Stacey Broughton, Dale Ted Watki

DSC_1093

"Strahopetec misli, da ve vse."

Stacey Broughton je svoje življenje posvetil izobraževanju, v katerem neizmerno uživa. Dale Ted Watkins se je specializiral za moške pričeske. Obema je skupno, da sta bila nekoč člana »dream teama«, ekipe Vidala Sassoona, danes pa imata vsak svoje podjetje. Sodelujeta tudi pri izobraževalnem portalu MyHairdressers.com, katerega predstavitev je potekala marca v Celju. Priložnost smo izkoristili za klepet, ki je bil poln britanskega humorja.


 

Kako se je začela vajina frizerska pot?

Dale Ted Watkins (DTW): Star sem bil 15 let in mama me je napotila v salon na naši ulici. Tam sem opravil triletno pripravništvo. Ekipi Vidala Sassoona sem se pridružil, ko sem bil star 20 let. Takrat se je moja kareira šele dobro začela. Delal sem po različnih salonih na Mayfair (del centra Lonodna). Veliko sem potoval po svetu. Kasneje sem ustanovil podjete CityBoy, ki izvaja frizerska izobraževanja za moške pričeske. Veliko je različnih snemanj, delam tudi za glasbene skupine, modne blagovne znamke, delam za MyHairdressers, Fudge ... Specializiral sem se za moške pričeske.

Stacey Broughton (SB): Jaz sem začel šele pred šestimi meseci (smeh). Šalim se. S frizerstvom sem začel, ko sem bil še zelo mlad. Bratu sem pomagal v salonu. Pri šestanjstih letih sem se znašel v ekipi Vidala Sassoona, kjer sem začel kot asistent. Kvalificiranje za frizerja je trajalo 16 mesecev. Potem sem bil kar dolgo del ekipe Vidala Sassoona. Prepotoval sem veliko sveta. Veliko sem hodil v Azijo, še posebej na Japonsko. Tri leta sem živel v Hong Kongu. Potem me je pot zanesla v Tajvan, kjer sem živel eno leto. Potem sem se vrnil v Veliko Britanijo in začel svoj posel. V Newcastlu sem odprl salon. Z njim nisem bil najbolj zadovoljen in sem ga prodal. Preselil sem se v London in se ponovno pridružil ekipi Vidala Sassoona. Ponovno sem bil veliko na poti z njimi. Sodeloval sem pri različnih video produkcijah. Ponovno sem zapustil ekipo. Spoznal sem Marka Butcherja (ustanovitelj in lastnik portala MyHairdressers), se pridružil projektu MyHairdressers in tako se je vse skupaj začelo. Šest let kasneje smo tu. Še vedno sem neodvisen in imam svojo znamko Stacey Broughton Education. Veliko potujem, sem zelo zaposlen.

 

Še vedno delate kolekcije?

SB: Ja, ravno konec lanskega leta sem naredil kolekcijo za i.Color.

DTW: Jaz delam ovitke za albume za različne glasbene skupine, oglaševalske kampanje, tudi za Fudge. V tej fazi je delo zelo raznoliko kar se kolekcij tiče. Ko pa delam te stvari, fotografije postanejo moje kolekcije. Niso pa to frizerske kolekcije, kot smo jih vajeni.

 

Omenili ste, da delate tudi za glasbene skupine. Poznamo kakšno?

DTW: Ja, delam za Paula Wellerja, Milesa Kanea, Dexy’s Midnight Runners ... delal sem z veliko ljudmi. Med drugim tudi za Guya Ritchija.

 

Dosegli ste že precej. Na kaj ste v svoji karieri najbolj ponosni?

SB: Od vsega, kar sem dosegel, sem najbolj ponosen na MyHairdressers, saj sem bil vedno zelo predan izobraževanju in sem v njem neizmerno užival. Veliko potujem po svetu in srečujem se z ljudmi, katerih nivo frizerskega znanja je zelo različen. Že sama ideja, da je znanje dosegljivo in si ga lahko privoščijo tudi tisti, ki nimajo veliko denarja. Prav zato menim, da je MyHairdressers vrhunec moje kariere.

DTW: Jaz pa menim, da je največji dosežek moje kariere moj naslednji projekt. Ta ideja me žene naprej, da dam maksimalno od sebe in dosežem nekaj več.

 

Kako je bilo delati v ekipi Vidala Sassoona?

SB: Bilo je fantastično. Na tiste čase imam lepe spomine. Vendar pa je postalo s časoma, kot da si v steklenem kozarcu. Lahko gledaš, kaj se zunaj dogaja, ne moreš pa se sprehajati zunaj njega. Tako kot pri ostalih podjetjih, je bilo tudi veliko »pranja možganov« v stilu, kar delamo mi, je najboljše. Takšno razmišljanje pa ni dobro za razvoj. In iz tega vidika je MyHairdressers drugačen. Sam v srcu nisem nikoli zapustil Sassoona, saj je tudi on želel z vsemi deliti svoje znanje.

DTW: Tudi zame je bilo sodelovanje z Vidalom Sassoonom čudovita izkušnja. Naše druženje je bilo kot pri bratovščini. Ko se ji enkrat pridružiš, si član do konca življenja. Da postaneš njen član, je že samo po sebi velik dosežek. Prav zaradi te izkušnje menim, da sem danes boljši frizer. Še vedno se učim. Kot je že Stacey omenil, vse sem delal tehnično tako pravilno, da sem se že dolgočasil. Moral sem iti naprej in si širiti obzorja.

 

Za vas Stacey sem slišala, da je vaša velika prednost, da ste zelo potrpežljivi. 

SB: Dejansko sem zelo mirna oseba, vendar ne vedno. So stvari, ki me še vedno zelo zelo razjezijo. Na splošno si vsi prizadevamo, da bi naredili nekaj dobrega. Ne obsojam ljudi, ampak jih sprejemam takšne, kot so. Če obsojaš, boš postal jezen.

DTW: Trudim se, da dam kar največ od sebe. Preveč se ženem in potem sem ves nervozen.

SB: Na odru imam vedno tremo. Potem pa vidim, da jo ima tudi Dale in si mislim, ah, vse bo dobro (smeh).

DTW: In jaz sem imel tremo zaradi njega (smeh).

 

Dale, kaj pa menite, da je vaša prednost?

DTW: Da nimam treme na odru (smeh). Ne bojim se poskusiti kaj novega. Zase menim, da sem neustrašen. Nikomur ne rečem ne. Mislim, da je to moja prednost.

 

Kako sta se spoznala? 

TDW: Stacey je bil pri Sassonu med drugim zadolžen za pripravnike in pri njemu sem imel izpit. Stacey je kriv za mojo kariero. Kdo ve, kaj bi se zgodilo z mano, če bi Stacey takrat rekel ne. Na srečo je rekel ja. Pri končnemu testu je komaj še rekel ja (smeh). Še en razlog, da sem danes tu. Pravzaprav nisem o tem še nikoli razmišljal. On je kriv za vse. Tudi to, da sem pod stresom (smeh).

 

Pogrešate kaj pri frizerjih, ki prihajajo k vam na izobraževanje?

TDW: Že samo dejstvo, da priznaš, da pri nečem potrebuješ pomoč, je pogumno dejanje. Strahopetec misli, da ve vse. Da dobijo spoštovanje, ki si ga zaslužijo, je dovolj že to, da pridejo na izobraževanje. Nekdo ima malo več znanja, drugi manj, a pomembno je, da kot frizerji napredujejo. Vsak posameznik je zgodba zase. Super je, da jim lahko na tej poti pomagam. Učim jih novih spretnosti, s katerimi si bodo služili kruh. Zame je to velik privilegij.

SB: Sam sem odkril, da ne moreš nikogar nečesa učiti, ampak ga lahko le vodiš.

 

Stacey, vi se že dolgo ukvarjate z izbraževanjem. Kako bi ga primerjali danes in pred nekaj desetletji?

SB: Popolnoma je drugačno. Tudi, če pogledamo le zadnjih pet, šest let. Veliko se je spremenilo. Že samo, če pogledamo iz psihološkega vidika. Učencem dajemo večjo moč. Pa naj bo to začetnik ali pa nekdo, ki je že leta frizer. Ti jih lahko hkrati pustiš, da uspejo in tudi neuspejo. Ti jih spodbujaš, vodiš ... Vendar pa pustiš njim, da delajo. Tako tudi sami kaj odkrijejo.

DTW: Napake za uspeh. OK je, če narediš napako, saj se tudi tako učiš. Ne moreš kritizirati, ker nekdo dela nekaj drugače.

 

Koga od svojih velikih učiteljev bi izpostavili, da je imel velik vpliv na vas?

SB: Kar nekaj ljudi je imelo velik vpliv name. Jill Daley je bila managerka. Nikoli me ni učila, a vendar. Nekajkrat me je celo skoraj odpustila. V ozadju mi je vedno na nek način pomagala. Naslednji, ki bi ga izpostavil je Tim Hartley, s katerim sem delal nekaj časa.

 

Ni bil Tim vaš učenec?

SB: On me je učil britja, potem pa sem se preselil nadstropje nižje. Jaz sem mu pomagal pri ženskem striženju. Kasnjeje sem bil njegov kreativni direktor v salonu v Leedsu. Veliko mi je pomagal pri moji kareri. Skozi kariero se učiš od veliko ljudi. Od vsakega pobereš nekaj.

DTW: Kot je že prej Stacey povedal, jaz nisem bil učen, ampak voden. Moja zagnanost me je pripeljala sem, kjer sem danes. Malo je bilo genija v meni (smeh). Med ljudmi, ki so mi pomagali na poti in bi jih rad omenil, je vsekakor Joshua Galvin. Bil je ambasador za moje podjetje in sem ga preprosto oboževal.

 

Kaj bi svetovali mladim frizerjem?

SB: Prijavite se na MyHairdressers! Tega ne govorim le zato, ker delam za njih, ampak resnično verjamem vanj. Če se kdo ne želi vpisati, je preprosto neumen. Strošek vpisa je enak strošku enega videa. Sam si lahko izbereš posnetke, ki jih želiš pogledati in si tako oblikuješ paket za pot, ki jo želiš doseči. Sam lahko predelaš vse od začetka do konca.

DTW: Popolnoma se strinjam s Staceyem. Sam bi še dodal, da se obdajte z geniji, z ljudmi, ki so boljši od vas, bodite vztrajni, učite se in gotovo vam bo supelo.

 

Kako bi definirali uspeh?

SB: Uspeh je, ko dosežeš tisto, kar te osrečuje.

DTW: Tu ne gre za denar. Ni pomembno koliko denarja imaš, ampak izkušnje na osebni poti. To je pravi zaklad. Znanje. Komu je mar za stanje na bančnem računu?

 

Kako bi preživeli prost dan?

SB: Kajting. Spakiral bi in šel kajtat. Valovi, voda ...

DTW: Jaz bi kolesaril po Franciji s prijatelji.

 

Tekst: Nina Nagode

Foto: Hair center Darja