NASVETI ZA ASISTENTE

Cos Sakkas, ki je vodja izobraževanja pri Toni&Guy in njihov mednarodni artistični vodja, verjame, da dobiš tisto, kar vložiš in tako kot pri kateri koli službi velja – bolj se ji boš posvetil, bolj boš zadovoljen.

»Nihče ne pravi, da je lahko biti asistent, vendar sledi nekaj preprostim pravilom in veliko več bo pridobil tisti, ki ne bo naredi le toliko kot je minimalno potrebno. Če se kujaš, ne vadiš, si pogosto na bolniški in zaostajaš, ne moreš uživati v delu. Sprašuj, vadi, kolikor je le mogoče, bodi prisoten na sestankih in snemanjih in imel boš kariero, v kateri boš užival vsak dan. Teh nekaj informativnih let, ko se še učiš, predstavlja temelj za neverjetno kariero. Ne obupaj in zapomni si, da dolgi dnevi ne bodo trajali večno!«

Cosova nasveti za asistente:
1. To ni resničnostni šov – da postaneš uspešen, moraš trdo delati in biti predan. Ne živimo v resničnostnem šovu, kjer zate vse naredijo drugi in je slava instantna. Dokazati se moraš, da si najboljši, in veliko časa posvetiti vaji.

2. Vadi, vadi, vadi – nič ne pride zlahka in to velja tudi za vajo. Če misliš, da nečesa ne zmoreš, ponavljaj. Leta traja, da osvojiš spretnosti in ponavljanje določene tehnike v nedogled je edini način, da jo osvojiš.

3. Govori – če te kaj zanima, ali bi rad kaj počel, to tudi povej. Tvoj nadrejeni ne bere tvojih misli. Če se želiš naučiti določene tehnike ali potrebuješ pomoč, prav tako povej. Če si tih in deluješ odsoten, te bodo spregledali, ko bodo vabili nove člane v svojo ekipo.

4. Izogibaj se skupnih prostorov za zaposlene – z izjemo seveda, ko imaš odmor za malico. Ko stranki umiješ lase in vse pospraviš, ostani v salonu in opazuj frizerje, kaj počnejo. Poslušaj jih, kako se pogovarjajo s strankami, kako naredijo oddelitve, kako držijo pripomočke … Z opazovanjem dela frizerjev se boš veliko naučil. Če vidiš, da je nekdo zelo zaposlen, mu ponudi pomoč.

5. Bodi primerno oblečen – bodi vedno urejen. To še ne pomeni, da moraš zapravljati denar za oblačila priznanih modnih znamk. Tvoja oblačila naj bodo čista, zlikana. Ne pozabi na primerno obutev. Pomembno vlogo igrata tudi ličenje in seveda tvoji lasje. Nosi različne frizure, ki so lahko odlična iztočnica za pogovor s stranko. Tudi z različnimi frizurami, ki jih nosiš sam, lahko ostalim v ekipi pokažeš, kaj znaš.

6. Poišči mentorja – poišči si mentorja, ki ga spoštuješ in je pripravljen deliti nasvete s tabo. Vsak je imel v karieri nekoga, ki nam je svetoval in nas vodil. Potrudi se najti nekoga, ki je to pripravljen narediti zate.

Več o Cosu Sakkasu:
www.toniandguy.com, Instagram: @cossakkas