Petra Blatnik Maček na IVA 2022

Zame je bila “življenjska zmaga” že, da se enkrat v karieri uvrstim v finale. In res je tako, dejansko je uvrstitev zmaga. Sicer ne bom rekla, da ne pomisliš in si čisto tiho želiš, kaj pa če ob razglasitvi mogoče le povedo tvoje ime.

Občutki po četrti uvrstitvi v finale so skoraj enaki kot po prvi. Vedno dobim mehke noge, se za trenutek usedem in razmišljam, ali sem zagotovo pravilno prebrala. To je res nekaj tako čudovitega. Vsakič znova je to za nas dodatna potrditev. Delati kolekcijo je velik projekt, za katerim stoji res izjemna ekipa. Tako punce v salonu, ki prispevajo velik del k celoti, kot zunanja ekipa, ki jo sestavljajo fotografinja, stilistka in vizažistka. To je res velik zalogaj in ko pripelješ do finala ekipo, ki diha s tabo, je res najlepši občutek. In ko jo pripelješ že četrtič, je sreča in zadovoljstvo toliko večje.

Svojo predstavitev sem tokrat spremljala od doma. V London nisem šla, ker sem bila že junija na Sassoonovi akademiji in poleg finala smo imeli doma še veliko praznovanje. Tudi sicer ni bilo potrebno, da sem tam, ker se je del, kjer smo se predstavili finalisti, odvrtel digitalno. Predhodno smo morali doma posneti video po njihovih navodilih in jim ga odposlati. Tako na sam dan predstavitve ni bilo nobenega stresa, le prijeten občutek, ker veš, da si svoje delo že opravil. Priznam, da sem spremljanje finala doma vseeno doživljala drugače kot leta 2018 in 2019, ko se je vse skupaj odvijalo v živo. To so bili res nepopisni občutki. Druženje s frizerskimi kolegi, ki so s celega sveta pripotovali v London, tisti del stresa, ki je v vsakem, spogledovanje in seveda rahlo tekmovanje, generalka ... in tisti trenutek, ko vstopi v prostor komisija. To resnično pogrešam. Pa sprehod po odru, na katerem kar lebdiš.

Tokrat smo pripravili avantgardo, s katero smo tudi dobili vstopnico v finale. Model smo pripravljali osem ur. Kreacija je zahtevala veliko dela, preciznosti in potrpežljivosti. Čudovita je na fotografiji, ampak kako zelo je dinamična in mogočna, pa se vidi v gibanju.

Zahvala gre mojim puncam, ekipi In Hair Arta, za ličenje je poskrbela Neja Jeromelj, styling Tina Tanko, video projekcijo pa je naredil Miha Kolar. Snemali smo na odru Narodnega doma Mežica. Zahvala gre tudi Matrixu in Nobelcosu, ker nam neprestano stojita ob strani.

 

INTERNATIONAL VISIONARY AWARD

Prvi dan prireditve Alternative Hair Show je bil namenjen virtualni predstavitvi finalistov natečaja International Visionary Award. Še posebej nestrpno smo pričakovali kategorijo avantgarde, kamor sta se uvrstili Petra Blatnik Maček in Ula Istenič. Sodniki so iskali ultimativno kreativnost, umetniško interpretacijo in lep zaključek. Pomemben je bil celotni videz, spretnost frizerja in kreativni proces. »Ocenjevanje je bilo zelo težko, saj so finalisti pokazali velik napredek glede na lansko generacijo finalistov,« je med drugim povedal Anthony Mascolo, predsednik Alternative Hair. Ideja o natečaju se je rodila pred 17-imi leti, ko je želel ustvariti platformo za predstavitev talentiranih posameznikov za predstavitev širši javnosti. Upravičeno smo lahko ponosni, da se je teh letih v finale uvrstilo veliko Slovencev.