Okolje v moji roki

Zaključna revija Srednje frizerske šole Ljubljana
Festivalna dvorna, 19. marec 2019

Srednja frizerska šola Ljubljana je že peto leto organizirala prav posebno revijo, na kateri se s samostojnimi kolekcijami širši javnosti predstavijo izbrani dijaki, ki so se s svojim delom dokazali kot nadpovprečno talentirani, zagnani in imajo preprosto radi poklic, za katerega so se tudi odločili. Tokratna tema je bila okolje, ki dopušča veliko interpretacij. Mi smo jih na modni pisti videli osem.

Saša Hiti, ravnateljica šole, se je v govoru med drugim zahvalila upravnemu odboru frizerske sekcije pri Obrtnopodjetniški zbornici Slovenije, ki je podprl nadgradnjo programa frizer. Center za poklicno izobraževanje v sodelovanju z delodajalci tudi že piše poklicne standarde za program 3+2, ki bo prvič v zgodovini Slovenije omogočil nadaljnje šolanje v frizerski stroki. Potrebna je še podpora strokovnega sveta in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in Saša Hiti verjame, da lahko enotni dosežemo tudi ta cilj.

Dijaki niso angažirani le v Sloveniji, ampak odhajajo tudi na enomesečno prakso v tujino. Letos so v Londonu sodelovali s saloni Trevor Sorbie, kjer dela Sašo Kremič, bivši dijak šole. Zanje je pripravil zahteven program usposabljanja, za katerega so morali dijaki sami poiskati modele na ulicah Londona. Trevorja so povabili tudi na zaključno revijo, a se je zaradi obveznosti ni mogel udeležiti, je pa vseeno zanje pripravil video, ki si ga lahko v celoti ogledate tu. Med drugim mladim svetuje, naj si poiščejo delo v najboljšem salonu v njihovem okolju. Svetuje jim tudi, da enkrat v življenju obiščejo London in doživijo raznolikost, ki jo ponuja.

Revijo je vodila Lorella Flego, ki je z vsakim dijakom na kratko pokramljala o kolekciji, ki jo je ustvaril. Kolekcije dijakov so odražale njihov individualni pogled na estetiko in znanje, ki so ga pridobili skozi leta šolanja in prakse v različnih salonih.

 

Živa Pajnič opozarja na okoljska tveganja, ki jih povzroča frizerstvo kot dejavnost. Pri zasnovi svoje kreacije je uporabila materiale, ki so bili že uporabljeni in jih lahko ponovno uporabimo. Kolekcija Človek, odpri oči je nastala pod mentorstvom Karmen Markovič.

Kaja Jerebic se je osredotočila na porabo in ponovno rabo izdelkov. Pod mentorstvom Roka Naranđe je pripravila kolekcijo Ne zavrzi!, v okviru katere je prikazala tri porcelanaste lutke, dve razbiti in eno celo. Čeprav sta poškodovani, sta še vedno zanimivi. Oblačila, sešita iz starih moških srajc, sporočajo, da je smiselno izdelke popraviti ali predelati.

Sara Lindič je pod mentorstvom Karmen Markovič pripravila kolekcijo Resnica. Opozarja na verbalno nasilje, ki je prisotno v množični kulturi in tudi vsak dan. Pričeske prikazujejo interakcijo med povzročilcem in žrtvijo.

Sandi Sever se je z ekstravagantnim načinom spenjanja pod mentorstvom Zorana Gajiča dotaknil problematike onesnaževanja našega okolja. Svoje modele za kolekcijo Plastic fantastic je oblekel v raznobarvne vreče za smeti ter hkrati obdržal eleganco in modnost. Pričeske je opazno volumiziral in jim dodal odpadke.

Noka Žuja pravi, da se bomo morali zaradi okolja vrniti v preteklost in sprejeti navade, ki lahko naše okolje rešijo. Pod mentorstvom Romane Marolt je navdih našla v stilih starih plemen in zgodovinah držav in ustvarila kolekcijo Sedanjost skozi preteklost.

Kaja Tomažič se zaveda, da je na vsako težavo mogoče gledati iz različnih zornih kotov, zato je njena kolekcija Perspektiva pod mentorstvom Renate Strmec sestavljena iz štirih pričesk, ki spreminjajo videz glede na perspektivo našega pogleda. Ko se pričeske pod določenim kotom poravnajo, ustvarijo motiv ptice. Ptica nas s svojo ranljivostjo opozarja na razsežnost onesnaževanja, hkrati pa je simbol svobode.

Arta Bafqari med drugim opaža v svoji okolici odvrženo kovino. Prepričana je, da se ta lahko ustvarjalno porabi za nekaj lepega. Pod mentorstvom Roka Naranđe je oblikovala kolekcijo Odgovornost, za katero je porabila kovinske obroče in bakrene žice, ki pričeskam dodajo čudovite detajle.

Tekst: Nina Nagode
Foto: Srednja frizerska šola Ljubljana