Nakit iz las

Ameriško umetnico Zen Hansen zanima, kako so ljudje v preteklosti uporabljali postrižene lase. Prizadeva si, da bi ljudje na lase gledali kot na bogastvo in ne kot na odpadni material. Veliko let je preučevala zgodovinske vire, da bi našla navodila, kako na posebnih lesenih stojalih ustvarjati nakit s pletenjem lasnih pramenov. Poseben izziv ji je bil najti navodila za pripomočke za to pozabljeno in zahtevno obrt, ki je bila popularna v Angliji v obdobju kraljice Viktorije. Zen Hansen kot primer navaja dva vira: Mark Campbell: “Self Instructor in the Art of Hairwork” (1867) in Alexanna Speight: “The Lock of Hair” (1872).

Kupila si je stojalo za pletenje v švedskem stilu, a je hkrati začela razvijati in oblikovati svoj dizajn, ki je blizu japonskemu stilu kumihimo za tkanje svile. Pod nazivom ‘Hair Anthropology’ organizira in vodi delavnice za pletenje las. Na njih se udeleženci naučijo različnih tehnik pletenja na prenosnih razstavljivih lesenih stojalih.

Njene mojstrovine so ročno izdelani sentimentalni spominki iz las, ki so simbol prijateljstva ali spomin na ljubljeno osebo. Najpogostejše oblike so medaljoni, prstani, zapestnice, ogrlice, obeski in broške. Naročniki nakita se z umetnico dogovorijo o obliki nakita in o dolžini las, ki jo potrebuje za izdelavo, nato ji pošljejo lase.

Bi se prijavili na tako delavnico, če bi ta potekala v Sloveniji?

Besedilo: Monica Caltran
Fotografije: Zen Hansen www.hairanthropology.com