Misli hrabro za dobra dejanja

MODA, GLASBA, PLES PREMAGAJO DIABETES

Velenje – Sicer izrazito industrijsko mesto Velenje se je 28. maja 2019 v celoti odelo v dobrodelnost. Dobrodelnost v dobro diabetikov. Za vse je »kriv« vsestranski velenjski frizer Marko Hriberšek in njegova ekipa iz MH studia, ki so poskrbeli za organizacijo nepozabnega spektakla z Alyo, Majo Založnik, Ninom Ošlakom in drugimi. V sodelovanju s predsednico Društva diabetikov Velenje Romano Praprotnik se je rodila pobuda Misli hrabro – dogodek, poziv, gibanje za dobra dejanja in pomoč sladkornim bolnikom.

Dogodka Misli hrabro so se v torek, 28. maja 2019, ob 18. uri v Kulturnem domu Velenje udeležili domačini, številni častni gosti, glasbeni prijatelji, sladkorni bolniki in Markovi kolegi iz modnega sveta. Vsi z enim namenom – s plačilom vstopnice prispevati za pomoč sladkornim bolnikom oziroma nakupu blazin proti preležaninam. Skupaj so zbrali skoraj tisoč evrov. Dogodka se je udeležilo okoli sto ljudi; samo lokalna podjetnica Tanja Skaza je za dober namen kupila kar 35 vstopnic.

Z dogajanjem na odru obiskovalci niso ostali ravnodušni. Od glasbenih nastopov Alye, Maje Založnik in Nina Ošlaka do čustvenih plesnih nastopov Kulturnega umetniškega društva Igen pod taktirko Marka Maaga. Pomen ozaveščanja o sladkorni bolezni in ljubezen do mode ter frizerskega poklica Marka Hriberška sta bili rdeča nit dogajanja. Marko je skupaj s svojo frizersko ekipo med posamičnimi nastopi prikazal zadnje trende pričesk in jih prilagodil tematiki dogodka.

Na odru je razkril tudi zgodbe ljudi, ki brez strahu opozarjajo na sladkorno bolezen in kako živeti z njo. Odzivi obiskovalcev so bili nabiti s čustvi, nekatere so zgodbe ganile do solz.

Kaj imata skupnega frizerstvo in sladkorna bolezen?

Da sta se na tem prvem dogodku združila ljubezen do mode in frizerstva ter zahrbtna sladkorna bolezen, ni naključje. To zgodbo piše čustvena zgodba pobudnika Marka Hriberška. Pred tremi leti ga je namreč kljub zdravemu in aktivnemu načinu življenja presenetila sladkorna bolezen tipa 2. Kljub neprijetni novici se ni predal usodi. Ta ga je spodbudila, da je svoj čas še bolj namenjal življenjski strasti – modi, frizerstvu, dobrodelnosti, pomenu sočutja in medsebojne ljubezni. “Sladkorna bolezen ni tabu. Ni nekaj, česar bi se morali bati. Življenje je treba temu primerno prilagoditi, opustiti nekatere nezdrave življenjske razvade, vseeno pa lahko življenje uživam s polno žlico,” po zaključku dogodka pove Marko.

Marko ne počiva – z akcijo Odreži drugačnost za pomoč otrokom

Marko obljublja, da tovrstni dogodek ni bil zadnji in edini. Že junija letos bo ponovil vsakoletno in vseslovensko akcijo Odreži drugačnost, ki je lani naletela na izjemen odziv medijev in mimoidočih. Gre za dogodek, namenjen druženju in prikazu odštekanih frizur, s katerimi Marko poudarja, da ni narobe, če si drugačen. “Važno je, da si to, kar si. Da si iskren do samega sebe in pošten do drugih ljudi,” zaključi. Z dogodkom bodo tako kot lani zbirali sredstva za otroke iz socialno šibkih družin.

Tekst: Marko Hriberšek