Petra Maček Blatnik navdušila v Londonu

Alternative Hair Show
London, 6. oktober 2019

V času Salona International, londonskega frizerskega sejma, ki v stroki največ šteje, že 37 let poteka tudi Alternative Hair Show, ki velja za najbolj prestižen frizerski dogodek. Prireditev je sestavljena iz kratkih dih jemajočih predstavitev, ki jih pripravljajo največja svetovna frizerska imena. Dogodek ima tudi pomembno dobrodelno noto, saj na njem že od samega začetka zbirajo sredstva za raziskave levkemije. Od leta 2009 poteka tudi natečaj International Visionary Award, s katerim želijo privabiti talentirane posameznike in jim dati priložnost za predstavitev. Seveda si vsakdo želi zmage, a brez dvoma je velik uspeh že uvrstitev v finale in predstavitev na prestižni prireditvi, ki si jo ogledajo frizerji s celega sveta.

Slovenci smo imeli letos dober razlog, da obiščemo Alternative Hair Show, saj se je na njem kot finalistka International Visionary Award že drugič predstavila Petra Blatnik Maček.

Petra Blatnik Maček o svojem nastopu

Naša uvrstitev v finale je bila ponovno veliko presenečenje. Takoj sem se lotila priprav. Z ekipo, ki jo sestavljajo fotografinja Mimi Antolovič, stilistka Nina Jagodic in vizažistka Lea Bratovšek, smo se najprej lotile izbire modela. Prijavili smo dve kolekciji The Dreamers ter The People of Colour in nismo vedeli, katera je bila izbrana za finale. Odločile smo se za slednjo, saj smo menile, da je tema bolj zanimiva in ima zgodbo. Sporočilo kolekcije je, da smo ne glede na barvo kože vsi z istega planeta. Za nastop smo izbrale model po imenu Rok, ki je zelo poseben model. Tudi njegova frizura je glede tehnike posebna. Ima ostre linije in potem spredaj poudarjen mehek frufru, ki je dokaj kratek in rahlo odstopa od kolekcije. Določile smo tudi barvo, v katero bi bil v celoti pobarvan. To je bila roza barva.

Pomembo je, da vse zelo natančno načrtujemo, ker gre lahko zelo hitro kaj narobe. Ekipa je omejena na tri osebe – vizažist ali stilist ter frizer in model. Po večini smo se vsi odločili za stiliste. Imela sem srečo, ker je bila z mano Ana Lazovski, ki trenutno živi v Londonu. Je vizažistka in stilistka v enem.

V Londonu se je vse začelo ob 8h zjutraj na sejmišču ExCeL. Pričakal nas je Tony Rizzo s polurnim govorom in nam z njim dvignil adrenalin. Povedal nam je, da je uvrstitev v finale res velik uspeh, saj so dobili zelo veliko prijav s celega sveta. Da je to velik uspeh za vsakega posameznika, da se moramo tega zavedati. Vlil nam je veliko samozavesti, kar smo takrat vsi najbolj potrebovali. Sledile so vaje. Tokrat generalke na odru ni bilo, saj so v isti dvorani čez cel dan potekali seminarji. Po treh ali štirih urah je bil čas za pripravo modelov. Vse je potekalo nestresno in zelo umirjeno, saj moraš pripraviti le en model. Tudi časa je bilo dovolj. Ob 14.30 je prišla osemčlanska komisija in začelo se je ocenjevanje, ki je trajalo eno uro. Potem smo bili prosti do samega začetka prireditve.

Samo vzdušje je bilo zelo prijetno. Bili smo sicer ločeni po kategorijah. Finalisti kategorije moško striženje, kjer sem bila jaz, smo zelo lepo komunicirali med sabo in smo si bili pripravljeni pomagati. Vzdušje je bilo prijetno, ni bilo čutiti napetosti. Tekmovalni duh je bil seveda prisoten, saj si vsak želi zmage. Pogovarjala sem se z dvema španskima kolegoma, ki sta bila prav tako že drugič v finalu. Ko smo malo primerjali, kako je bilo prvič in zdaj, smo se vsi strinjali, da pogrešamo veličastno dvorano, ki ima neko težo in dušo. Ona dva sta nastopila v Royal Albert Hall, jaz v Freemansons Hall. Alternative Hair Show je posebna zgodba in sodi v sam center mesta in v res bogato dvorano, kot je bilo do zdaj. Nikakor ne želim reči, da je bilo tukaj slabo. Vzdušje je bilo enako, pogoji za delo so bili super, ker je bilo ogromno prostora, v primerjavi z lanskim letom, ko smo bili zelo omejeni. Tudi organizacija je bila super in nimam nobenih pripomb.

Biti že drugič med finalisti je zame velik privilegij, za katerega ne vem, s čim sem si ga dejansko prislužila. Zaslužna je celotna ekipa Hair Art, ki stoji za mano. Ne smem pozabiti na fotografinjo, stilistko in vizažistko, ki jemljejo ta projekt osebno in jim pomeni enako kot meni. Vsi vemo, da ocenjujejo celotno fotografijo, zato smo za to finale zaslužni vsi vpleteni v to kolekcijo.

Tudi letos je bilo finale posebno doživetje. Je bilo pa veliko manj stresno kot lani. Verjetno, ker že veš, kako cela zadeva poteka, kdo ti je tam konkurenca, ampak potem vidiš, da vsi, ki smo prišli v finale, spadamo v vrh. Super je bilo ponoviti izkušnjo. Jo pa vsakič doživljaš rahlo drugače. Čeprav sem vedela, kako vse skupaj poteka, je vseeno rahlo drugače, saj so tam drugi ljudje, ti imaš v celoti drug koncept, letos sem bila tam z drugo ekipo ... To bi lahko ponavljala vsako leto. Prav zleze vate en tak prijeten občutek, da si na pravi poti. Ko prideš prvič v finale, si seveda najbolj srečen, ker vsak, ki dela z visoko modo, ustvarja svojo kolekcijo, mu je to velika želja. Kasneje, vsaj jaz, si spet želiš še stopničko višje in še višje. To ti potrdi, da to ni bil le slučaj ali sreča. Ko dobiš potrditev tudi naslednje leto, veš, da je delo tisto, ki te je pripeljalo do vsega.

Je tudi lep občutek, ko vidiš kolege frizerje, da te spodbujajo, te pridejo pogledat. Če se ozrem nazaj, ni bilo Alternative Hair Showa, ki bi ga izpustila. Vedno sem šla podpirat. Še veliko bolj, ko so bili v finalu Slovenci. Letos sem imela s sabo tudi družino in prijatelje in to mi je veliko pomenilo. Moram se zahvaliti Matrixu in Nobelcosu, ki nam že vsa ta leta pri vseh projektih zelo zvesto stojita ob strani in nam pomagata priti do takih dosežkov.

Foto: Alex Barron-Hough