Roka roko umije, dve pa lase

Dobrodelni projekt Gašperja Karničarja

Gašper Karničar je zasnoval izjemen humanitarni projekt Roka roko umije, dve pa lase, del katerega je lahko tudi vaš salon, saj projekt pokriva celotno Slovenijo. Za lažjo izvedbo se je povezal z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje.

Stigmatizacija zaradi videza
Osnovna ideja projekta je, da posamezni frizer oziroma salon v svojem salonu sprejeme socialno ogroženo družino, ki si ne more privoščiti frizerskih storitev. Tako otroci zaradi svojega videza ne bodo stigmatizirani v šoli, starši pa bodo na razgovoru za službo bolj urejeni in posledično bolj samozavestni.

Jesensko zaprtje salonov ga je prizemljilo
Gašper se je spraševal, kaj lahko naredi on kot posameznik in o projektu razmišljal že dalj časa. Počasi je gradil idejo in jo v zadnjih mesecih dokončno izoblikoval, saj pravi, da ga je jesensko zaprtje zaradi epidemije prizemljilo, ko je videl, kako so bile stranke nezadovoljne zaradi svojih las, ko so bili saloni dalj časa zaprti. Vprašal se je, kako se počutijo šele tisti, ki si obiska frizerskega salona ne morejo privoščiti. Da bi s projektom dosegel prave družine, se je povezal z Anito Ogulin z Zveze prijateljev mladine Moste-Polje, ki ima kontakte družin, ki resnično potrebujejo pomoč.

Kako poteka v praksi?
Gašperjeva vloga je zbiranje kontaktov frizerjev, ki želijo sodelovati pri projektu, in informacje, koliko družin so pripravljeni sprejeti. Informacije posreduje Zvezi prijateljev mladine, ki potem glede na lokacijo salona dodeli družino. Izda tudi potrdilo za davčno strukturo, da ne gre za delo na črno. Družina potem neposredno pokliče v salon, saj frizer zaradi GDPR ne sme imeti njihovih podatkov. Vnaprej izve le ime člana družine, ki bo poklical in se dogovoril za obisk.

Nimam časa
Za vse, ki menijo, da nimajo časa za sodelovanje v projektu, je Gašper pripravil okviren izračun. Družino sfriziraš enkrat na dva ali tri mesece, kar ti vzame približno šest ur. Na koncu leta je to približno 36 ur. Še vedno menite, da nimate časa?

Frizure za 33 družin
Odzvalo se je 27 frizerskih salonov, ki bodo skupno poskrbeli za 33 urejenih družin. Gašper še vedno vabi frizerje, da se pridružijo. Sam že nekaj časa sodeluje z eno družino, s katero je zgradil pristen odnos. Verjame, da projekt ne bo trajal le eno leto. Ima tudi ideje za razvoj v prihodnje. Med drugim tudi povezovanje s šolami in dijaki, ki opravljajo prakso za poklic frizerja.

Pridružite se!
Vsi, ki bi se želeli priključiti projektu, kontaktirajte Gašperja (041 694 373, karnicar.gasper@gmail.com). Ne bo vam žal in verjemite, da boste s sodelovanjem veliko pridobili tudi sami.

Tekst: Nina Nagode
Foto: osebni arhiv