Razstava Sanne Visser v Londonu

V času London Design Festivala v septembru je bil Brompton Design District glavno prizorišče razstav in drugih kulturnih dogodkov. Nastopajoči oblikovalci so dobili kot iztočnico razmislek, katere prostore lahko imenujemo dom in kakšna je vloga dizajna pri ustvarjanju domačnosti. Obiskali smo razstavo nizozemske oblikovalke Sanne Visser z naslovom Extended (Podaljšan).

Sanna Visser na tej razstavi raziskuje vlogo frizerskih salonov in brivnic kot prostorov, kjer se ljudje lahko sprostijo, se počutijo domače, se lahko družijo, ali celo kot prostora, ki ponuja priložnostni umik od vsakodnevnih skrbi. Naslov razstave Podaljšan se nanaša na salon, ki ni več samo prostor za plačljivo uslugo (striženje), ampak postane podaljšanje domačega okolja.

Koncept razstave je del njenega širšega projekta z naslovom Locally Grown (Pridelano lokalno). V Združenem kraljestvu vsako leto ‘zrase’ 6700 ton odpadnih las, ki končajo na odlagališčih odpadkov.

Razstavljenih je osem ogledal, katerih okvirji so narejeni iz las, pobranih s tal. Lasje so iz frizerskih salonov iz bližnjih londonskih četrti Kensington in Chelsea, steklo je reciklirano. Ponovna uporaba las, še posebej, če je možna v lokalnem okolju, je drugačna vrsta ‘podaljšanja’. Ogledala so ročno izdelana s tradicionalnimi tehnikami, kot sta vrtenje (spinning) in tehnika izdelovanja vrvi. Zadnji postopek je dolgotrajen in zahteva veliko dela – od sortiranja do pranja in obdelave.

Avtorica je kot poklon vsako ogledalo poimenovala po imenu enega od frizerjev, ki so prispevali k projektu. Pod vsakim ogledalom je besedilo v obliki izjave frizerja ali stranke. Na fotografiji je v odsevu v ogledalu vidna avtorica Sanne Visser, ki je bila prisotna ob našem ogledu razstave.

Besedilo in fotografije: Monica Caltran