Joey Scandizzo

"Glede frizerskega poklica lahko rečem, da je meja samo nebo!"

Joey je aktualni avstralski frizer leta, ki je bil s tem laskavim naslovom letos okronan že četrtič. Kljub mladosti se lahko pohvali tudi z lastno blagovno znamko za nego las in s kar 11 saloni. Sodeluje na modnih revijah, nastopa na TV, izobražuje … Skupaj z ženo sta nastopila celo v resničnostnem šovu Yummy Mummies.

Najprej čestitke za zmago in naziv Hairdresser of the Year na Hair Expo. Kako se počutite kot najboljši frizer v Avstraliji?

Hvala. Občutki so neverjetni. Še posebej je dober občutek, ko veš, da so zate glasovali tvoji frizerski kolegi in ljudje, ki jih v industriji najbolj spoštuješ.

Če so moje informacije prave, je bila to že četrta zmaga. Kaj vam pomenijo vse te zmage?

Ja, res je. Tokrat je bilo že četrtič. Noro! Zelo veliko mi pomeni, da sem ob boku z nekaterimi največjimi frizerskimi imeni v industriji in frizerji, ki sem jih vedno občudoval. Vsak dan se trudim, da sem pri tem, kar delam, čim boljši in dam 100 % vse od sebe. Včasih mi uspe, včasih ne, vendar moraš ves čas delati na tem in je zelo nagrajujoče, ko se ti težko delo poplača.

Šole niste marali. Kako to, da ste se odločili za frizerstvo in ne npr. za kuhanje?

Šole res nisem maral. Všeč mi je bil njen socialni vidik in druženje s prijatelji, vendar pa sem imel težave s pozornostjo. Najraje bi bil cel dan zunaj. S starši sem se skupaj odločil, da knjige pač niso zame in je bolje, da uporabim možgane za delo. Tako sem pustil šolo, ko sem bil star 15 let, in niti približno se mi ni sanjalo, kaj bi rad počel. Oče mi je našel službo v gradbeništvu, ampak mi delo ni bilo všeč, saj sem moral delati v dežju in sem bil ves umazan. Enostavno mi delo ni bilo všeč in ni bilo nekaj, kar bi me osrečevalo, zato sem to delo pustil. Potem mi je oče predlagal, naj se preizkusim v frizerstvu. Tako sem se zaposlil v lokalnem frizerskem salonu. Nisem sicer točno vedel, kaj počnem, vendar sem delal z zanimivimi ljudmi, ki so se ukvarjali z modo, imeli super družabno življenje in vedno srečevali nove ljudi. In sem si rekel, to je super! To je nekaj zame! Ostalo, bi lahko rekli, je del zgodovine. Poleg tega niti zase ne znam kuhati, kaj šele za druge. Ha ha. Tako kuhanje niti ni bila nikoli opcija.

Kaj ste kot otrok sanjali, da boste, ko odrastete?

Profesionalni deskar na vodi ali pa nogometaš. Predvsem sem si želel biti zunaj, na morju ali pa na plaži.

Kdaj ste ugotovili, da ste dober frizer?

Mislim, da takrat, ko sem začel dobivati svoje zveste stranke. Kot frizer si lahko tako ustvarjalen, kot si sam želiš, in osvojiš vse nagrade, ampak na splošno je znak, da si dober in napreduješ, ko vidiš, da se stranke vračajo. Frizerjev je veliko in stranke imajo veliko izbiro, kam bodo šle. Zato je še posebej dober občutek, da izberejo ravno tebe. Še vedno imam stranke, ki so hodile k meni, ko sem bil še pripravnik, in to mi veliko pomeni.

Kdo so bili vaši vzorniki na začetku kariere?

Name je imel velik vpliv Anthony Mascolo. Všeč mi je bila njegova vizija in pristop k poslu. Bil mi je velik navdih.

Zdaj ste vzornik vi. Kako se počutite v tej vlogi?

Občutek je dober, vendar je hkrati tudi pritisk. Je zelo ponižna izkušnja, saj nikoli ne veš, kako te ljudje vidijo. Ne želim kogarkoli razočarati in želim si biti pozitiven zgled, še posebej ker ves čas prihajajo nove generacije frizerjev. Vem, da sem si sam želel močnih vzornikov, da sem videl, kakšen frizer si želim postati in tudi kakšen ne. Mislim, da lahko vsi pridobijo, če imajo malo usmeritev. Od drugih se lahko učimo, tudi iz njihovih izkušenj in napak.

Kako bi opisali svoj stil friziranja?

Rad naredim ljudi lepe, kolikor je le mogoče. Da se počutijo dobro in samozavestno. Za svoj stil bi rekel, da je moderen in lep. Rad delam z naravnimi teksturami in naredim ljudem dobra striženja in jim dovolim, da kakorkoli že veter piha, bodo njihovi lasje lepo padli in bodo izgledali dobro.

Imate svoj salon? Imate le enega ali več? Kako velika je vaša ekipa?

Ravno smo odprli naš enajsti salon. Imamo mešanico salonov in brivnic, v katerih skupno dela 150 zaposlenih, na katere sem zelo ponosen. Imam super ekipo in poslovne partnerje, ki mi pri vsem skupaj pomagajo in resnično lahko rečem – ene sanje, ena ekipa!

Kako vidite sebe kot šefa?

Bi rekel, da sem zahteven, a pošten. Imamo visoke standarde glede dela in timske kulture, zato si prizadevam, da bi imeli vsi člani enake vrednote. Zanje si želim, da so vsak dan najboljši, kot so lahko. Všeč mi je, da jih lahko motiviram in jim pomagam pri uresničitvi svojih sanj.

Kakšen je dober frizer?

Je nekdo, ki zna poslušati. Ki posluša svoje vodje, mentorje, stranke in nekdo, ki je skromen in z nogami trdno na tleh. Pomembno je, da ne pozabi, od kod je prišel in kdo mu je na poti navzgor pomagal.

Vaš brat John je tudi frizer. Kdo je bil navdih komu, da sta na koncu oba pristala v frizerstvu?

Jaz sem postal frizer pred Johnom. On je bil prej mehanik. Njegova žena Trish je frizerka in skupaj sva ga prepričala, da je zamenjal poklic. Zelo mu je všeč in je tudi zelo talentiran.

Ste eden od soustanoviteljev znamke Eleven Australia. Kako je prišlo do tega?

Sem eden od kreativnih direktorjev Eleven Australia skupaj z mojim dobrim prijateljem Andrewom O’Toolom. On je svetovno priznan lepotni fotograf in nekega dne sva skupaj delala na snemanju, na katerem smo uporabljali veliko različnih izdelkov, da bi dosegli želeni videz. Na koncu smo bili že malo zmedeni, kaj točno kateri izdelek naredi. Ugotovili smo, da je na trgu vrzel za nekaj, kar je dobro videti, je enostavno in zato stilisti in končni uporabniki z lahkoto razumejo in seveda tudi dobro deluje. Imava super odnos z Ozdare, ki je distributer lasnih izdelkov za Avstralijo, in skupaj smo ustanovili Eleven Australia.

So izdelki na voljo tudi v Evropi?

Seveda. Do konca leta imamo v načrtu, da bodo na voljo v 26 državah po Evropi.

Kako ste prišli na idejo za ime?

Ko sva se z Andrewom prvič dobila z ekipo Ozdare, kaj bi lahko skupaj naredili, je bilo leta 2011. Naš paradni konj, s katerim smo začeli, je bil Miracle Hair Treatment, ki je dober za lase iz 11 razlogov … in tako se je rodil Eleven Australia.

Še vedno delate tudi za druge blagovne znamke ali je zdaj vaš glavni fokus Eleven Australia?

V naših salonih so še vedno na voljo izdelki drugih blagovnih znamk, ampak kot kreativni direktor se zdaj posvečam le Eleven Australia.

Zelo veliko ste že dosegli in stari ste manj kot 40 let. Je šlo v vaši karieri vedno vse gladko?

Niti približno. Mislim, da ne moreš biti uspešen, če ne izkusiš tudi nekaj neuspehov oziroma, da ti stvari ne gredo po planu. Ravno težki časi so običajno tisti, iz katerih se največ naučimo. Prepričan sem, da nimam obžalovanj, ampak le lekcije. Res imam srečo, da sem že tako mlad toliko dosegel. Za veliko se moram zahvaliti podpori vseh okoli mene. Imam podporo družine, ki mi dopušča, da delam, kar delam, poslovne partnerje, ki jih občudujem in cenim, ter seveda ekipo, ki nikoli ne obupa. Imam veliko srečo, da nič ne jemljem za samoumevno.

Na kateri dosežek v karieri ste najbolj ponosni?

Na to, da sem bil dovolj pogumen, da sem odprl svoj salon in da danes vidim, kam vse je to peljalo. Enajst salonov, 150 zaposlenih, da sem eden od kreativnih direktorjev globalne blagovne znamke in da se vsak dan zbudim in delam, kar imam rad. Je velika čast in sem zelo ponosen in hvaležen za vse priložnosti, ki sem jih imel.

Najbrž ste veliko na poti. Koliko časa vam uspe preživeti v salonu?

Trudim se, da sem v salonu vsaj tri dni na teden. Zame je zelo pomembno, da delam v salonu, sem v stiku s strankami, svojo ekipo in imam delo še vedno zelo rad. Rad delam z lasmi in sem ustvarjalen.

Kaj je za vas najljubši del frizerskega poklica?

Mislim, da možnosti, ki ti jih frizerstvo ponuja. Možnosti je neskončno. Sam sem imel priložnosti, da spoznam super ljudi, potovanja po svetu in bil del neverjetnih sodelovanj. Niti en dan ni enak dnevu in to mi je zelo všeč. Resnično lahko rečem, da je meja samo nebo!

Za prijavo za nagrado kot je frizer leta ni dovolj le, da pošlješ svojo kolekcijo? Kaj vse vsebujejo te prijave? Koliko časa vam vzamejo?

Običajno sestavljamo prijavo približno en mesec. Vsebuje zelo veliko. Poslovno oz. poslovodsko znanje, kako si prispeval k rasti in zavedanju industrije in kako si mentoriral ter izobraževal naslednjo generacijo. Je precej intenzivno doživetje, zaradi katerega se zamisliš nad svojimi dosežki. Seveda mi pri prijavi pomaga tudi moja ekipa. Vzame nam zelo veliko časa, da jo pravočasno končamo.

Kaj je bila prva nagrada, ki ste jo osvojili?

Mislim, da je bila nagrada po izboru občinstva za feniranje na državnem tekmovanju. Bil sem zelo ponosen in bila je motivacija za nadaljnje sodelovanje na različnih tekmovanjih.

Znani ste kot frizer znanih. Koliko vnaprej ste že zasedeni?

Zaseden sem približno za tri mesece vnaprej. Moje stranke so tega že navajene in vedo, da veliko potujem. Mi tudi oprostijo, če moram zaradi večjih obveznosti kdaj prestaviti termin. Mislim, da jim je všeč, če vedo, da sem na snemanjih in drugih dogodkih, o katerih potem z veseljem poslušajo. Glede tega me tudi zelo podpirajo.

Kaj najpogosteje svetujete svojim strankam?

Naj skrbijo za lase tudi doma. Ključno je vzdrževanje. Vedo, da morajo uporabljati prave izdelke, da so videti dobro tudi do naslednjega obiska salona. In naj si sami nikoli, ampak res nikoli ne strižejo fru fruja!

Kakšni so vaši načrti za prihodnost?

Rad bi razvijal naš posel in znamko Eleven Australia. Izdelki so na voljo v vseh državah ZDA in Kanadi. Nadaljujemo tudi širitev po Evropi. Čaka me trdo delo na ekipi, ki bo močna na prijavah za različne nagrade, in seveda moram nadaljevati delo, ki ga opravljam najbolje.

Kaj bi svetovali mladim frizerjem?

Trdo delo! Niti za sekundo ne pomislite, da bo kdo kaj naredil namesto vas, in obljubim vam, da se vam bosta trdo delo in dodaten trud poplačala. Sanjajte velike sanje!

Kako preživljate prosti čas?

Ves prosti čas, ki ga imam, preživim s svojo družino na plaži ali pa na snegu. Radi smo zunaj, hodimo na izlete z avtom in na skupne pustolovščine. Vsako priložnost, ki jo imam, preživim z družino, kar je najboljša nagrada za trdo delo in dolge delovnike.

Tekst: Nina Nagode
Foto: osebni arhiv