Omejevanje dela frizerjev

Nekateri ukrepi so preprosto nesmiselni!


Medtem ko je drugi val prinesel številne ukrepe, med katerimi je kar nekaj nesmiselnih in nerazumljivih (npr. vrtci so zaprti, razen, če res potrebujete varstvo; trgovine so zaprte, razen če naročite na spletu in pridete iskat; v trgovini oblačil ni mogoče kupiti, brisače in posteljnino pa lahko, če jih potrebujete), še vedno ostaja odprto vprašanje, čemu nekatere dejavnosti potekajo nemoteno, četudi je možnost za okužbe tam precej večja. Samo za primer: pri zobozdravstvenih storitvah obstaja precej večja možnost bolezni kot na primer pri frizerski dejavnosti, kjer sta oba, tako frizer kot stranka, maksimalno zaščitena.

Zakaj se torej ne zgledujemo po ostalih državah?
Z današnjim dnem z veliko mero nestrpnosti pričakujemo odločitve o začetku sproščanja epidemioloških ukrepov. Frizerska stroka se že dlje časa sprašuje, pod kakšnimi pogoji bo lahko delala. »Najprej smo število strank občutno zmanjšali glede na kvadraturo frizerskih salonov, potem pa smo vrata zaprli,« opozarjajo. »Pred tem je veljala omejitev, da je lahko v salonu ena stranka na 20 kvadratnih metrih.


Čakamo zeleno luč!
Ob vsej situaciji se gospodarske dejavnosti sprašujejo, zakaj so tiste, ki nudijo maksimalno obliko zaščite, morale zapreti svoja vrata. »V Sloveniji za zgled nismo vzeli ostalih držav in še vedno čakamo na odločitve pristojnih.«
In kaj lahko pričakujemo? Če sklepamo po trenutnih omejitvah, ki veljajo za vse dejavnosti v Sloveniji, bo lahko na 30 m2 največ ena stranka.


Kako pa je v tujini?
V Avstriji velja omejitev 10 m2 na stranko, na Češkem 15 m2, v Franciji 8 m2, Srbiji pa le 4 m2. Na Hrvaškem in v Italiji frizerske dejavnosti ves čas potekajo nemoteno. V Avstriji so se zaprli za tri tedne in se bodo ponovno odprli 7. decembra. V Sloveniji so frizerji še vedno v negotovosti. Zaprti so že od 24. oktobra in še vedno ne vedo, kdaj bodo lahko ponovno začeli z obratovanjem.
Da so saloni na robu preživetja, smo že opozarjali. Bliža se čas za izplačilo plač zaposlenim za november, ko niso delali niti en dan. Smiljan Škarica, predsednik Sekcije frizerjev pri OZS, ob tem opozarja: »Država ne pomaga malim podjetnikom, ampak še vedno zahteva, da jo mali podjetniki sponzorirajo. Takšno ravnanje je nedopustno. Kako lahko podjetnik s štirimi zaposlenimi izplača plače ob koncu mesečna, če delo ni bilo opravljeno in je bil prisiljen z odlokom zapreti salon, obenem pa še plača najemnino in fiksne stroške? To je nemogoče. Takšni izračuni nas bodo potopili,« še dodaja Smiljan Škarica.

Država nas je onemogočila, pomaga nam pa ne!
Mitja Sojer ob tem izpostavi: »Z odlokom smo zaprli svoja vrata, od nas pa se pričakuje da bomo vse obveznosti poravnali do datuma. Pomoč prihaja, a je bistveno premajhna, da bi nas obdržala nad gladino in prihaja prepozno,« izpostavi. »Pomoč bi morala priti takoj, za isti mesec, kot za samozaposlene, da lahko izplačamo plače in plačamo ostale obveznosti. Če tega ne bo, se bodo začela odpuščanja. Žal nismo uslišani niti tisti, ki imamo več lokacij in imamo najemnine. Te so komercialne in jih država ne povrača,« izpostavi pomoč v praksi.

Kdo skrbi za brezhibno urejenost pričesk posameznikov?
Frizerji, ki imajo že sicer visoke higienske standarde, opozarjajo tudi na porast črnega trga. »Ste se vprašali, kdo v tem času ureja posameznike, ki jih lahko spremljamo v medijih? Kdo skrbi za pričeske brezhibno urejenih ljudi, ki jih v tem obdobju srečujete na ulicah? Mi zagotovo ne,« razkrivajo predstavniki frizerske dejavnosti. Se potem sprašujete, kdo in na kakšen način ob tem podpira rast črnega trga?

Š. K.