Spremenite svoje cilje v dejanja!

Phil Jackson, poslovni svetovalec pri Build your salon, vam svetuje, kako iz zastavljenih ciljev dobiti kar največ.

Včasih si redko srečal lastnika salona, ki je imel kakršen koli poslovni načrt, še manj pa oprijemljiv akcijski načrt, kako zastavljene cilje doseči. Časi se spreminjajo. Trg je konkurenčen, finance pa preveč negotove, da bi te stvari prepustili naključju. A kolikor sem vesel, da zdaj lastniki salonov resno jemljejo svoje cilje, jim je to prineslo tudi veliko breme. Nevarnost je, da še vedno ni napredka, ki ga potrebujemo, da bi bil naš posel uspešen - ne zaradi pomanjkanja načrtovanja, ampak zaradi pomanjkanja smiselnega načrtovanja za izvajanje teh ciljev.

Nekatere cilje, še posebej tiste, ki se nahajajo znotraj našega območja udobja in strokovnega področja, je enostavno načrtovati. Seveda pa si moramo za izjemne rezultate postaviti cilje zunaj tega območja udobja – in to pomeni, da ne vemo vedno, kje začeti.

Naj vam pomagam z nekaj vprašanji, ki vam bodo pomagala, da premaknete svoj cilj z mrtve točke, zmanjšate preobremenjenost, in ki vas morda spodbudijo, da si zastavite še več ciljev, ki so v okviru vaših trenutnih zmožnosti in znanja. Na kratko, prav je, da si zastavimo cilje, ki jih trenutno morda ne znamo doseči. Pravzaprav vas k temu spodbujam. Ti pozivi vas bodo morda spodbudili, da začnete razmišljati o rešitvah.

Bodite jasni glede ZAKAJ
Povsem normalno je, da vas navdušenje sčasoma mine. Takrat moramo iti na začetek in se vprašati zakaj, je ta cilj za vas pomemben. Zapišite si, kakšno bi bilo vaše življenje ali posel, če bi ta cilj dosegli. Bi imeli potem več časa? Denarja? Svobode? Samospoštovanja? Kaj bodo o vas rekli prijatelji in družina? Kako se vam bo vse izboljšalo? Bolj osebno se boste vživeli v sliko, bolj bo ta vaja učinkovita, zato se čim bolj vživite v dejstvo, kako se boste počutili, ko boste cilj dosegli.

Druga polovica naloge je manj prijetna. Razmislite še o tem, kaj se bo zgodilo, če cilja, ki ste si ga zastavili, ne boste dosegli. Se preprosto ne bo »nič spremenilo« ali so posledice resnejše. Kakšen je vpliv na dolgi rok? Kako bo neuspeh vplival na vašo družino? Vaše finance? Vašo samopodobo? Ponovno se povežite na čustveni ravni. Morda ne bo prijetno, ampak gledano nazaj vam bodo te misli pomagale, da vztrajate, ko bo prišlo obdobje dvomov in bo vaše navdušenje upadalo.

Tri vprašanja zaradi katerih ne boste obtičali

Ko si zastavimo cilj, ki je izven naše cone udobja (ampak konec koncev, je ravno v tem vsa čarobnost), je lahko težko začeti. Prešli smo začetno navdušenje in trčili v zid, saj nam ni takoj jasno, kaj naj naredimo potem.

Vprašamo se ta tri preprosta vprašanja:

Najprej, s čim moram ZAČETI početi, da bom dosegel cilj?

Gre za nove navade? Raziščite, kaj morate storiti? Koga je treba kontaktirati? Katere spretnosti morate izboljšati?

S čim moram PRENEHATI, da dosežem cilj?
So vzorci, ki jih ponavljam in mi ne pomagajo pri zastavljenem cilju? Odnosi, s katerimi moram zaključiti ali nadaljevati. Moram zmanjšati stroške ali opustiti določene projekte?

S čim moram NADALJEVATI, da bom dosegel cilj?
Kaj trenutno počnem in mi pomaga. Kaj je do zdaj delovalo in bi mi pomagalo, da dosežem še več. Katere metode ali strategije še vedno delujejo? Ko se torej na kateri koli točki začnete spraševati, kako naprej, se spomnite na to vajo – začeti, prenehati in nadaljevati – in vam bo jasno, kaj je vaš naslednji korak.

Vmesno preverjanje
Pri ciljih, ki jih poskušate spremeniti v navade ali kjer so potrebne večje spremembe pri vaših rutinah in vedenjih, je lahko priročno, da se občasno ustavite in pregledate, kaj počnete v tem trenutku. Naj vam pride v navado, da v rednih časovnih presledkih ves dan usmerjate pozornost na to, kar počnete. Lahko si celo nastavite opomnik v telefon. Na primer, predstavljajmo si, da je vaš cilj izguba odvečne teže. Ko vas alarm opozori, si postavite naslednje vprašanje:

Ali me to, kar počnem zdaj, približuje ali oddaljuje od zastavljenega cilja.

Če tisti trenutek ravno spremljate nanizanko na Netflixu ali odpirate drugo steklenico vina, se ustavite in zamenjajte svoje vedenje z nečim koristnejši. Peljite psa na sprehod, pripravite si zdrav obrok ali le izklopite televizor in namenite deset minut meditaciji. Če pa boste ob sprožitvi alarma ravno počeli nekaj, kar vam pomaga pri dosegi ciljev, si čestitajte in se zadovoljno nasmehnite. Odlično vam gre!

Za več informacij obiščite www.buildyoursalon.com.