Incredible India

Kako vas je pot zanesla v Indijo?

Namaste. Pot v Indijo je bila začrtana, ko sem konec januarja opravil Master Class Cutting Course za skupino lastnikov različnih akademij iz Kitajske (Hong Kong). Po izjemnem feedbacku kolegov iz Kitajske je sledil sestanek z našim Artistic Directorjem Tomom Connellom, ki odloča, kdo bo izvajal različne seminarje in šel na službene poti. Master Class seminarje v Indiji je dodelil meni. To je bila izjemna priložnost. Običajno so za poti na večje trge izbrani akterji z daljšo delovno dobo. Seveda v sebi čutiš ogromno mešanih občutkov – srečo, strah, odgovornost … Vse se sliši nekoliko srhljivo, še posebej ko ti začno prijatelji, sodelavci in stranke razlagati svoje, predvsem ‘negativne’, izkušnje iz Indije. Vsekakor je potrebno omeniti, da nisem prej Indije še nikoli obiskal. Zato je bilo zame toliko bolj pomembno pridobiti vsakršno informacijo o tej deželi. Seveda me ni skrbelo delo oziroma seminarji, ki jih bom izvajal, temveč kultura, varnost, pitna voda, hrana, malarija in številne druge bolezni. Zastrupitve s hrano so kot neka obljubljena situacija, še posebej če prvič obiskuješ to izjemno deželo. Pričakujte tako imenovani ‘delhi belly’. V nekaj mesecih pred odhodom sem pridobil ogromno informacij s strani strank, kolegov, prijateljev …

Kdo vas je povabil?

Trevor Sorbie International izvajamo seminarje za L’Oréal v Združenem kraljestvu in tudi mednarodno. Že lansko leto sva s kolegom Nathanom Walkerjem obiskala Bratislavo in Prago, kjer sva bila tudi ključna sodnika za L’oréal Style & Colour Trophy CZ/SK/2018. Tokrat so naju povabili na tako imenovani India Cut & Colour Trip za L’Oréal India. Seminarje so imenovali Trevor Sorbie/Cut & Colour Master Class. Potekali so v večjih oziroma ključnih mestih Indije. Maja sva obiskala Kolkato in New Delhi, junija je sledila pot v Bangalore in Bombaj. Julija sva bila ponovno v Bombaju in New Delhiju, saj sta to ključni mesti razvoja modne industrije.

Zaradi kulture v Indiji sva seveda prilagodila seminarje tamkajšnjim običajem. Zame je to pomenilo, da pripravim masterclass, namenjen predvsem dolgim lasem, saj imajo dolgi lasje v Indiji zelo pomembno vlogo. Redko boste opazili nežnejši spol s kratkimi lasmi, saj tam dolgi lasje izražajo oziroma veljajo za nekakšen simbol ženstvenosti, lepote, zdravja, moči … in še bi lahko naštevali. Tehnike striženja dolgih las so lahko zelo omejene, vendar smo sproti definirali zanimive in zelo uporabne tehnike za njihov tip, gostoto in dolžino las. Zanimivi so bili kastingi. Vse kandidatke so želele spremembe, vendar so te hkrati omejile z željo, da obdržijo dolžino svojih las. Seveda so se izkušnje razlikovale, saj se ‘pravila’, kultura in odprtost za spremembe precej razlikujejo glede na mesta, ki sva jih obiskala.

Kolkata se je od vseh omenjenih mest zdela najbolj konservativna, kar je razumljivo, ko spoznaš razlike med mesti. Bombaj in New Delhi sta precej modno usmerjena, medtem ko je Bangalore kot nekakšna indijska ‘Silicijeva dolina’. Čeprav odhajamo v tuje dežele, da bi kolege učili novih tehnik in trikov tako striženja kot barvanja, menim, da se ob takih priložnostih ogromno učimo tudi sami. Sprejemanje različnih kultur in integriranje vanje je ključnega pomena za uspešno delo, poučevanje in možnost sodelovanja.

Kako bi opisali Indijo in tamkajšnje frizerje?

‘Incredible India’. Posebna zaradi ogromne raznolikosti. Na eni strani revščina, na drugi strani milijarderji. Šokantno? Vsekakor. To se vsekakor odraža tudi med frizerji, ki so se udeležili naših ‘masterclassov’. Gostoljubje in hrana sta doživetje, ki ga bom težko izbrisal iz spomina. Naj omenim, da takšne službene poti ne poznajo prostih dni, ni časa za oglede in druge aktivnosti.

Opazil sem, da kar 90 % udeležencev iz vseh omenjenih krajev uporablja zelo slabo frizersko orodje. Seveda ni orodje tisto, ki naredi delo namesto nas, priznati pa je potrebno, da nam kvalitetnejša oprema olajšuje delo. Glede na velikost trga in njegov potencial je bilo za nas malo šokantno, da nimajo niti možnosti izbire, saj ni ponudbe kakovostnega orodja. Morda imajo prav zato večjo strast do znanja in nenehnega izobraževanja. Ta izkušnja mi je že ob prvem obisku nekako odprla oči.

Po vrnitvi v London se mi je med letom porodila ideja, da na naslednjih seminarjih nagradim posameznike z novim Y.S.PARK glavnikom (japonska znamka). Ker so ‘hands on – workshopi’ za vse naše udeležence časovno omejeni, sem jih z nagrado želel motivirati. Med prvimi štirimi udeleženci sva skupaj z Nathanom izbrala najboljšega in nagradil sem ga z omenjenim glavnikom. Veselje in hvaležnost sta bila neopisljiva. Zaradi srčnosti in energije, ki jo ti ljudje izžarevajo, se je v nas zbudila tudi slaba vest, saj bi raje nagradili vse udeležence. Vsekakor bi si zaslužili.

Izkušnja vseh treh poti?

Težko vam opišem, kako briljantna izkušnja je to bila zame, saj tam spoštovanje pomeni vse. Mislim predvsem na zbranost udeležencev – tako tistih iz salonov verižnega tipa, kot lastnikov posameznih salonov. Ob vsakem odhodu smo vsi čutili ogromno povezanost. Ljudje tam so resnično željni znanja in nenehnega usposabljanja. To omenjam predvsem zato, ker so izkušnje z izobraževanj, ki jih izvajam že vrsto let pri nas, v Evropski uniji ali v Združenem kraljestvu, precej drugačne. Mislim na zbranost udeležencev in fokus, s katerim pridejo na izobraževanja oziroma seminarje.

Sašo Kremič
Head Of Education
Trevor Sorbie International