10 vprašanj za Tonya Rizza

Letos bo potekal že 36. Alternative Hair Show. Gre za velik organizacijski projekt, ki ga organizirate vsako leto. Kaj vas žene naprej?

Moja strast so bili vedno lasje in kreativno frizerstvo. Skozi to obrt sem našel kanal za boj proti levkemiji. Vesel sem, da lahko promoviram umetnost frizerstva in združujem toliko talentiranih ekip z vsega sveta.

Se vam je na začetku dozdevalo, da bi lahko dogodek doživel takšen uspeh?

Niti približno! Načrtoval sem, da naredimo en šov in to je to. Po velikem uspehu so me frizerji prepričali, da naredimo čez eno leto še en šov in tako smo nadaljevali.

Kaj vas je gnalo, da ste sploh začeli AHS?

Žal sva z ženo Maggie izgubila prvega otroka. Ko je umrl zaradi levkemije, sem se počutil nemočnega in brez smisla za naprej. Potreboval sem nov fokus in lotil sem se organizacije frizerskega šova, saj je bilo to nekaj, kar znam, in sem vedel, da bom zmogel. Nikoli nisem sanjal o takšni neverjetni podpori drugih frizerjev. Nikoli ne bom pozabil prijaznosti, ki mi jo je v vseh teh letih dalo frizerstvo.

Lahko izpostavite kakšen dogodek, ki se vam je v teh letih še posebej vtisnil v spomin?

En dogodek še posebej izstopa. Vidal Sassoon se je strinjal, da postane globalni častni pokrovitelj za AHS. Vedno nas je v veliki meri podpiral. Kmalu po tistem, ko je postal častni pokrovitelj, je pristal, da naredi na odru predstavitev svojega življenja. Takrat smo bili v Royal Albert Hall, ki sprejme 5.000 obiskovalcev. Po končani predstavi ga je občinstvo nagradilo s stoječo ovacijo. Bilo je resnično spektakularno in prepričan sem da tudi obiskovalci ne bodo pozabili tega trenutka.

Koliko časa potrebujete za organizacijo letnega šova v Londonu?

Mislim, da bi bili presenečeni, če bi vedeli, kako je majhna ekipa, ki dela na AHS. Sem jaz … in če sem iskren, veliko dela opravim kar sam. Ne le, ker sem malo "kontrolfrik" (kar tudi sem), ampak tudi da so stroški čim nižji. Pomagajo mi še asistent, grafični oblikovalec in moja žena. Ogledujemo si lokacije, se dogovarjamo s produkcijskimi ekipami, organiziramo prodajo vstopnic, izberemo ime šova, načrtujemo promocijo, oglaševanje, se povezujemo z ekipami za nastope, agencijami za modele, koreografi … Le nekaj mesecev je vmes med šovi, ko se en zaključi in že začnemo z načrtovanjem novega.

Imate koga, s katerim predebatirate ideje?

Vsekakor. Pred 14 leti je Anthony Mascolo pristal, da bo globalni predsednik Alternative Hair. Zelo nas podpira in seveda je vedno poln idej. Je tudi dober poslušalec. Njegova ideja je bil natečaj Visionary Award. Zelo je strasten pri iskanju in promociji novih talentov. Natečaj je prerasel iz majhnega dogodka prvo leto v pravi mednarodni dogodek. Prijavljajo se tudi frizerji iz Tajvana, Avstralije itd. So neverjetno navdušeni, strastni in ustvarjalni.

Kaj nam lahko poveste o temi letošnjega šova?

Letošnja tema je mistika. Šov se seli v lep in zelo mističen tempelj Masonic v londonskem Covent Gardnu in ime se je zdelo kot nalašč za to lokacijo. Zagotavlja zelo intimno vzdušje in dovoljuje gledalcem, da vidijo vsak detajl pričesk, ličenja, kostumov in resnično uživajo v predstavitvah.

Do zdaj ste zbrali že več kot 12 milijonov funtov za raziskave levkemije in vašo dobrodelno fundacijo Fighting Leukaemia. Je denar porabljen le v Veliki Britaniji?

Nikakor. Tesno sodelujemo z zdravniki in raziskovalno ekipo otroške bolnice na ulici Great Ormond v Londonu in organiziramo letno druženje za družine iz Velike Britanije, vendar podpiramo tudi organizacije po svetu, kamor med drugim pošiljamo medicinske sestre iz Velike Britanije, da izobražujejo lokalne medicinske sestre, vzpostavljamo dobre prakse v bolnišnicah v Afriki, pomagamo s sredstvi v odročnih krajih Rusije in Koreje.

Kdo bo nastopil na letošnjem šovu?

Nastopile bodo naslednje ekipe:
Alan Edwards, Velika Britanija
Klaus Peter Ochs, Nemčija
Laszlo Hajas, Madžarska
Saco, Velika Britanija
Sassoon, Velika Britanija
Sanrizz, Velika Britanija
Robert Masciave, Velika Britanija
TIGI Creative Team, Velika Britanija
Rudy Mostarda, Italija
Ken Zhou, Kitajska
Carlo Bay, Italija
Guy Kremer, Velika Britanija
Marc Antoni, Velika Britanija
Anne Veck, Velika Britanija
Mikel Luzea, Španija
Mark Leeson, Velika Britanija
Kumenhair, Španija
Charlie Price, ZDA  

Kdaj bo potekal letošnji šov in kje se kupijo vstopnice?

Letošnji Alternative Hair Show bo potekal v nedeljo, 14. oktobra, v Freemasons’ Hall v Covent Gardnu v Londonu. Vstopnice so na voljo na www.alternativehair.org. Lahko nas tudi pokličete na +44 (0) 170 765 7980.

Lahko nam sledite tudi na družbenih omrežjih:
Facebook: Alternative Hair Show
Instagram: @alternativehairshow
Twitter: @AltHairOrg