Muzej Raffel Pagès

Vse od Napoleonovih las do srednjeveških glavnikov.

Muzeo Raffel Pagès se nahaja v središču Barcelone in ponuja odličen vpogled v zgodovino frizerstva. V njem najdemo vse od frizerskih pripomočkov, umetniških del, knjig in drugih predmetov, povezanih s tem poklicem. Muzej je rezultat več kot 60-ih let strastnega zbiranja Raffela Pagesa.

Navdušenje za zbiranje se je začelo iz nostalgije po starih časih, ko je želel njegov oče zavreči sušilce za lase in druge zelo stare predmete. Iz osebne zbirke je hitro rastlo nekaj večjega. Obiskoval je različne dražbe in dogodke s starinami, kjer je iskal predmete za svojo zbirko. Prepoznal je tudi vrednost dokumentiranja zgodovine frizerske industrije. Del zbirke so tudi lasje Napoleona, Marie Antoinette, Salvadorja Dalija. Kljub temu, da je muzej poln različnih predmetov, je na ogled le približno pet odstotkov celotne zbirke, ki v celoti šteje več kot 14.000 predmetov. Ostali predmeti se nahajajo na sedežu Raffelovega podjetja. Svojo zbirko je oboževal in želel si je, da bi bodoče generacije frizerjev spoznale zgodovino skozi pripomočke, izdelke in opremo, ki so jih nekoč uporabljali.

Raffel je nekoč povedal, da je bilo od vseh predmetov najtežje dobiti lase Marie Antoinette in Louisa XVI. Udeležil se je dražbe, a cena 100.000 EUR je bila previsoka. Pisal je lastniku, ki je potomec francoske monarhije, da bi si želel omenjene lase za muzej, a nima dovolj denarja. Ko ga je vprašal, koliko je pripravljen plačat, je ponudil 7.000 EUR. Pojasnil je tudi, da las nikakor ne bo prodal, ampak bi bili na ogled v muzeju in tako postali del zgodovine. Lastnik se je strinjal in Raffel je dobil lase, s katerimi je obogatil svojo že tako obsežno zbirko.

Za svoj muzej si je želel, da bi lahko na enem mestu razstavil celotno zbirko in ne le pet odstotkov. Upamo, da bo to uspelo njegovima hčerama Carolini in Quionii, ki sta že pred njegovo smrtjo vodili podjetje.

Tekst: Nina Nagode 

Preberite še:

Poslovil se je Raffel Pages