Razstava Portreti

Ptuj, 22. julij 2021

Aleksander Fenos je mojster mnogih talentov. Poleg frizerstva mu je med drugim blizu tudi likovna umetnost, saj je poleti pripravil že četrto samostojno razstavo. Tokratna tema so bili portreti. V prijetnem ambientu Hotela Mitra je bilo na ogled kar 32 del v različnih tehnikah in formatih. Med njimi so tudi portreti nekaterih njegovih frizerskih kolegov.

»Začelo se je povsem spontano,« se spominja Fenos. »Friderik Kramberger – Friđo je imel rojstni dan in sem se lotil risanja.« Kmalu je imel rojstni dan tudi Kristijan Petek in tako je dobil idejo, da ustvari opus portretov frizerjev. Poimenoval ga je Legende mojega časa. V veliko veselje mu je bilo, da so prišle na otvoritev vse njegove legende in se je lahko z njimi po dolgem času srečal tudi v živo. V prihodnje namerava ustvariti še več portretov, na katerih bodo upodobljeni frizerji, ki so mu blizu.

»Predolgo je trajalo, da sem vas lahko ponovno videl v tem številu in da sem lahko ponovno organiziral razstavo,« je na otvoritvi, kjer se je kot saksofonistka predstavila tudi njegova hči Darma, povedal Fenos.

»Srž portreta je v tem, da dobiš ven tisto noto, ki jo posameznik nosi. Da osebo nekako »trofneš«, bi rekli po domače. Takrat si seveda zadovoljen. Ko mu portret prineseš v presenečenje kot darilo ali naročilo, in ko sledi tisti moment, ko gledaš, kaj zdaj. Bo pogledal in takoj odložil? Bo trajalo nekaj časa, ko se bo gledal, ali bo celo prijetno presenečen in se bo celo utrnila kakšna solzica,« še dodaja Fenos.

 

Foto: osebni arhiv