Gary Price

Gary Price je frizer in lasuljar, ki strankam, ki so izgubile lase, ponuja strokovno pomoč tudi kot psihoterapevt. Omenjen je v zanimivi knjigi Emme Tarlo, Entanglement, zato smo ga poiskali in z njim prijetno poklepetali v prostorih nakupovalnega centra Selfridges v Londonu. Gary tam v salonu Daniela Galvina dela kot medical wig director.

Na naše vprašanje, katero željo bi še rad izpolnil v svojem življenju, nam je Gary brez oklevanja odgovoril, da bi rad napisal roman o mladeniču z imenom Gary Price, ki je prišel v London pri štirinajstih letih. Danes je Gary frizer, ki ima za sabo več kot 30 let izkušenj. Najprej je delal kot frizer, kasneje kot session stylist. Oblikoval je frizure za modne revije in za televizijske programe ter izdeloval lasulje iz naravnih las za zvezdnike.

Po smrti prijatelja, ki je zbolel za rakom, je ugotovil, da ima dovolj ‘drame okrog mode’ in odločil se je, da se bo prekvalificiral v integrativnega psihoterapevta. Skrajšal je svoj delovni čas kot frizer, začel je obiskovati predavanja in postal je prostovoljec v hospicu.

Prekvalificirati se pomeni zapustiti svojo cono udobja in sprejeti nove izzive, ki bodo pripomogli k osebni rasti. Integrativna psihoterapija poudarja pomembnost upoštevanja čustvenih, miselnih in fizioloških sistemov posameznika. Poleg tega povezuje različne veje psihoterapije.

Kako lahko integrativna psihoterapija pomaga na področju frizerstva? Gary ponuja visokokakovostne lasulje in lasne vložke strankam, ki prestajajo kemoterapijo, izgubljajo lase zaradi alopecije, ali doživljajo redčenje las zaradi hormonskih sprememb in stresa. Ne ukvarja se zgolj z izdelovanjem, striženjem in barvanjem lasulj, temveč se celostno ukvarja s stranko. Ponuja ji psihološko svetovanje v zvezi z vsem, kar oseba doživlja ob izgubi las – od nizke samozavesti do sprejemanja lastne telesne podobe, vključno z depresijo in tesnobo.

Izkušnje je pridobil v hospicu. Tam je bolnikom pomagal pri odločitvah glede lasulj in jim pomagal pri ličenju pred prihodom obiskov. Ko je bolnikom pomagal pri oskrbi ob koncu življenja, je spoznaval, da je pomembno poznati in spoštovati socialno in versko ozadje pacientov. Poudarja, da terapevt ne daje nasvetov in ne reši strankinih težav, ampak posluša njene zgodbe in pomaga, da stranka bolje razume sebe in da zmore narediti pozitivne spremembe v življenju.

Price pravi, da mora stranka, ko pride v salon, dobiti občutek, da je prišla v prijetno, pomirjujoče okolje, kjer ni neželenih oči in ušes. Konzultacija poteka v privatni sobi, ne v salonu, vodi jo on osebno. Pogovor s stranko ne poteka pred ogledalom, ampak iz oči v oči. Price najprej spozna vse strankine težave zaradi izgube las in nato predlaga najprimernejšo lasuljo. Ta ustreza strankinemu življenjskemu slogu in njenim željam. Začetni konzultaciji in izbiri lasulje sledijo navodila o negi in vzdrževanju.

Pridobljene psihoterapevtske veščine mu služijo tudi v vsakdanjem življenju, pri kakovostni komunikaciji s strankami in pri ustvarjanju prijetnega vzdušja v kolektivu. Trdi, da bi vsak frizer moral pridobiti tako znanje in obžaluje dejstvo, da je v Združenem kraljestvu frizerstvo še vedno obravnavano kot pridobitniški posel in ne kot obrt in cenjen poklic.

Besedilo in fotografije: Monica Caltran