvarjali, improvizirali in s tem pri dijakih vzpodbujali ustvarjalnost, domišljijo in iznajdljivost.

V šoli nas pogosto obiščejo strokovnjaki in uspešni podjetniki s področja frizerstva, manikire in ličenja. Med njimi so tudi naši nekdanji dijaki, ki bodočim frizerjem v obliki delavnic predstavijo svoje delo in izkušnje, na delavnicah pa dijaki aktivno sodelujejo.

Prav tako na naši šoli krepimo povezovanje dijakov frizerske smeri s frizerji v lokalnem okolju. Zadnjih nekaj let se bodoči frizerji udeležujejo tudi Startup vikenda, ki poteka na naši šoli, v okviru projekta SPIRIT, ki spodbuja podjetništvo in inovativnost pri mladih. Tako imajo možnost spoznati frizerje, ki so stopili na pot podjetništva, kjer delijo svoje izkušnje z mladimi.

Zelo nas veseli, da bomo že to jesen vpisali prvo generacijo novega poklicno-tehniškega programa – frizerski tehnik. Nadgradnja poklica prinaša nova znanja s teoretičnega in praktičnega področja ter zaključek šolanja s poklicno maturo, ki odpira možnost nadaljnjega izobraževanja.

Andreja Grahek in Sandra Zec
Srednja ekonomska, storitvena in gradbena šola Kranj