SFŠ Ljubljana že 30 let na Litostrojski

Srednja frizerska šola Ljubljana v letošnjem šolskem letu praznuje 30. obletnico obstoja na Litostrojski cesti 53 ter 60 let od začetka izvajanja programa frizer. Ob tej priložnosti so v torek, 13. 12. 2022, v Festivalni dvorani v Ljubljani organizirali svečano prireditev, ki so se je poleg dijakov, njihovih staršev in učiteljev udeležili tudi mnogi poslovni partnerji šole, sponzorji ter drugi cenjeni gostje. Prireditev je odprl ravnatelj šole dr. Tadej Braček, ki je v kratkem nagovoru pozdravil vse prisotne ter jih povabil k prijetnemu ogledu prezentacije kolekcij pričesk dijakov Srednje frizerske šole Ljubljana. Voditeljica Lorella Flego je napovedala koncept šestih kolekcij, ki smo si jih ogledali, in sicer časovni stroj s pridihom magije in alkimije, ki nas je popeljal od šestdesetih let prejšnjega stoletja vse do danes. Frizure in masko so oblikovali dijaki šole s pomočjo mentorjev, Barbare Bevc in Gašperja Karničarja. Učitelja praktičnega pouka Zoran Gajić in Urša Troha sta izbrala 21 modelov, ki so samozavestno in ponosno razkazali delo in ustvarjalnost svojih sošolcev. Pri izbiri kostumov za modele je pomagala Estera Lovrec in študentje NTF, za usklajeno dogajanje na odru pa koreografinja Gea Erjavec. Celotno dogajanje je povezoval energični nastop glasbene skupine Lumberjack.

V preddverju Festivalne dvorane so si gostje lahko ogledali razstavo starinskih frizerskih pripomočkov. Tam so predstavili tudi kratko zgodovino šole ter zanimive intervjuje z aktualnimi učitelji, ki so bili tudi nekdanji dijaki naše šole. Ogled razstave v razširjeni različici bo ponovno na voljo v mesecu maju 2023 v atriju Srednje frizerske šole Ljubljana. Proslava je imela tudi dobrodelni namen. Profesorice Kata Budimir Krišto, Renata Strmec, Petra Verdev, Sabina Kolenc, Karmen Štrus Zore in Lidija Čerpnjak so poskrbele za pridobitev donacij ter organizacijo srečelova. Ves izkupiček je bil namenjen šolskemu skladu za pomoč ekonomsko ranljivim dijakom.

Na tej točki naj omenimo še učitelja frizerstva Marka Žagarja, ki je ambiciozno zasnoval idejni koncept proslave ter več kot uspešno prevzel koordinatorsko in organizacijsko vlogo. Tukaj se za nas praznovanje ne končuje. Ob že izvedeni nacionalni konferenci za učitelje v mesecu oktobru 2022 načrtujemo organizacijo druge nacionalne konference, ki bo predvidoma junija 2023 na temo implementacije teorije v prakso, udeleženci pa bodo lahko strokovni delavci po vsej izobraževalni vertikali.

Naj omenimo še, da smo se decembra razveselili priznanja za naše dolgoletno kvalitetno izvajanje mobilnosti, saj nam je Nacionalna agencija Cmepius podelila znak odličnosti. V veliki meri je za ta pomemben dosežek zaslužna koordinatorica Erasmus+ projekta Stanka Platiša Pogačnik. Ponovno smo si dokazali, da kadar dijaki in zaposleni stopimo skupaj in delujemo kot organizirano telo s skupnim ciljem, lahko pričakujemo le kvalitetno, srčno delo ter izdelek, ki nas navdihuje in daje zagon za prihodnje delo.

Tekst: Doris Barat
Foto: Marko Bezenšek