Špela Ribnikar

DSC_0001
»Izbirala sem med poklicema frizer in modni oblikovalec.«

Špela se je pred kratkim po nekajletnem premoru ponovno vrnila k Wella Professionals, za katero pravi, da ima posebno mesto v njenem srcu. Špela je topla, prijetna in odprta sogovornica, ki rada deli svoje znanje z drugimi. Z njo smo se pogovarjali o strasti do ustvarjanja, njeni vlogi izobraževalca in seveda o novih prostorih, kamor se v naslednjih mesecih seli Prokozmetika, in ki bodo med drugim ponujali tudi salon odprtega tipa in akademijo.

 

 

Obiskovala si Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo (SŠOF). Kako to, da nisi postala modna oblikovalka?

DSC_0023Ko sem izbirala, na katero srednjo šolo naj se vpišem, niti nisem imela druge izbire. Želela sem si nekaj ustvarjalnega. Izbirala sem med poklicema frizer in modni oblikovalec. Ker sem imela zelo dober uspeh, je bilo tako kot pri večini mamic, da jaz pa že ne bom šla za frizerko. Odločila sem se za drugo opcijo in se vpisala na šolo za oblikovanje. Želela sem si početi nekaj, kjer bi lahko ustvarjala z rokami in bila kreativna, ter svoje ideje tudi uresničila. Ni mi žal, da sem se odločila za to smer in poklic.

 

Kaj je bilo odločilno, da si potem končala še frizersko šolo?

Po končani šoli za oblikovanje sem se vpisala še na fakulteto, smer oblikovanje tekstilij in oblačil. Naredila sem sprejemne izpite in potem sem se začela spraševati, kaj bom zdaj. Vedela sem, da poklicev, kjer bi lahko delala kot modni oblikovalec, ni. Lahko bi šla sicer študirat na Dunaj, ampak mi zaščitniška mama ni dovolila. Enostavno sem se odločila, da se ne vidim v tem, ampak v frizerstvu. Naredila sem prekvalifikacijo in tako na koncu začela delati to, kar sem si želela že od otroštva. Seveda mi ni žal, da sem vmes naredila tudi oblikovno šolo. Risanje je že od nekdaj moja velika strast in bo vedno moj hobi.

 

Kakšna se ti zdi kombinacija znanj, ki sta ti jih ponudili obe šoli?

Kombinacija obeh šol skupaj je nekaj, kar si lahko vsak frizer, stilist ali kolorist želi. Na SŠOF so nas učili o kompoziciji človeka, o barvah, umetnostni zgodovini in kostumografiji različnih obdobij. Vse to je nekaj, kar jaz na frizerski šoli pogrešam. Če hočeš biti dober frizer, potrebuješ vsa ta znanja in še veliko več, kajti frizerstvo je zahteven poklic, saj delaš z različnimi tipi ljudi, ki zahtevajo vse in še več kot samo lepo frizuro.

 

Bi morda tudi še drugim svetovala, da se odločijo za takšno izbiro šole?

Če imajo željo po tem in imajo razvito desno, kreativno stran svojih možganov, bo šola za oblikovanje gotovo dobra odskočna deska.

 

Kaj si želela postati, ko si bila majhna?

Najraje sem risala obleke za punčke. Ko smo šli na morje, sem imela vedno s sabo cel kup listov in sem risala obleke, frizure ... Vedno sem rada ustvarjala, risala, oblikovala …

 

Kot frizerska si delala pri Boštjanu Kepicu, kjer si kar hitro začela izvajati izobraževanja. Takrat si bila še zelo mlada frizerka, ki je morda marsikdo ne bi jemal resno.

DSC_0299Res je. Boštjanu bom vedno hvaležna. Ko sem prišla k njemu,  sem imela narejeno prekvalifikacijo in ne cele frizerske šole. Dal mi je možnost, da se izkažem. Nikoli ne bom pozabila, kako sem ob 6. uri zjutraj pred njegovim salonom sedela v avtu in premišljevala, ali naj sploh grem v salon. Naredila sem ta korak, ki je bil življenjskega pomena. On je vložil vame zelo veliko znanja. Očitno sem se izkazala za perspektivno, ker mi je že po pol leta zaupal stranke. Z njim sem bila na vseh seminarjih, ki jih je vodil. Naučila sem se vse in še več, kar je potrebno za vodenje uspešnega frizerskega salona. Potem mi je Nataša Slapar ponudila priložnost, da bi vodila izobraževanja za profesionalno lasno kozmetiko Kadus Professional. Tako smo skupaj začeli zanimivo osemletno zgodbo.

 

Zdaj si po petih letih ponovno nazaj pri Prokozmetiki in Welli Professionals. Kaj je bistveno pripomoglo k odločitvi?

Ko je Prokozmetika pred leti prevzela Wello, je prišel v Slovenijo Louis Hummelt, globalni vodja izobraževanj. Trening, ki nam ga je on ponudil, je bil nekaj posebnega. Je človek s tako karizmo, da si ga enostavno moral vzljubiti. Na tem intenzivnem in dolgem izobraževanju, si se moral najprej čustveno zrušiti in se ponovno sestaviti. Jaz temu pravim špartanska vzgoja. Z njim in Natašo smo potem odšli v Beograd in tam sem obljubila, da ne bom Welle nikoli zapustila, in da jo bom posta vila na tisto mesto, kamor sodi – v sam vrh. Zgodile so se stvari, ki so se pač zgodile. Vmes sem bila 4 leta na Iliriji in še eno leto na porodniškem dopustu, ampak zdaj sem spet tu. Nisem mogla pozabiti, kaj sem takrat obljubila. Ko enkrat začneš delati z Wello Professionals, jo imaš v srcu. Seveda zamenjave službe ne obžalujem, saj sem pridobila kar nekaj izkušenj na mednarodnem področju, spoznala veliko različnih kultur in mentalitet. Moram pa dodati, da so si frizerji po celem svetu zelo podobni, vsi so izraziti kreativci. Ko sva z Natašo Slapar našli zopet skupen jezik, sploh ni bilo nobenih dvomov glede odločitve. Vrnila sem se k svoji ljubezni Welli Professionals in ekipi Prokozmetike.

 

Kako se počutiš nazaj?
Kot da Prokozmetike sploh nisem nikoli zapustila. Seveda je veliko novih izdelkov, kot je Illumina, Koleston Perfect Innosense, Blondor Freelights ... Komaj čakam tudi nove prelive Instamatic by Color Touch in edinstven Wellin izdelek Magmo by Blondor. Seveda bom vsa znanja pridobljena v P&G Salon Professional delila z našimi par tnerji – frizerji. Posebnost P&G Salon Professionala je, da z vsako noviteto strokovno podpre nas trenerje in vas frizerje. Vsak seminar, ki ga odvodim, je unikaten in zaradi individualnosti udeležencev neprecenljiv. Hvala jim za to.

 

Prokozmetika se kmalu seli v nove prostore. Kaj pripravljate?

DSC_0043Tako je. Prihajajoči pomladni meseci bodo prinesli nov, svež veter v celostno poslovanje Prokozmetike. Nov slogan našega podjetja, ART OF BEAUTY, umetnost lepote, predstavlja naš način poslovanja in naše poslanstvo v svetu frizerstva, kozmetike in oblikovanja nohtov.
Ne le nova akademija, ki bo zagotavljala raznovrstna visoko kakovostna interaktivna izobraževanja na vseh področjih lepote z našim celotnim prodajnim programom znamk Wella Professionals, Sp, Nioxin, Sebastian Professional, Londa Professional, Dr.Spiller, Wellmaxx, Nail Artists, …, pač pa tudi klasičen lepotni salon odprtega tipa, s katerim bo Prokozmetika odprla nepopisan list in pisala novo zgodbo. Nova ekipa, ki jo še sestavljamo, bo stremela k premium storitvam in dobremu počutju strank v salonu. Mladi talenti, ki bodo pokazali svojo kreativnost in pridnost, bodo postali del moje ekipe, ne bodo mi le desna roka, ampak veliko več. Sem namreč mnenja, da ti pozitiven ekipni duh da krila za kakršne koli poslovne podvige …

 

Razmišljate tudi o drugih izobraževanjih razen samega striženja in barvanja?

Znanje, ki ga dobim pri P&G Salon Professional, je dobrodošlo in se ga nedvomno prenese naprej na frizerje. Če v 42 urah ne začneš uporabljati novih informacij, to pozabiš. To so nas najprej naučili, da moramo predati znanje naprej. Sama poskušam ponuditi frizerjem čim več. Strategija Prokozmetike ni le, da naučimo frizerje striženja in barvanja, ampak da jih naučimo uspešnega vodenja frizerskega salona, da bo še bolj uspešen. To znanje nam daje tudi P&G in jih lahko usmerjamo na pravo pot. Je pa Slovenija zelo majhna in je to tudi za nas bil pilotski projekt, ki smo se ga z določenimi saloni že lotili, in se je izkazal kot uspešen. Frizerji se večinoma trudijo, da strankam ponudijo izdelke po čim ugodnješi ceni, da si jih lahko privoščijo, hkrati pa ne ponudijo dodatnih storitev, da bi s tem pridobili nove stranke. Jaz na seminarjih vedno govorim o naših možganih, ki so iz dveh delov. Tako imamo ene frizerje, ki so bolj nagnjeni h kreativnemu delu, in druge, ki so bolj poslovno usmerjeni. Pokažem jim, kako lahko obe strani uskladijo v svoj prid.

 

V salonu ne delaš več. Pogrešaš ta del frizerskega poklica?

DSC_0123Za dušo še vedno malo delam na strankah, saj drugače ne morem učiti drugih. Vsakodnevnega dela v salonu na strankah si pa ne predstavljam več. Tu sem se našla. Če sama sebe opredelim kot osebo, se nimam za nekoga, ki prekipeva od ustvarjanja z lasmi. Bolj mi leži predstavljanje določene tematike frizerjem na ta način, da od seminarja pridobijo največ, kot je mogoče. Izobraževanje odraslih je postalo moja strast in se želim tudi dolgoročno nadgrajevati v tej smeri.

 

Kako se počutiš v vlogi trenerja?

Počutim se zelo prijetno v tej vlogi, ker vem, da jim bom lahko pomagala. Ko pridejo frizerji k nam na seminar, nočem, da bi imeli do mene strahospoštovanje. Najprej se jim predstavim, povem kakšne vrste seminar bo, in da bo potekal poponoma na drugačen način, kot so navajeni. Potem jih prosim, da napišejo svoja pričakovanja o seminarju. Vsi seminarji so interaktivni, saj samo s sodelovanjem in skupnim delom lahko človek konzumira največji odstotek informacij. Na koncu se običajno pogovarjamo o stvareh, katerih si na kakšnih drugih seminarjih ne upajo izpostaviti. Poskušam zgraditi prijateljski odnos, da me lahko pokličejo, če potrebujejo pomoč. Da smo prijatelji, kolegi, partnerji. V končni fazi smo vsi frizerji in vsi stremimo k istemu. Zakaj jim ne bi pomagala, če so lahko tako še bolj uspešni.

 

Kako misliš, da te vidijo drugi?
Na začetku so običajno vsi vase zaprti in sedijo s prekrižanimi rokami, dokler ne začutijo prijetne atmosfere in pridobijo zaupanje. Proti koncu seminarja pa je že vse sproščeno in vprašanja kar letijo na kup. Vedno pravim, da neumnih vprašanj ni, so samo neumni odgovori.

 

Opravila si tudi mojstrski izpit.
Na nek način je to samopotrditev frizerja. To je bilo včasih pomembno, da si lahko odprl salon. Sama sem se zanj odločila, da vidim, kako daleč sem, kar se tiče frizerstva. Določeno znanje moraš imeti, ampak določene stvari so pa že zelo zastarele in bi jih bilo treba posodobiti. Tudi na samih frizerskih šolah bi bilo treba marsikaj spremeniti. Otroci se mi smilijo, saj ko končajo šolo, nimajo zadovoljivega znanja. Res pa je, da nekaterim niti ni v interesu. Mislim, da bi frizerska šola morala trajati vsaj 4 leta in ponuditi mladi generaciji globlji vpogled v kemijo in psihologijo človeka. Ne poznajo ne tipov ljudi, ekonomije, psihologije ... Vsa ta znanja pa so nujno potrebna, če želiš postati dober frizer.

 

Sama se še vedno veliko izobražuješ. Diploma o podalješvanju las, ličenje ...

Moraš slediti modnim zapovedim, če želiš biti uspešen. Ni nujo, da se bo vse prijelo v frizerstvu. Ni pa nič narobe, če imaš znanje. Kajti znanja ti ne more nihče odvzeti. To je naložba v življenje. Kar se tiče ročnih spretnosti in kozmetike, me zanima zelo veliko stvari.

 

Kako se vidiš čez 5 ali 10 let?
DSC_0014Gotovo se vidim v Prokozmetiki in kot del Welline družine. Zdaj prihaja v Slovenijo še Sebastian Professional, tako da dela ne bo zmanjkalo, v Prokozmetiki ni nikoli dolgčas ... Vidim se kot vodja uspešnega frizerskega salona, ki ga zdaj odpiramo. Seveda tudi kot podpora našim poslovnim partnerjem v smislu izobraževanj. To je zame ena od stvari, za katero lahko rečem, da sem se v življenju našla. To želim uspešno delati. Ne izključujem niti možnosti dela mednarodnih seminarjev, kar se tiče teoretičnega dela in colorja. Za seminarje striženja pa bom imela zelo dobrega sodelavca, ampak naj bo za enkrat še skrivnost, kdo prihaja v našo ekipo.

 

Kateri je tvoj najljubši Wella produkt?
Koleston Perfect. Tu sploh ni debate. Čeprav je pri meni zdaj precej narasla priljubljenost Illumnine, ker gre za izdelek, ki je popolnoma drugačen od Kolestona Perfect. Illumina je popolnoma nova dimenzija barvanja …

 

Kdo je tvoj vzornik?
Kar se tiče frizerstva, je to definitivno Vidal Sassoon. On je zame oče frizerstva in je zelo veliko doprinesel k temu poklicu. Je ikona, čez katero ne moremo it. Kot sama osebnost pa je moj vzornik gotovo Louis Hummelt. On ima v mojem srcu posebno mesto. Name je naredil neverjeten vtis. Kako na pravi način prenesti sporočilo do ljudi, da ga sprejmejo z odprtimi rokami. Kar se tiče slovenskega frizerstva pa bi bil to Peter Klinc. Bila sva sodelavca. Je zelo prijeten in karizmatičen človek z veliko znanja.

 

Kaj bi svetovala drugim?
Frizerjem bi pri delu s strankami svetovala, naj bodo to, kar so. Stranka bo gotovo imela večje zaupanje, če boš pokazal pravi obraz. Bodoči generaciji bi pa svetovala, da naj z odprtimi rokami sprejme izobraževanja. Pa naj bodo to moja ali od koga drugega, kajti pridobljenega znanja vam nihče ne more odvzeti, je neprecenljivo. Naj ne iščejo napak, ampak izmed vsega potegnejo ven tisto, za kar sami menijo, da bi lahko uporabili. Moj generalen nasvet ljudem pa bi bil, bodi to kar si, dobrega srca in vedno pripravljen pomagati. To je najbolj pomembno.

 

Kaj pa tvoj prosti čas?
V prostem času je definitivno na prvem mestu moja družina. Imam dva prečudovita sinčka, enega starega 8 let in pol, ter enega 19 mesecev. Nepogrešljiv pa je nedvomno moj partner, ki me podpira v vsaki situaciji. Družina izpopolnjuje moje življenje in tudi zaradi nje sem lahko še bolj uspešna v karieri. Veliko mi pomeni tudi rekreacija, saj moraš ostati fit tako fizično kot psihično, da zdržiš današnji tempo življenja.

 

Tekst: Nina Nagode
Foto: osebni arhiv