London 2022

Ko pogledam nazaj, se zdi, kot bi bilo včeraj. Zamislim se in vprašam, ali so od mojega zadnjega obiska Salona International res minila že tri leta.

Obdobje korone je naredilo svoje in nam odvzelo marsikaj (druženje, prijatelje, izobraževanja, sejme, seminarje …). Letošnja pot v London je bila zame posebno doživetje, ki sem ga doživljal kot nadobuden otrok, ki bo dobil igračo. Priznam, spremljala me je strast do učenja, želja po nečem novem ali povedano drugače, želel sem si druženja s frizerji, tistega pristnega odnosa, ki ga internet ne more pričarati. Hkrati pa se mi je porajalo vprašanje, kaj vse se je spremenilo v tem času v Angliji oz. Londonu. Kot sem pred tem mojim odhodom zasledil, je prenekateri salon ali akademija zaprl svoja vrata (če se dotaknem Sassoona in Mazella&Palmer, da ostalih sploh ne omenjam).

Ogled Salona international sem si razdelil na dva dneva. Soboto sem namenil ogledu sejma, nedeljo pa seminarjem. Leta pred korono so se odvijali seminarji že v soboto, letos pa na žalost tega ni bilo, ampak mi je takoj postalo jasno, zakaj. Ni bilo trume frizerjev, ki bi drli na dogodek. Že sam prostor za novinarje je bil bistveno siromašnejši kot v času pred korono. Nikjer ni bilo opaziti kakšnega materiala za novinarje ali vsaj izobešenega programa nastopov in predstavitev. Pogled na dvorano, kjer so bili razstavljavci, je takoj dal vedeti, da manjkajo veliki akterji (Wella, Schwarzkopf, L'Oreal, Tigi …), ki so skoraj vedno krojili podobo sejmišča. Nadomestili so jih manjši razstavljavci, med katerimi so nekateri zares izstopali. Sprehod med razstavljavci mi je dal misliti, da nekateri vidijo priložnost v nizkocenovnih izdelkih, škarjah, fenih oz. je bilo opaziti pravo nasprotje med tistimi, ki imajo kvaliteto oz. je nimajo. Tu je bila vidna razlika v obsegu razstavnega prostora, pristopu ... Všečen je bil prostor z razstavljenimi fotografijami British Hairdressing Awards. Glede na videno je konkurenca res huda, ampak prav je tako, kajti le to je motivacija za nenehno rast, kar pa britansko frizerstvo lepo dokazuje.

Posamezna podjetja so pripravila predstavitve. Nekaj sem si jih ogledal tudi sam. Bilo je poučno, zanimivo in inspirativno.

Všečen mi je bil Sassoonov razstavni prostor, kjer so skozi cel dan izvajali demonstracije in motivirali občinstvo za obisk njihove akademije in hkrati predstavljali zadnje trende in najnovejšo kolekcijo.

Pravo nasprotje je bil Toni and Guy, kjer so ob lansiranju Label M linije stregli kavo in penino. Očitno so že tako močni, da ne potrebujejo prezentacij, ampak se promovirajo popolnoma drugače. Skratka, če si le hotel, si povsod našel nekaj zase, odvisno je le od tega, na kaj si se osredotočil.

Nedelja je bil dan, ki sem se ga zares veselil. Začelo se je s seminarjem Mahagony. Vedno jih rad spremljam. Imajo svoj stil. So nekakšni mali Sassoon, ampak še vedno so dosti drugačni, da niso le njihova kopija. Predstavili so svojo zadnjo kolekcijo, ki je nadgradnja njihovih prejšnjih. Prevladovale so izrazito nepovezane linije s krajšimi in daljšimi dolžinami. Barvne kombinacije so bile neizrazne oz. zabrisane, tako da je bil poudarek na samih oblikah, barve pa so le dopolnjevale celoto. Ekipa Mahagony skoraj nikoli ne ponudi velikih presežkov, vendar vedno prijetno navdihuje. Še posebej, če je to po treh letih, ko sem videl njihov zadnji nastop.

Sassoonov nastop sem nestrpno pričakoval. Spraševal sem se, le kaj so tokrat pripravili. In ja, ponovno so presenetili. Vsaj mene. Za novo kolekcijo, ki so jo poimenovali Collections 2022, so našli navdih v muzah in klasičnih Sassoonovih tehnikah. Prav tako so pripravili nadaljevanje ABC tehnik, ki so jih poimenovali ABC+. Tehnike nadgrajujejo osnove in so primerne za salonsko uporabo. Sassoonov nastop se je bistveno razlikoval od nastopov prejšnjih let, kjer je bilo bistveno več avantgarde. V čem so me presenetili? Da so se vrnili k osnovam in jih nadgradili, saj so komercialne in uporabne. Malo sem pogrešal njihovo drugačnost, ki jih je razlikovala od ostalih. Sklepam, da je razlog novi lastnik in se to pozna v komercializaciji samega podjetja. Verjamem, da je za njimi težko obdobje, ko so zaprli prenekateri salon in akademijo, ampak Sassoon je Sassoon in verjamem, da se bodo vrnili v vsej svoji veličini.

Kljub temu da je bil nastop Toni & Guy razprodan, mi je uspelo dobiti vstopnico. Njihov nastop sem nazadnje spremljal pred petimi leti. Če sem odkrit, sem bil zelo razočaran. Zame so se šli Top Shop, prodajo svojih izdelkov in vsega, kar so naredili v preteklih letih. Same frizure (oblika) so značilne za ekipo T&G, pač komerciala, ki se prodaja, ne gre pa za neko hudo inspiracijo. Skratka, če si njihov nastop ogledaš vsakih nekaj let, nisi nič zamudil, ker prodajajo že videno. Pohvaliti moram modele, saj se je videlo, da so profesionalni. Glede ostalega pa bi si želel več, ampak jih nekako razumem. Če imaš pod okriljem znamke skoraj 700 salonov, potem moraš delati na način, ki je všečen širši publiki. V osnovi pa vemo, kaj se prodaja.

Poslastica večera je bil Alternative Hair Show, ki se je tokrat odvijal v gledališču Troxy. Alternative Hair Show je pika na i vsakoletnega dogajanja, ki se odvija vzporedno s Salon International. Tokrat je bil med nastopajočimi češnja na torti naš Stevo Pavlović. Z Matejem Prinčičem, Manójem Kolaričem in mojo ženo Ireno smo ga šli podpret, kajti dejansko je skozi svoje nastope postavil Slovenijo na svetovni frizerski vrh. Stevo nas je pričakal pred glavnim vhodom, kjer je kar žarel od navdušenja. Energija se je že čutila navzven in lepo je bilo videti, da držimo skupaj in dihamo za njegov nastop. Ob pričakovanju nastopa smo z Matejem in Manójem modrovali, koliko je naredil za našo sceno, da je pravi garač, frizerstvo pa njegovo poslanstvo. Steva poznam že skoraj trideset let in lahko rečem, da je eden tistih, ki se vztrajno vzpenja in sledi svojim ciljem. Zasluži si vso spoštovanje in je lahko vzor, tako mlajšim kot starejšim generacijam.

London ostaja London, čeprav se pozna obdobje korone. Pogrešal sem predvsem azijske frizerje, ki jih je bilo tokrat le za vzorec, da o velikih razstavljavcih ne govorim. Očitno imajo svojo računico in takega dogodka ne potrebujejo. Lepo se je bilo po dolgem času vrniti v London, kjer še vedno čutiš tisto pozitivno energijo in adrenalin, hkrati pa vedno vidiš kaj novega, če le hodiš z odprtimi očmi. Anglija še vedno drži svoj primat vodilnega v frizerstvu ne glede na pretrese, ki jih doživlja. Lepo je, da se vračamo v stare tirnice ob upanju, da se povrne tisti glamur, ki nas je vedno tako navduševal.

Iz Londona za revijo Frizer
Metod Tasič