Akin Konizi

DSC_0266 (2)

 

 »Daj vse od sebe! Tudi, če samo pometaš tla.«

Akin je mednarodni kreativni direktor pri Hob. Za njim so že štirje osvojeni nazivi britanski frizer leta. Letos si je še posebej želel, da bi ponovno zmagal, saj bi bil prvi, ki bi mu uspel veliki met petih zmag. Vendar ne obupa. Trdno verjame, da mu bo enkrat že uspelo. Njegova največja strast je izobraževanje, zato večino časa preživi na Hobovi Akademiji. Zase pravi, da je trmast in obseden s fitnesom ter čevlji. Njegove korenine izvirajo iz turškega dela Cipra.

 

Kako je potekala vaša frizerska pot?

AkinVse skupaj se je začelo 1979, ko sem imel željo, da postanem modni oblikovalec. Vpisal sem se na London College of Fashion. En teden pred začetkom predavanj je moj bratranec odprl salon. To je bilo nekaj popolnoma novega. Pred tem so se saloni ločevali na salone za moške in ženske. Pri njemu je bilo vse uniseks. Videl sem mlade ljudi, modo, glasbo in sem si mislil, da bi bilo to super zame. Želel sem se sicer ukvarjati z modo, vendar sem videl, da gre tu za delo z ljudmi, in lahko v frizerstvu hkrati delam modo in delam z ljudmi. Tako se je vse skupaj začelo. Šel sem v podjetje Alan International in opravil triletno pripravništvo v njihovem salonu v Londonu. Potem sem nekaj let delal v različnih salonih po Londonu in si poskušal nabrati kar največ izkušenj. Potem sem se združil s svojima partnerjema v salonu in odprli smo salon v predmestju. Po treh letih sem šel na svoje. Ugotovil sem, da to ni to in ponovno sem se pridružil partnerjema. Danes imamo v skupini Hob skupaj že 24 salonov. Smo trije enakovredni partnerji. Clive Collins in Paul Simbler. Super sta. Brez svojih partnerjev ne bi užival v svoji frizerski karieri, kot sicer. Skupaj smo že 29 let.

 

Kdo je imel največji vpliv na vašo kariero?

Kot vpliv je bil to gotovo Vidal Sassoon. Njegovo podjetje je imelo največji vpliv name in na moje delo. Moje učenje je temeljilo na njihovem preciznem striženju. Ves čas pa mi je bilo jasno, da moram ustanoviti svojo znamko. Moje delo združuje elemente in navdihe različnih frizerjev, od Sassoona, Toni & Guy, Alan International ...

 

Slišala sem, da je vaša največja strast izobraževanje.

Že po naravi sem tak tip, da rad vodim in svetujem drugim. V tem primeru je bilo zame najbolje, da postanem nekdo, ki izobražuje. V nasprotnem primeru bi bil najbrž samo ukazovalen (smeh). Mislim, da bi v vsakem primeru bil učitelj. Ko nekaj razumem, sem tako navdušen, da želim novo znanje deliti naprej.

 

Na British Hairdressing Awards ste zmagali že štirikrat. Petkrat ni uspelo še nikomur.

Akin AwardsTo bi bil zame res neverjeten uspeh. Štirikrat je doslej poleg mene zmagal le Trevor Sorbie. Petkrat ni uspelo še nikomur in tega si resnično želim. Če ne letos, pa prihodnje leto ... Zelo rad bi bil del zgodovine.

 

Kaj vam pomeni naziv britanski frizer leta?

To mi zelo veliko pomeni. Zelo sem slabe volje, ko ne zmagam. Ne šalim se. Človek se kar malo navadi, da zmaga. Tisto leto, ko nisem zmagal, sem potem dal vse od sebe, da sem zmagal naslednje leto. Resnično veliko mi pomeni. V zmago sem vložil vse.

 

Naziv prinaša tudi določene obveznosti. Kaj počne ambasador britanskega frizerstva?

Res je. Naziv prinaša precej obveznosti do same industrije. Trudim se, da ves čas zagotavljam najvišje standarde na vsakem koraku svojega dela, od izobraževanja, nastopov, kolekcij. Vsaka zmaga me spodbuja, da se trudim biti še boljši.

 

Kako vse te nagrade vplivajo na posel? Marsikdo reče, da zaradi odsotnosti v salonu tudi izgubijo stranke.

S številom nagrad predvsem raste število priložnosti. Veliko potujem po svetu in učim frizerje. Glede odsotnosti v salonu je pri meni drugače, saj jaz izobražujem svojo ekipo, da lahko oni naredijo, kar meni ne uspe. Pri meni tudi ni treba osebno urediti vseh strank. Lahko samo rečem, kaj naj pri kateri naredijo. Učim 600 frizerjev, ki delajo v Hob, ampak dejansko učim le štiri. Oni potem učijo naprej top 30, ki učijo ostale. Če bi jaz strigel vsem lase, bi bil zelo utrujen. Ja, se trudim, da uredim čim več strank, ampak bolj pomembno mi je, da svoje znanje predajam ekipi, da lahko oni delajo, kar jaz delam.

 

HOB Creative Team BWKoliko časa ste na voljo strankam v salonu?

Običajno ves čas izobražujem na naši akademiji. Veliko časa mi vzamejo tudi različni sestanki. Kljub temu imam nekaj rednih strank, za katere si vedno najdem čas.

 

Je težko zadržati ekipo? Sploh npr. tiste najboljše štiri?

Seveda. Izgubil sem že nekaj fantastičnih frizerjev in prijateljev. Kljub temu vedno gradim od spodaj. Mislim, da je moja ekipa trenutno močnejša kot kdaj koli prej.

 

Kateri je trenutno največji izziv, s katerim se soočate?

Vedeti, v katero smer naj grem naprej. Trenutno gredo vsi vidiki posla zelo dobro. Izobraževanja, saloni ... Vendar se ne morem vsemu 100 % posvetiti.

 

Kako britanska javnost gleda na frizerstvo? Je po vašem mnenju britansko frizerstvo deležno spoštovanja, kot si ga zasluži?

Mislim, da je frizerski poklic bolj cenjen, kot je bil pred petimi leti. Morda je razlog v tem, da je televizija ustvarila frizerske zvezde, kar je dobro za industrijo. Predstavljeni smo bolj kot profesionalci.

 

Kakšna je vaša formula za uspeh?

_STR5976Ne smeš ostati na mestu, ampak se moraš vedno premikati. To je gotovo največji izziv. Sam se nisem nikoli ustavil, saj sem se bal, da bom nazadoval. Velikokrat se tudi ne vidi, koliko trdega dela je bilo vloženega za določen uspeh. Zato imamo mlado generacijo frizerjev, ki mislijo, da pride uspeh sam od sebe. Velikokrat sem se prijavil na različna tekmovanja in nisem zmagal. Treba je biti vztrajen, potrpežljiv in veliko vaditi. Verjamem, da bolj trdo kot delaš, večji je tvoj uspeh.

 

Kje se vidite kot frizer?

Mislim, da dam ženskam, kar si želijo. Oziroma jim dam tisto, za kar niti ne vedno, da si želijo.

 

Kaj najraje počnete v prostem času?

akin ahsČe ne delam, sem običajno v telovadnici. Ali z mojima otrokoma. Ali pa doma počivam in uživam čas s svojim dekletom.

 

Kaj je bil najboljši nasvet, ki vam ga je kdo dal?

Ni pomembno, česa se lotiš, daj vse od sebe. Tudi, če samo pometaš tla. To mi je rekla moja mama.

 

Povejte nam nekaj zanimivega o sebi, kar morda ne vemo.

Imam zelo veliko čevljev. Tudi po dva ali tri enake pare. Sem pa tudi fitnes fanatik. Če imam prosti čas, naj bo to pozno zvečer ali zgodaj zjutraj, grem v telovadnico ali pa tečem.

 

Tekst: Nina Nagode, Foto: Hob