Matej Komar na Visonary Award

Matej Komar
Finalist International Visonary Award, kategorija striženje in barvanje

Zame je uvrstitev v finale potrditev, da sem z Mosquito Hair na pravi poti, da imam vrhunsko ekipo, ki se zmore prebiti v sam vrh svetovnega frizerstva.

Priprave v Sloveniji so bile zame zgolj organizacija. Ustvariš si neko sliko, kako bo to izgledalo, narediš alineje in jih, ko je stvar opravljena, črtaš. Najprej sem poklical celo ekipo in se dogovoril, kako in kaj. Glede na to, da je bil izbran AirConcept iz kolekcije Elementi, smo imeli večinoma stvari že pripravljene. Potrjevanje ekipe je šlo gladko. Vem, da imam odlično ekipo; stilistko Špelo Hvale, vizažistko Ano Lasovski in asistentko Kajo Hodnik. Odločil sem se za avanturo in v Londonu izbral nepoznan model, kar se je izkazalo, da če gre nekaj res zelo dobro in brez zapletov, te na koncu vedno čaka kakšen “hakl”. Kot član Wella International Artist imam možnost dela v Wella World Studio v samem centru Londona, kar je bilo zame posebno doživetje. Tako se je zame začelo zares šele v petek, dva dni pred nastopom. Z modelom sem moral sprejeti kar nekaj kompromisov in se mu prilagoditi. Situacija res ni bila zavidljiva. Potrebnih je bilo zelo veliko pogovorov in prilagajanj, da smo se še vedno držali prvotnega koncepta. Na dan dogodka je model zamujal 20 minut in že sem pomislil, da je mogoče to to. Ko je prišel, se je adrenalin le še stopnjeval. Del striženja, ki sem ga pustil od petka zaradi avtentičnosti, se je izkazal za nepotrebnega, saj bi lahko vse v miru opravil že predhodno. Pošta je pripeljala suhi led, ki sem ga naročil, da bi uprizoril kadeči se dim iz posode, ni prišel mimo strogih redarjev, kaj šele mimo organizatorjev. V 20 letih sem si nabral toliko izkušenj, da sem lahko vse skupaj spremljal precej racionalno. Ni pa se dalo skriti, da ni vse tako, kot bi moralo biti. A vseeno, ko sem videl, kaj so pripravili drugi, sem pomislil, mogoče pa le. Prijatelj Brandon Kirk je imel odličen model, koncept, vse možnosti, da zmaga, a je model omedlel. Zaradi pretežke frizure ni zdržal dveh generalk. Model frizerja iz Kanade sploh ni prišel.

20 minut modelov pred sodniki je bilo kar hektičnih. Sodniki so svoje delo opravili za zaprtimi vrati in noben od nas ne ve, kaj se je dogajalo za njimi. Mi je pa na koncu vse dlake pokonci postavil pogled in nasmeh Annie Humphrey.

Da smo imeli dva izhoda in dva šova, se vsaj z moje strani sploh ni opazilo. Tako pač je. Je bilo pa vse skupaj zelo dobro organizirano. Logično, da so zmagovalce razglasili na zadnjem izhodu, saj so želeli sodniki videti tudi nastop. Mislim, da je bilo vse korektno.

Sam sem s svojim nastopom bolj ali manj zadovoljen. Vedno bi lahko bilo še boljše, »planeti morajo biti poravnani«.

Petra se je odrezala odlično. Pri njej ni bilo nobenih zapletov in je šlo vse po načrtih, zato bi ji rad čestital še tukaj. Zahvalil bi se tudi reviji Frizer za podporo, Wella Slovenia, Wella World Studio, Mosquito Hair, ekipi, Špeli, Ani, Kaji, svoji ženi, hčerki in prav vsem, ki so ta cirkus spremljali … Sam AHS ima zame globoko sporočilo o izgubi, ljubezni, žalosti, odnosih, predanosti, estetiki, viziji in sanjah, je navdih vseh. Tukaj ni ega. Vsi smo enaki in ko si del tega, nikoli ne moreš pozabiti in želiš še in še. Sam sem šel po tej poti in če me vprašate, kaj zdaj, lahko rečem – po tej poti naprej, mogoče spet nekega dne. Royal Albert Hall še čaka.

Foto: Alex Barron-Hough

 

Reportažo Alternative Hair Show si lahko ogeldate TU.

Vtise nastopa Petre Blatnik Maček preberite TU