Lisa Shepherd

"Nikoli, ampak res nikoli ne razmišljaj, da si že dosegel svoj cilj."

 

Povzetek kratkega klepeta z Liso Shepherd smo vam pripravili že pred leti v okviru ene od reportaž z londonskega Salona International. Tokrat si je Lisa vzela čas in nam razkrila prenekatero podrobnost iz svoje bogate frizerske kariere. Je ena redkih žensk, ki je osvojila naziv britanski frizer leta. Trikrat je osvojila tudi naziv britanski kolorist leta. Njene kolekcije smo vam že večkrat predstavili tudi na straneh Frizerja.

 

Kako ste se odločili, da boste frizerka?
Vedno sem bila kreativna. Privlačila me je ekspresivna narava dela frizerja. Še posebej kar se tiče barvanja. Barve so moja velika strast – v vseh oblilkah; tako v naravi kot v modi. Za frizerstvo sem se odločila, ker sem si želela delati z ljudmi in ti so zame kot platno.

 

Kako so potekali vaši prvi frizerski koraki?
Obiskovala sem lokalno frizersko šolo in v roku dveh let sem na neki prireditvi spoznala Umberta Gianninia. Sramežljivo sem mu povedala, da bi si želela delati za nekoga, kot je on, in tako se je začelo. Barva je hitro postala moj fokus in to je bilo nekaj, kar je Umberto spodbujal. Ves čas sem iskala nove možnosti, kako lahko uporabim barve in poskusim nekaj novega. To še vedno počnem.

 

Kakšna je vaša filozofija?
Nikoli, ampak res nikoli ne razmišljaj, da si že dosegel svoj cilj. Toliko se lahko še naučimo in postanemo. Pri frizerstvu gre za poudarjanje lepote. Vedno lahko preizkusimo kakšen nov stil.

 

Kakšna je vaša tehnika?
Moj moto je, da se najprej naučim vsa pravila, potem pa jih kršim. Vse tehnike barvanja poznam po dolgem in počez, zato lahko kršim pravila. Preizkušam, kje so meje pri barvanju. Gre za podoben način razmišljanja kot ga nekateri uporabljajo pri kuhanju. Nikoli ne merim. Imam dober občutek za tak način dela, a to predvsem zato, ker dobro poznam pravila. Vztrajam pri tem, da vsi moji frizerji obiskujejo tečaje in razumejo osnove, jaz pa z njimi delim svoj pristop k delu. Tako se lahko naučijo delati po občutku.

 

Kaj vam pomeni izobraževanje?
Izobraževanje oziroma znanje je največje darilo, ki ga lahko daš sebi ali pa svoji ekipi. Veliko izobražujem za Clynol in Schwarzkopf Professional na njihovih akademijah, vendar se tudi sama še vedno izobražujem. Frizerski strokovnjaki so izjemno nadarjeni in pri njih pogosto dobim kakšno idejo za pričesko ali barvo, nad katero so potem vsi navdušeni. Zame je vedno čudovit občutek, ko me drugi navdihujejo.


Kaj je za frizeja najpomembnejše?

Znanje, samozavest, dobra komunikacija, radovednost, predanost, odločnost in vztrajnost.

 

Kaj vam pomeni barva?
Barva mi je ustvarila življenje, kot ga imam danes. Ne pretiravam. Na začetku kariere sem se osredotočila na barvanje. Danes imam pet frizerskih salonov, katerih ugled temelji predvsem na barvanju. Tudi stranke, ki prihajajo k nam v salone, tako ali drugače želijo barvo. Kot skupina salonov od strank tudi pričakujemo, da se bodo želele barvati. Naša skupina salonov je med boljšimi v Veliki Britaniji. Trikrat smo tudi že prejeli naziv najboljši kolorist leta. To je bil tudi dolgo moj cilj. Mnogim salonom barvanje ni prioriteta, vendar verjamem, da je uspeh na tem področju zagotovljen, če si glede barvanja tako navdušen kot smo mi.

 

Kaj vas navdihuje?
Navdihujejo me mladi strokovnjaki v frizerski industriji. Prepoznam navdušenje in željo po novem. Opominja me, zakaj moram tako trdo delati.


Kaj vam je pri vašem delu še vedno največji užitek?

Še vedno uživam v dobrem pogovoru s stranko. Dva dni na teden še vedno delam v salonu. To je tisto, zaradi česar sem postala frizerka. Da barvam, da sem z ljudmi in vidim lepe rezultate.

 

Kako se lotevate priprav kolekcije? Kako običajno poteka delo?
Gre za dolg proces. Skupaj z art teamom razvijemo ideje. Začnemo s sestanki, brainstormingi (viharjenji možganov) in nadaljujemo s testiranji na modelih. Šele, ko so naše ideje dodelane, se začnemo pogovarjati s fotografi in iskati primerne modele. Priprave in načrtovanje dan pred snemanjem so ključne za uspeh kolekcije. Pomembno je tudi, da si še vedno dovolj fleksibilen, da si lahko inovativen tudi na dan snemanja.

 

Kaj ste se naučili na vaših potovanjih in pri delu po različnih šolah?
Nikoli se ne neham učiti. Potujem predvsem po Veliki Britaniji in Evropi, kjer imam različne seminarje in showe. Prav tako se na prireditvah srečujem z veliko frizerji. Rada se pogovarjam o kreativnih temah, vendar pa po drugi strani rada tudi delam s svojo kreativno ekipo. Vsaka izkušnja mi prinese del informacije ali navdiha, ki ju pri delu s pridom uporabim.


Kaj vam pomenijo nagrade? Vam je katera še posebej pri srcu?

Čudovito je bilo biti trikrat britanki kolorist leta. Prav tako, ko sem bila britanska frizerka leta. Tudi ključni člani moje kreativne ekipe so nosilci prenekaterih nagrad. Osvajanje nagrad mi da vedno zelo dober občutek, saj veš, da imaš priznanje frizerskih kolegov, ki jih tudi sam zelo spoštuješ. Ko informacijo o nagradi deliš strankami, daješ tudi njim potrditev, da so se pravilno odločile, da so prišle k tebi v salon. Pri vsem skupaj je najbolj pomemben proces rasti. Nagrade so pri tem le čestitke, ki jih prejemaš na poti svojega osebnega potovanja.


Kakšne so vaše poklicne sanje?

Mislim, da živim svoje sanje. Posel v salonu raste, imam dobro in zvesto osebje, ki je talentirano in predano delu. Moje poslovne sanje so poslate tudi sanje mojih sodelavcev in to je velik dosežek.

 

Tekst: Nina Nagode
Foto: Lisa Shepherd Salon