Darren Ambrose

»Zmaga mi je prinesla precej novih priložnosti, ki jih bom z veseljem izkoristil.«

 

Darrenu so se lani izpolnile življenjske sanje. Postal je britanski frizer leta. To je bila zanj šele druga nominacija. V svoji zbirki ima tudi tri trofeje iz kategorije avantgarda. Skupaj z ženo Jackie že 20 let vodi salon D&J Ambrose. Kot najstnik je treniral atletiko in bil del državne ekipe. Pravi, da ga je to veliko naučilo o disciplini, kar mu še danes pride zelo prav.

 

Kako je potekala vaša frizerska pot?

 

Že kot mlad fant sem se odločil, da bom delal nekaj, povezanega z umetnostjo. Grafično oblikovanje, notranje oblikovanje. Od vedno mi je bila všeč umetnost. Zelo mi je bila všeč umetniška svoboda ustvarjanja. V Angliji mora vsak določen čas preživeti v podjetju, da si pridobi delovne izkušnje, se spozna z delovno etiko ... Ko sem sam začel delati v salonu, je bilo ravno v tednu pred božičem in vladala je norišnica. Imeli smo čez glavo dela. Meni je bilo vse skupaj neverjetno. Bilo je veliko različnih osebnosti in užival sem. To me je nekako pahnilo v industrijo. Takrat sem se odločil, da bom postal frizer, da je to najboljša možna služba zame. Pa tudi sicer sem bil že kot otrok obseden z lasmi. Zelo sem užival ob česanju psa, zajca in urejanju frizur družinskih članov. Svoje »žrtve« sem našel tudi med prijatelji. Vse dokler niso nekaterih zaradi neprimerne frizure poslali iz šole domov. Ups!

 

Lani ste bili že drugič zapored nominirani za britanskega frizerja leta. Ste pričakovali ponovno nominacijo?

 

Ne, nisem pričakoval. Vsi v industriji se zelo trudimo, da pomagamo tej državi, ki je navdušena nad modo, da delaš nek napredek ... Ko si del British Hairdressing Awards (BHA), vstopaš s kolekcijo, ki je tebi všeč. Nikoli si ne rečem, da bom zagotovo zmagal. Vedno je prisotnega nekaj subjektivnega. Če pogledava galerijo, kjer so razstavljene kolekcije, vsakemu od naju bo všeč nekaj drugega. Moramo biti realni. Narediš svoje, in če si iskren do sebe in si naredil, kar si hotel, si zelo srečen glede tega. Če je to šestim všeč, super. Če dvema ni, tako pač je. Nikoli ne moreš vsem ustreči. Ko sem prišel do BHA, sem imel vedno pripravljen načrt za naprej. Npr. za deset let. Ena od stvari je bila tudi nominacija za frizerja leta, ki je svojevrstna zmaga. Ko sem dobil klic glede nominacije sem popolnoma obnemel. To je bil tak trenutek, ko ne veš vnaprej, kako boš reagiral. Začel sem vpiti. Bile so solze, smeh ... Bilo je neverjetno. Razpoloženje kar ni popustilo. Naslednji dan sem vprašal svojo ženo Jackie, ki je tudi frizerka, če se vse to sploh res dogaja. Resnično sem hvaležen vsem v industriji.


Večinoma se med nominacijami pojavljajo ena in ista imena. Vendar se je kljub temu uspelo pred nekaj leti uvrstiti Jamiu Stevensu, zdaj vam.


Mislim, da je dobro, da je tako. Veliko frizerjev je dobrih in talentiranih. Ne le v Veliki Britaniji. Ko se prikaže priložnost za takšno tekmovanje, ti daje upanje, da se da doseči. To je zelo pozitivno.

To je bila vaša druga nominacija in že ste zmagovalec. Kako ste se počutili, ko so vas poklicali?

Ko so rekli le D in vse kar se spomnim, je bilo, kako vseh 20 iz moje ekipe vrešči in vpije. Potem se mi je zdelo, kot da sem 20 minut sedel in se samo držal za glavo. Od navdušenja me je čisto odneslo!

Nominacije so razglasili že pred nekaj meseci. Ste opazili kakšne spremembe pri samem poslu?

Imam 20 zaposlenih, vendar pa delamo veliko različnih stvari znotraj industrije. Delamo tudi London Fashion week, glasbene videe, editoriale ... Ko se vse to dogaja, pošiljamo medijem informacije. Vsekakor vse to privablja nove stranke. Ko se tvoje ime konstantno pojavlja in se približujejo nominacije in nagrade, opazim v salonu nova imena. Prihajajo ne le na striženja, ampak tudi na barvanje.

Zmaga vam je gotovo prinesla določene spremembe, tudi obveznosti.

Takoj po razglasitvi je prišel december, ki je vedno najbolj zaseden mesec. Januarja smo že imeli nekaj sestankov z različnimi ljudmi glede sodelovanja v prihodnje. Pripravlja se nekaj super projektov. Veselim se tudi potovanj v tujino, kjer bom nastopil na različnih šovih, izobraževanjih. Zmaga mi je prinesla precej novih priložnosti, ki jih bom z veseljem izkoristil.

Kateri je bil vaš prvi večji dogodek v karieri?

Ko sem bil star 22 let, sem se prijavil za kategorijo novinec na BHA in zmagal. To je bil zame neverjeten dosežek, ki mi je dal zelo veliko motivacije za naprej in me tudi gnal, da sem si želel doseči še več.

Imate le en salon?

Tako je. Imamo butični salon, kjer delava z Jackie zelo odprto. Kreativno sva zelo odprta. Všeč nama je, da ima vsak svoj značilen »podpis«. Dovoljujeva frizerjem, da sodelujejo na različnih projektih. Vse je še vedno znotraj same blagovne znamke, vendar je bolj sproščeno. Tako ima vsak priložnost, da zablesti, da ustvarja, kar želi ... Kar se tiče nominacij, sva ugotovila, da je to dobro, saj pokaže veliko timskega duha. Vsi so veseli pri tem, kar delajo. To vsekakor spodbuja nov posel.

Kako dolgo je že odprt salon?

Odprti smo 20 let. Osvojili smo že nekje 12 nagrad. Nekaj tudi na BHA. Trikrat v kategoriji avantgarde. Vsekakor smo že kar dolgo prisotni na trgu. Progresivno smo rasli kot podjetje. Bili iskreni svojemu fokusu.

Kaj je vaš fokus?

Biti iskren do samega sebe, ustvarjati znotraj blagovne znamke, imeti svobodo ustvarjanja. Smo kreativni ljudje. Če takega človeka preveč omejiš, daš preveč stroga navodila, popolnoma ubiješ to kreativnost. Od takšnega človeka potem ne dobiš najboljšega. Vzameš mu ves »drive«, strast. Znotraj ekipe imamo kreativne sestanke, na katere prinesejo svoje tablice, pintereste, kolaže različnih videzov ... Potem se skupaj pogovarjamo o tem, kaj se dogaja. Vsi delamo isto zgodbo, vendar ima vsak še svobodo.

Rekli ste, da imate že 20 let svoj posel? Videti ste precej mladi.

Hvala (smeh). Z Jackie sva začela svoj posel, ko sva bila stara približno 25.

To je bilo zelo pogumno. Marsikdo začne delati za eno veliko ime in ostane tam predolgo.

Takrat sva delala za velika imena. Oba sva delala za Terrya Calverta pri Clipso in se tam tudi spoznala. Odločila sva se, da odideva iz nečesa, kar je bilo zelo udobno. Imela sva denar, kreativnost in odločila sva se, da greva in začneva svojo zgodbo. Lahko bi se reklo, da je bil to pogumen korak. Šlo nama je dobro, prodala sva hišo, živela sva v karavanu sredi polj. Odprla sva svoje podjetje in vse vložila vanj. To je bil začetek najine blagovne znamke. Mislim, da je bila energija in sama želja, da nama uspe, tista, ki naju je gnala, saj v nasprotnem primeru ne bi imela nič in bi živela na ulici. Bilo je tvegano, ampak verjela sva, da sva na poti nečesa velikega.

Sodelujete tudi z Wello.

Ja, mislim, da smo skupaj že več kot deset let. Dobro sodelujemo, so dobri do naju. So dober partner in veliko prispevajo k naši ekipi. So kot družina, nas spodbujajo. Mojo kreativnost so uporabili na različnih področjih podjetja. Bolj kot dejstvo, da sem ambasador za različne znamke, mi je vešč, da sem del krovne znamke. Včasih uporabljam različne stvari, kar je zelo dobro. Sodelujem pri različnih projektih, sodelujem na snemanjih. Sodelujem z dobro mednarodno skupino.

Ste imeli na začetku mentorja, ki je še posebej vplival na vaše delo?

Vsekakor Terry Calvert. Zdaj je žal že pokojni. Dal mi je zelo dobro osnovo. Pri njem sem delal, preden sem šel na svoje. Bil je zelo uspešen in spoštovan znotraj industrije. Pri njem se je kalilo veliko dobrih britanskih frizerjev. V mojih zgodnjih letih me je prav on naučil, kako pomembni so detajli, na kaj se je treba osredotočiti. Preprosto delati z njim in potovati je bila super izkušnja, od katere sem veliko odnesel. Bil je neverjeten. Za to sem mu zelo hvaležen.

Kateri del frizerskega poklica vam je najljubši?

Najljubše mi je, da je kar naprej nekaj novega in ni rutine. Vsaka stranka je zgodba zase. Gre za raznolikost. Lasje so lahko zelo kratki, dolgi, skodrani, afro ... Je miks in vsaka stranka je nekaj svežega. Tako si ves čas pred izzivi.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost?

Predvsem si želim, da bi posel še naprej rastel. Med drugim bomo odprli še en salon. Še naprej bi rad delal to kar imam najraje, to pa je eksperimentiranje s kreativnostjo in biti prisoten v svetu mode. Veselim se tudi promocije britanskega frizerstva in same industrije. V frizerstvu je zelo veliko priložnosti za mlade, vendar obstaja, kar se tiče znanja, velika luknja v izobraževalnem sistemu.

Veliko ste v salonu, na poti. Vam uspe najti čas zase?

Niti ne. Pomembno je organizirati čas. Imam super ekipo. Če sem odsoten, vem, da bodo dobro poskrbeli za salon. Imam družino, dve hčerki. Moraš najti ravnovesje.

Ne bom vas vprašala, kaj počnete v prostem času.Najbrž hčerkama namenite vsaka prosto minuto.

Tako je. Ampak to je po eni strani zelo dobro, ker me nekako prisilita, da vse odklopim. Včasih me ravno oni dve prizemljita.

 

Tekst: Nina Nagode