Sophie Laidlaw in Nina Krajčo

intervju 38

 

"Z ghd stylerji je podobno kot pri vožnji avtomobila."

 

Sophie in Nina sta del mednarodne ghd ekipe. Sophie prihaja iz Velike Britanije in ima tudi svoj salon. Sodeluje na Fashion Weeku, različnih snemanjih in izobražuje. Nina prihaja iz Češke in se je ekipi ghd pridružila šele pred kratkim. Študirala je zgodovino in geografijo. Za frizerstvo se je kljub nasprotovanju staršev odločila šele kasneje. Obe pravita, da sta po zaslugi ghd pri delu zdaj bolj osredotočeni na to, da so lasje lepi. Z njima smo se srečali aprila po njunem nastopu na Style Session.

 

Kako sta zadovoljni z nastopom v Ljubljani?

 

Sophie: Bilo je fantastično. Na odru sem neizmerno uživala.

 

Sophie, ti si del ghd ekipe že štiri leta.

 

Sophie: Res je. Delam vse od snemanj do fashion weeka. Showe, kot je Salon International. Delamo veliko različnih stvari in seveda tudi izobražujemo frizerje.

 

Kako sta postali del ekipe ghd?

 

Sophie: Bila je velika avdicija. Bila sem ena od stotih, ki je bila izbrana, in na koncu nas je ostalo osem. Po enem letu smo štirje postali del kreativne ekipe.

 

Nina: Jaz sem se pridružila šele pred slabima dvema mesecema. Sem tudi umetniški direktor za češko frizersko podjetje. Veliko delam tudi samostojno. Različna snemanja, reklame in seveda sem tudi del ghd, na kar sem zelo ponosna. To je ena od stvari, ki sem si jih vedno želela početi. Začela sem potovati z njimi in se učiti nove stvari.

 

Sophie, ti imaš tudi salon Wonderland? Kako ti uspe hkrati voditi salon in še delati za ghd?

 

Sophie: Vse je v balansiranju. Wonderland smo odprli pred približno enim letom. Prisotna sem, kolikor sem lahko. Moje delo za ghd je pomembno tako zame kot za mojo ekipo, saj z njimi delim novo znanje, jih inspiriram. Tako vsi neprestano rastemo.

 

Obe sta zelo mladi.

 

Sophie: Ključ je v zelo intenzivnem izobraževanju. Na to sem se zelo osredotočila. Pri vsem skupaj ne gre toliko za učenje, ampak za širjenje informacij. S stylerji je podobno kot pri vožnji avtomobila. Vsi ga znamo voziti, ampak obstajajo različni stili. Mi predvsem predstavljamo različne možnosti uporabe in kaj vse se da z njimi narediti.

 

Najbrž sta veliko na poti?

 

Sophie: Res je, ampak vsak je močan na drugem področju in to nas dela skupaj toliko bolj močne. Pri naši ekipi mi je zelo všeč, da smo kot družina. Brez slabe vesti lahko za neko področje rečem, da nisem močna in se učim od drugih. V ekipi ni hierarhije. Vsi smo si enaki. V takšni ekipi je res prijetno delati.

 

Kaj so vajine močne točke?

 

Sophie: Moje močne točke so pričeske za editorial. Biti v zakulisju snemanj je nekaj, kar najraje delami in tam se tudi najbolje počutim. Več ko nastopam, boljše se počutim tudi na odru. Je kar trajalo, da sem se sprostila pri nastopanju. Pri vsem skupaj gre predvsem za kilometrino.

 

Nina: Trenutno je moja močna stran vsekakor striženje. Zdaj že sedem let tudi učim, kako striči. Moj fokus zadnja leta pa je delo za editorale. Na tem področju nisem tako močna kot Sophie, ampak tu pride do izraza skupinsko delo. Sem kot spužva in vsrkavam novo znanje.

 

Sta si vedno želeli biti frizerki?

 

Sophie: Vedno sem si želela delati nekaj, povezanega z umetnostjo, vendar pa se mi ni zdelo, da bi lahko iz tega naredila kariero. Začelo me je zanimati frizerstvo in odločitve nisem nikoli obžalovala. Izkazalo se je kot odlična služba. Všeč mi je, da potujem po svetu, spoznavam nove ljudi in sem lahko pri svojem delu zelo kreativna.

 

Nina: Jaz sem študirala zgodovino in geografijo. Študij sem tudi končala, ampak pri meni je bilo tako, da je oče vztrajal, da imam dobro izobrazbo in diplomo. Moja odločitev, da se bom začela ukvarjati s frizerstvom, je v moji družini dvignila veliko prahu. Oče je bil zelo jezen in je vpil name, da sem si izbrala tako nizek poklic. Nekaj časa sem se prepirala, potem pa sem šla na akademijo v London in se začela izobraževati. V osnovi torej nisem frizerka. Naredila sem tečaje. Ostalo sem se naučila na različnih izobraževanjih. Vedno sem strigla svoje sošolce, vendar pa si nikoli nisem mislila, da bo to moja služba.

 

Sophie, delaš tudi za London Fashion Week. Kako je delati z designerji?

 

Sophie: Imela sem srečo, da sem lahko sodelovala z blagovno znamko Koma. Tako sem tudi spoznala Davida Koma. Kolekcija niti še ni bila končana. Modeli so imeli na sebi obleke, ki so bile delno končane, ljudje so šivali na tleh … Vse skupaj je bilo kar stresno, ampak ko je vse skupaj enkrat končano, je to neverjetno dober občutek. Vedno je zelo stresno. Imaš zelo malo časa in veliko modelov, ki jih je treba urediti. Nisi sam. Včasih se hkrati okoli modela drenja tudi šest ljudi. Nekdo ureja nohte, potem jih nekaj drži različne šope las. Velikokrat si omejen tudi zaradi same lokacije in prostora, ki ga imaš na voljo. Delala sem na showu za Todd Lynn. Prostor, kjer smo urejali modele, je bil obupen. Soba je bila miniaturna. Urediti smo morali več kot 20 modelov, v prostoru pa so bili lahko hkrati le trije modeli. Tam se je še posebej izkazalo, kako pomembno je timsko delo, saj nam drugače ne bi uspelo.

 

Kdo so vajini frizerski vzorniki?

 

Sophie: Trenutno me najbolj navdušuje Luigi Moreno. Všeč mi je, kako oblikuje lase. Vse je zelo lepo. Zelo mi je všeč tudi, kar dela Darren Ambrose.

 

Nina: Moj vzornik je bil vedno Vidal Sassoon, ker je spremenil svet s parom škarij. Tudi Trevor Sorbie in Sam McKnight.

 

Kaj vama je pri frizerskem poklicu najbolj všeč?

 

Sophie: Težko vprašanje, saj imam rada vse vidike svoje službe. Morda bo zvenelo malo nenavadno, ampak rada rešujem težave. Pa naj gre za težavo pri striženju stranke, ali pa za težavo pri brifiranju ghd ekipe. Kaj je treba narediti, da bo pričeska videti dobro, kateri izdelek pri tem uporabiti ... Gre za nekakšno kreativnost pri reševanju težav. Rada imam izzive. Brez njih bi bilo zelo dolgočasno.

 

Nina: Meni je najbolj všeč, ko delam v salonu in se stranka vrne čez nekaj mesecev, jo pogledam in je njena pričeska še vedno videti dobro. Takrat vem, da sem dobro opravila svoje delo. Všeč mi je tudi, ko delam za kakšno revijo in potem dobim izvod. Ko z navdušenjem listaš, da bi videl svoje delo.

 

Katerega od ghd izdelkov imata najraje?

 

Nina: Root Lift Spray, preprosto zato, ker da lasem žameten lesk. Lase tudi ščiti pred vročino. Odličen je za oblikovanje kodrov. Je zelo vsestranski. Tudi lak za lase. Niso mi všeč vsi laki za lase, ki jih dobim. Trenutno sta mi na trgu všeč le dva. Eden je seveda od ghd.

 

Sophie: Jaz brez Eclipse preprosto ne bi mogla delati. Zelo je spremenil moje delo z lasmi. Z njim sem danes uredila afro model, ki ste ga videli na odru. Z drugim izdelkom ne bi mogla doseči takšnega rezultata. Delo z njim je veliko hitreje končano. Kar je še posebej pomembno pri delu na Fashion Weeku in seveda tudi v salonu.

 

Kaj je bil vajin najboljši frizerski trenutek?

 

Sophie: Delala sem na snemanju za revijo Hunger. Delala sem s fotografom Rankinom. Za sodelovanje sem bila izbrana na osnovi tekmovanja. Snemanje je bilo res neverjetno. In potem še tisti občutek, ko sem videla slike, objavljene v reviji. Pa seveda, ko sem bila izbrana v ghd ekipo.

 

Nina: Moj najboljši frizerski trenutek do zdaj je bil, ko sem prvič zmagala na frizerskih nagradah na češkem. To je bilo leta 2009, ko sem zmagala v kategoriji moških pričesk. Po tem sem bila nominirana vsako leto. Letos sem nominirana v kategoriji barvni tehnik in kategoriji, kjer glasujejo potrošniki.

 

Obe sta zelo zaposleni, pa vendar. Kaj počneta v prostem času?

 

Sophie: Jaz ga nimam. Imam pet let starega sina, svoj salon in delam za ghd. Za kaj drugega preprosto ni časa.

 

Nina: Tudi jaz nimam prostega časa, a kljub temu si enkrat na leto izborim, da grem nekam za en mesec. Običajno potrebujem približno deset dni, da neham premišljevati o frizerstvu. Je kar težko ne premišljevati o delu. Velikokrat se mi zgodi, da pridem pozno domov, odprem računalnik in na internetu gledam posnetke s tedna mode. Doma imam lutko in potem do treh zjutraj preizkušam nove pričeske.

 

Sophie: Jaz tudi, kadar sem na letalu ali pa delam posnetke, hodim po ulici ... Neprestano premišljujem o pričeskah. Mislim, da je tako, ker postanejo lasje tvoj hobi. Je nekaj, kar rad počneš.

 

Imata tudi kaj vpliva na nove izdelki, ki jih ustvarjajo pri ghd?

 

Sophie: Ne vemo sicer, kaj se dogaja v laboratoriju, vendar kot ekipa dajemo predloge, kaj potrebujemo, da bi dosegli določen končni rezultat.

 

Bi lahko zase rekli, da imata svoj stil friziranja?

 

Sophie: Mislim, da je postal moj stil bolj lep in gre predvsem za lepe lase. Včasih sem delala precej bolj avantgardne pričeske. Moja vpletenost v Fashion Week je zelo vplivala na to, kako zdaj delam. Zdaj se trudim, da je vse bolj lepo in manj, da je videti narejeno.

 

Nina: Podobno je pri meni. Težko je urediti pričesko, da je videti nenarejena in hkrati tudi lepa. Včasih pravim, da si moraš pri tem polomiti obe roki in pozabiti, da si frizer. Z lasmi moraš delati, kot da so tkanina. Je material, s katerim ustvarjaš. Večina prijateljev pravi, da v revijah prepoznajo moje delo. Osredotočena sem tudi na glamurozen, zračen stil pričesk. Za večino pričesk, ki jih naredim, ne moreš reči, da je bilo uporabljenih veliko izdelkov za lase. Tako so lasje videti veliko bolj naravni.

 

Sophie: Jaz vedno pravim, da mora biti pričeska modna, primerna in dobro narejena. To je nekakšno pravilo, ki se ga držim.