Nasveti za zmagovalno kolekcijo

Akin Konizi, mednarodni kreativni direktor akademije HOB, je bil že štirikrat razglašen za najboljšega britanskega frizerja leta.

Odlikujeta ga izostreno oko za detajle in precizno striženje, zaradi česar je en najbolj kreativnih, navdihujočih in spoštovanih frizerjev svoje generacije. Njegovo delo krasi naslovnice mednarodnih revij, njegova dela so pogosto objavljena tudi na družbenih omrežjih.

»Pogosto me vprašajo, kaj naredi dobro kolekcijo, in vedno odgovorim, da ni posebnih pravil. Nekomu je nekaj všeč, drugemu pa ne, zato moraš ustvarjati zase in ustvariti kolekcijo, ki predstavlja tebe in tvoje spretnosti. Skozi leta sem imel priložnost delati z izjemnimi fotografi in vsaka kolekcija je drugačna. Pripoveduje svojo zgodbo.«

Akinovi nasveti za pripravo zmagovalne kolekcije:

1. Še pred začetkom priprave kolekcije naredi idejni kolaž – tako se boš lažje vživel v kolekcijo, temo in celotno zgodbo.

2. Pripravljaj se kot nor – za snemanje ne moreš biti nikoli preveč pripravljen. Vedno se lahko zgodi kaj nepričakovanega; bolj boš pripravljen, manj boš pod stresom.

3. Bodi iskren do sebe – če delaš fotografije za natečaj, ne razmišljaj o sodnikih. Ustvari kolekcijo, ki predstavlja tvoje spretnosti, strast. To je tisto, kar sodniki iščejo, in ne nekaj, kar je njim osebno všeč.

4. Razmišljaj naprej – Kje boš uporabil te fotografije? Snemanja so draga, zato razmisli, kako boš fotografije uporabil tudi po natečaju. Lahko jih pošlješ revijam, jih uporabiš za oglaševanje, razstaviš v izložbi salona. V mislih imej tudi, kdo je tvoje občinstvo. Po eni strani bi rad pokazal svoje spretnosti, po drugi pa morajo biti frizure komercialne in nosljive.

5. Obkroži se s strokovnjaki – v ekipi, ki si jo zbral za delo, so vsi strokovnjaki na svojem področju, zato upoštevaj njihovo mnenje glede luči, ličenja itd. Osredotoči se na lase in jim pusti, da vsak skrbi za svoje delo. Ne pusti, da te na dan snemanja kaj drugega zmoti. Seveda jim poveš svoje mnenje, a pusti, da vsak najprej naredi svoje delo.

6. Poskušaj dihati – če si pod stresom, se bo to videlo tudi na fotografijah. Ne boš mogel opraviti svojega dela, kot ga znaš, in boš razočaran nad končnim rezultatom.

7. Poišči svoj stil – naj te delo drugih navdihuje, vendar jih ne kopiraj. Lahko te navdihuje njihova tekstura ali barva, vendar ustvari nekaj svojega.

8. Skliči sestanek ekipe – zjutraj zberi svojo ekipo in se prepričaj, da vsak član ve, kaj se od njega pričakuje. Še enkrat se z vsemi vpletenimi pogovori o idejnem kolažu.

9. Pozitivna energija – hitro se lahko nakopiči negativna energija, ki ne bo nikomur pomagala. Če pride do tega, stopi korak nazaj, poglej z drugega zornega kota in začni znova.6