Angelo Seminara

Angelo je frizerska zvezda svetovnega kova, ki je pred kartkim v Žalcu nastopila na frizersko-modnem dogodku Superstylish. Prejel je že prenekatero prestižno frizersko nagrado, sodeluje na največjih modnih revijah in na seznamu njegovih strank ni malo slavnih, a kljub temu ostaja preprost in z nogami trdno na tleh.

 


Kako se počutite po današnjem nastopu?

Odlično. Občistvo me je zelo dobro sprejelo. Bili so zelo interaktivni. Počutil sem se, kot da sem eden od njih.

 

Vemo, da je to vaš prvi nastop v Slovenij. Vas je pot že kdaj prej zanesla v te kraje?

Ne, vendar pa sem imel pred leti nastop v Zagrebu. Spomnim se, da sem friziral Miss Zagreba.

 

Že dvakrat ste osvojili naziv britanski frizer leta. Kako je to vplivalo na vaše življenje? Se je veliko spremenilo?

Veliko se je začelo dogajati. Odpirati so se mi začele različne platforme in postal sem veliko bolj mednaroden. Problem je le, da moraš slediti vsemu, kar se ti dogaja. Vzame ti veliko časa, saj dobivaš veliko povabil za sodelovanje. Včasih je težko, ker vključuje veliko potovanj.

 

Je bila prva zmaga drugačna od zadnje lani?

Ne, isto je. V svoji karieri sem osvojil že 15 nagrad in vedno je prisoten isti občutek. V Angliji sem že 16 let, in če tako pogledamo, sem že skoraj vsako leto osvojil eno nagrado. Anglija je postala mati mojega poklica, saj je najbrž tudi vodilna svetovna frizerska država. Lahko rečem, da inspiriramo svet.

 

Rojeni ste v južni Italiji. Koliko ste bili stari, ko ste prišli v Anglijo?
Star sem bil 23 let. Nisem znal niti besede angleško. Moja punca je poučevalo angleščino in mi je v veliki meri pomagala pri učenju.

 

Ste si vedno želeli postati frizer?

Ne. Dolgo sem si želel postati veterinar. Živali so se mi vedno smilile, kako jih pobijamo, in želel sem jim na nek način pomagati. Sicer pa nisem vegetarijanec, vendar sem imel živali vedno rad. Kasneje sem želel postati tudi fotograf, arhitekt, kuhar ... Veliko stvari me veseli. Začel sem se ukvarjati s fotografijo in se vpisal na Central Saint Martins. Tam so študirali ljudje kot John Galliano, Vivienne Westwood itd. Imajo tudi smer za fotografijo, kjer sem študiral eno leto. Nekaj časa sem bil popolnoma predan fotogarfiji. Imel sem dobro oko. Vendar pa je vse skupaj vzelo preveč časa, da bi se posvečal moji drugi strasti – lasje. Vrnil sem se k friziranju in tu sem še vedno. Vse skupaj je trajalo le leto ali pa leto in pol.

 

Kdaj ste se prvič poskusili kot frizer?

Star sem bil 11 let. Začelo se je kot poletno delo, da koristno porabim čas in se ne podim ves čas za žogo kot moji prijatelji. Družinski prijatelj me je povabil, da bi občasno pomagal v frizerskem salonu.

 

Pred leti sem vas videla nastopati na odru na Salonu International in spomnim se, da vas je trema popolnoma izdala.

To je bil najslabši nastop kdaj koli. Z leti sem se naučil nastopanja na odru in komuniciranja z občinstvom. Težko je hkrati frizirati, komunicirati in zabavati občinstvo. Občutka ne moreš poznati, dokler ga ne doživiš. Tako kot vse v življenju, se moraš tudi tega naučiti.

 

Danes ste bili na odru videti zelo sproščeno. Imate morda kakšen dober nasvet za frizerje, ki imajo težave s premagovanjem treme na odru?

Predvsem se moraš naučiti pravilno dihati. Globok vdih, izdih. S tem se sprostiš. Ali pa preprosto pozabiš na vse skupaj, saj ko stopiš na oder, ne moreš biti več dolgo nervozen. Morda še kakšnih pet minut, potem pa tudi to zgine. V občinstvu so le ljudje in najbrž so prijazni in te podpirajo. Osredotočiti se moraš le na svoje delo. Vendar za tisto polomijo na odru je bila kriva tudi moja utrujenost. Tisti dan sem imel kar nekaj nastopov. Spomnim se, da so me porinili na oder in srce mi je utripalo tako močno, da se je utripanje najbrž lahko videlo čez srajco. Če si utrujen, se ne moreš tako dobro skoncentrirati in imaš še vedno lahko tremo. Ne moreš nastopati, kot bi si želel.

 

Še sodelujete z ekipo Trevorja Sorbieja?

Ne.

 

Torej ste polno zaposleni z Davinesom?

Ne. Sem globalni art direktor za Davines. Še vedno delam veliko drugih projektov, kot so umetniške razstave, delam svoje seminarje, vendar pa ne delam za druge znamke.

 

Kateri del frizerskega poklica vam je najbolj všeč?

Najbolj mi je všeč to, da sem ves čas obkrožen z ljudmi. Rad se družim in ustvarjam pričeske z mojimi kolegi. Pri tem vedno najbolj uživam, saj to zelo rad počnem. Iščem nove ideje, kreativnost, fotografiram ...

 

Vse vaše kolekcije, ki sem jih do zdaj videla, so le za ženske. Delate tudi moške kolekcije?

Glede na to, da sem začel kot brivec, imam s tem kar nekaj izkušenj. V preteklosti sem delal tudi kolekcije za moške. Tudi zdaj še občasno naredim kakšen posnetek, vendar se osredotočam predvsem na ženske kolekcije.

 

Kdo striže vas?

Kateri od mojih frizerskih kolegov.

 

Vaš urnik je zelo natrpan, veliko ste na poti. Kaj počnete v prostem času?

Poskušam se kar nabolj sprostiti, kaj preberem, poslušam glasbo, grem na sprehod, preživljam čas z družino. Največ časa preživim z družino. Zelo rad tudi kuham.

 

Kaj je vaša specialiteta?

Riba z zelenjavo. Naredim tudi zelo dobro coccinelo. Poglej na internetu. Zelo je dobra.

 

Imate res na nočni omarici škarje in glavnik, kot je prikazano v vašem predstavitvenem filmu?

Pri meni doma je včasih, kot da je eksplodirala bomba. Imam studio, v katerega se zaprem. Studio je povezan z mojim stanovanjem. Ločijo ga le vrata. Ko sem ravno sredi priprave kolekcije, se vse razširi tudi na ostale bivalne prostore.

 

Kakšni so vaši načrti za naprej?

Moj naslednji projekt je umetniška razstava v Benetkah, potem me čaka modna razstava v Koreji. To sta dva projekta za naslednje leto. Zanju moram pripraviti veliko različnih izgledov. Konec novembra bo razglasitev britanskega frizerja leta. Čaka me tudi še nekaj kampanj za parfume in podobno. Pripravljam tudi nastop za Davines, ki bo v začetku januarja v Miamiju (ZDA), potem pa grem na inspirativno potovanje v Kolumbijo do februarja. Ko se vrnem, odpotujem v Indijo na grad Maharaji. Tam bom delal film s Helen Volumbert, ki je izjemna fotografinja. Snemanja se zelo veselim, saj zveni zelo vznemirljivo. Snemali bomo tudi v indijskem modrem mestu (Jodhpur op. a.). Bomo videli, kako bo vse skupaj potekalo, saj smo šele imeli sestanek, vendar zveni zelo zanimivo. Ko se vrnem, bom moral že počasi začeti delati kolekcije za naslednje leto.

Tekst: Nina Nagode
Foto: Gregor Nagode