Dijaki na mednarodnih izmenjavah v Veliki Britaniji

Na Srednji frizerski šoli Ljubljana že vrsto let izvajamo tako imenovano mobilnost, praktično usposabljanje pri delodajalcu v tujini. Projekt financira Evropska komisija. To je za naše dijake enkratna priložnost, saj jim omogoča delo v salonu, stik z novo kulturo, obogatitev besednega zaklada v angleščini, osebnostni napredek in samostojnost. Sama sem v Londonu doživela dva prelomna trenutka: srečanje s Sašem Kremičem in Trevorjem Sorbiejem. Še vedno se spomnim, kako nisem mogla verjeti, da stojim zraven legendarnega frizerja in da ga poslušam pripovedovati o sebi in svoji karieri. Njegov način pripovedovanja ni značilen za ‘zvezdnika’, ki je štirikrat dosegel priznanje ‘British Hairdresser of the Year’ in ki je pridobil MBE. Označujejo ga skromnost, uglajenost in človeška toplina.

Sorbieja smo spoznali s pomočjo Saša Kremiča, našega nekdanjega dijaka, ki v Londonu dela pri njem. S predanostjo, strastjo do poklica in trdim delom je lahko vzor našim dijakom in hkrati spodbuda, da lahko dosežejo veliko, če verjamejo vase in sledijo svoji intuiciji. S Sašem sva ostala v stiku in skozi njegovo pripovedovanje se je odprl meni doslej neznani svet vrhunskega frizerstva. Začela sem več brati o priznanih frizerjih, gledati videoposnetke in pripravljati gradivo za dijake.

Leto dni pozneje, leta 2018, je bila naša šola dogovorjena z angleško agencijo, a je ta tri tedne pred začetkom mobilnosti odpovedala sodelovanje z nami. Ostali smo tudi brez dostopa do salonov za dijake. Sašo je predlagal Sorbiejevi frizerski hiši, da ponudijo našim dijakom enomesečno usposabljanje v njegovih salonih.

Sodelovanje je steklo in naši dijaki so bili poleg dela v njihovih salonih deležni še internega enotedenskega tečaja, morali so poiskati model na ulici, vsak dijak je predstavil svojo lastno kreacijo in na koncu dobil še potrdilo o opravljenem usposabljanju v Sorbiejevih salonih. Vse to je organiziral Sašo. Na Srednji frizerski šoli Ljubljana smo mu globoko hvaležni.

Naše sodelovanje teče naprej. Letos so novi štirje dijaki z veseljem delali mesec dni v istih salonih in dve dijakinji sta bili izbrani za daljšo mobilnost, ki traja šest oziroma deset mesecev. Projekt Erasmus+ je s tem dobil nadgradnjo in veseli smo, da lahko ponudimo dijakom nekaj več – priložnost, ki je veliko slovenskih frizerjev v svojem življenju ni dobilo.

Monica Caltran
Profesorica angleškega jezika na Srednji frizerski šoli Ljubljana

 

Ko je Monica Caltran v zvezi z mobilnostjo stopila v stik z mano, sem se v mislih nekako vrnil v čas svojih začetkov na Srednji frizerski šoli Ljubljana. Takrat sem sanjal o priložnostih, ki so se zdaj izkazale za uresničljive. V Trevor Sorbie International je moja vloga Head of Education, zato sem lahko vodstvo prepričal v sodelovanje in organizacijo treninga, ki poteka tedensko. Za dijake SFŠLJ, ki so z nami preživeli mesec dni, smo organizirali trening sedmih tehnik sušenja las, za katere imajo navadno naši asistenti (frizerji začetniki) tri mesece časa, da jih osvojijo.

Dijaki so si morali priskrbeti modele, tako kot naši asistenti. S tem motiviramo ljudi za odprtost in nekakšen trening socializacije ter razumevanje »suitability«. Najti morajo namreč primeren tip las in tudi ustrezen model. Leta 2018 so nekateri dijaki asistirali pri projektu visoke mode v izjemnem V&A Museum: V&A Fashion in Motion: Carla Fernández (https://www.vam.ac.uk/articles/ fashion-in-motion-carla-fernandez).

Seveda so dijaki med ostalim časom opravljali vsa dela v salonu. Preden smo se poslovili, so dijaki morali predstaviti en model in pripraviti celovit ‘nastop’ pred zaposlenimi in mentorjem.

Letos smo organizirali še malo večji oz. daljši in obširnejši program Work Experience, ki ga opravljata zdaj že nekdanji dijakinji SFŠLJ. Nika K. bo z nami preživela kar šest mesecev, Kaja T. pa celo deset mesecev. Osebno mislim, da je to izjemna priložnost za bodoče frizerje s pravo strastjo do las, ki so naš primarni »accessory«. Prizadevamo si za sodelovanje tudi v prihodnosti.

Sašo Kremič
Vodja izobraževanja Trevor Sorbie International

Foto: Monica Caltran, Sašo Kremič, Mirko Istenič