The barber’s pole.

Oblika brivskega droga (‘barber pole’, brivska lizika) izhaja iz srednjega veka in je povezana s poklicem brivca-kirurga. Brivci nekoč niso uredili le brade in pričeske, ampak so se ukvarjali tudi s puščanjem krvi, puljenjem zob, prediranjem ognojkov in obiranjem uši.

V Evropi je imel brivski drog samo dve barvi – belo in rdečo. V Angliji je bila leta 1540 ustanovljena ‘United Company of Barber Surgeons of London’, ki je s statutom določila, da je oznaka brivcev drog v rdeči in beli barvi, medtem ko so zdravniki kirurgi imeli samo rdečo barvo. Dandanes ima brivski drog tri barve – belo, rdečo in modro.

Nekateri zgodovinarji trdijo, da bela in rdeča barva predstavljata okrvavljene obveze, ki so jih brivci po opravljenem delu pritrdili na kovinske palice, da bi se hitreje posušile. Veter naj bi jih ovijal okoli palice in s tem oblikoval vijačni vzorec v obliki zavitih črt. Američani so dodali še modro barvo, ki menda predstavlja barvo žil. A izvor dodatne barve ni dobro dokumentiran in kombinacija barv je lahko tudi znak patriotizma.

Tekst: Monica Caltran