Vera Konrad

Vera Konrad je dobrovoljna frizerka, ki ima že skoraj 40 let izkušenj. Sodelovala je pri mnogih modnih revijah, frizerskih prireditvah, TV-oddajah, lepotnih izborih in drugih prireditvah. Nič čudnega, da jo poznajo številni znani Slovenci, ki se od vsepovsod vozijo v Postojno, kjer ima svoj salon. Pogosto jo vabijo tudi na revije v sosednjo Italijo. Je mojstrica spenjanja las in polna drznih idej. Med drugim je bila tudi osebnost leta in frizerka leta.

 

Kako ste začeli? Od kod prihajate?

S frizerstvom sem se začela ukvarjati šele po tem, ko sem se iz Podbrezij na Gorenjskem preselila v Postojno. Frizersko šolo sem obiskovala v Ljubljani. Ni mi žal, da sem se odločila za ta poklic. Pri delu zelo uživam.

 

Delate za različne revije.

Frizerstvo Vera poznajo na modnih pistah po vsej Sloveniji in tudi v tujini. Kot uradna frizerska ekipa sodelujemo na številnih modnih in lepotnih tekmovanjih, kot so Miss Universe, Miss Hawaiian Tropic Slovenije in Hrvaške ter Miss Hit, na mednarodnih prireditvah Miss Alpe Adria, frizerskih prireditvah v Cankarjevem domu, na Celjskem sejmu in drugih.

 

Kaj pa modne revije v tujini?

Enkrat do dvakrat na mesec delam tudi v Italiji. Sodelujem z imeni, kot so Lorenzo Riva, Roberto Cavalli, Dolce&Gabanna, Versace, Gucci in drugimi.

 

Si želite frizirati kakšno znano osebo?

Frizirala sem že vse znane osebe v Sloveniji. Tudi tujih se ne bi branila. Frizirala bi Britney Spears.


Kakšno je vaše mnenje o slovenski frizerski sceni? Je v zadnjih letih kaj napredovala?

Zelo. Sploh zadnja leta. če se sprehodiš po Ljubljani, vidiš, da so frizerji in tudi same stranke zelo drzni. Bolj kot kje v tujini. Pri njih so barve toge, ni toplih tonov.

 

Kaj pa sama storitev? Je dovolj cenjena?

Menim, da je. V tujini so cene precej višje. Pri nas so cene nizke, če upoštevamo, da so material dragi. Uporabljamo pa iste kot v tujini. Izkušeni in priznani slovenski frizerji si lahko privoščijo tudi višje cene.

 

Kaj pričakujete od dobrega frizerja, ko vstopite v frizerski salon?

Da me sprejme veselo in nasmejano. Frizer mora znati svetovati. Stranka doma opazi le, da ima predolge lase. Ne ve pa, kaj konkretno potrebuje. Tu pride na vrsto frizer. On vidi narastek, ki ga mogoče stranka še ni niti opazila. Mogoče bi morali na določenih predelih stanjšati lase. Upoštevati mora tudi obliko obraza, imidž stranke ipd. Stranko je treba prebrati. Biti mora tudi dober psiholog. Svoje nove frizerje najprej pošljem na izobraževanje. Preden začnejo delati v salonu, imajo en teden vsak dan vaje, tudi do polnoči. Vsak salon ima svojo tehniko in stranke so navajene na določen način dela. Stranki pa se zelo hitro zameriš. Pomembna sta tudi red in čistoča salona. V salonu imam vedno sveže cvetje. Stranke opazijo malenkosti. Hočem jim nuditi prijetno vzdušje.

 

Kakšno je vaše mnenje o izobraževalnem programu 3+2?

Menim, da je ta program zelo dober. Z njim dobiš že izoblikovanega frizerja, ki ima določeno znanje o spenjanju in natančnem striženju. Takšnega frizerja si želi vsak.

 

Je mogoče napaka pri šolstvu, da sprejmejo vsakogar?

Zdaj pripravljajo nov program, pri katerem se lahko dijak med samim šolanjem odloči, ali bo frizer ali maniker. če po šestih mesecih ugotovi, da mu frizerstvo ne leži, se lahko odloči za manikerstvo. [ele potem pride na vrsto pravo učenje frizerstva. Ta sistem je zelo dobro zamišljen.

 

Kakšen nasvet za bodoče frizerje?

Veliko dodatnega izobraževanja. Brez tega in prakse ne gre. Ni mi žal stroškov za vsa izobraževanja doma in v tujini. Ko sem začela, tega ni bilo veliko. Danes imajo frizerji, kar se tega tiče, veliko več možnosti. Le z dodatnim izobraževanjem si lahko frizer bogati znanje, ki ga lahko s pridom uporablja v frizerskem salonu.

 

Ste kdaj premišljevali, da bi učili?

Veliko frizerk me prosi, da bi jih učila. Malo jim povem in pokažem, a nimam veliko časa. Vedno se kaj dogaja.

 

Vam uspe najti še kaj prostega časa?

Tega je zelo malo. Kadar utegnem, se zelo rada posvetim svojemu nekdanjemu hobiju, streljanju z zračno puško. Z veseljem se posvečam tudi delu na velikem zelenjavnem vrtu za hišo. Veliko imam tudi cvetja. To me pomirja.

 

Besedilo: Silva Brence, Gregor Nagode
Foto:
osebni arhiv in Gregor Nagode