Krik in šepetanja

V tišini se kot šepet rojevajo kaotične ideje, ki se v ustvarjanju izostrijo in postanejo glasne kot krik.

Zadnji mesec je Srednja frizerska šola Ljubljana brbotala v vročičnih pripravah na zaključno revijo najvišjih letnikov. Kljuko so si podajali snemalci, fotograf, stilistke, v avli so modeli pridno vadili koreografije. Povsod se je razlegala glasba in v zraku je bilo čutiti precej prijetnega adrenalina. Dvanajst izbrancev te generacije je tekalo med njimi v želji, da bi čim bolje predstavili svojo kolekcijo na izbrano temo.

V torek, 8. maja, se je že četrto leto zapored tradicionalno v Festivalni dvorani odvil revijalni prikaz pričesk, ki omogoči najbolj nadarjenim dijakom zaključnega letnika, da se prvič predstavijo širši (tudi strokovni) javnosti. Ti dijaki so bili: Ivana Mužina, Anja Zupanec, Aleksander Sunarić, Ula Strah, Ermin Džajić, Nika Koprivec, Žiga Velikonja, Lucija Mavri, Sara Poček Conde, Monika Kovačič, Klavdija Smrke in Lina Kepic.

Po Hair Fusionu, Davidu Bowieju, Migracijah so se letos predstavili s Krikom in šepetanji. Ne gre za hommage Bergmanovemu filmu, marveč je od njega izposojen in prirejen poetični naslov, ki se je lepo prilegel glavni temi raziskovanja – zvoku.

V tako široki temi so dijaki zlahka našli dovolj navdiha za najbolj drzne zamisli. Nekateri so raziskovali subtilnost tišine, šepeta, spet drugi avtentičnost zvoka v ritualu, tretji so se spraševali o zvoku kot utripu mesta, narave, nekateri so se predajali brutalnosti industrijskih zvokov in spet drugi preprosto glasbi, ki jo imajo radi.

Z mentorji so udejanjili izvirne ideje, ki so rezultirale v dih jemajočih pričeskah. Letošnji mentorji so bili: Urša Troha, Marinka Jarm, Zoran Gajić, Renata Strmec, Karmen Štrus Zore in Romana Marolt.

Pomemben vsebinski prispevek je dodala številčna mlada ekipa navdiha polnih fantov iz studia Kobe, ki so posneli predstavitvene videe, ustvarili avtorsko glasbo, ki se je navezovala na temo posamezne kolekcije. Na koncu so nastopili s svojo glasbeno točko in pripravili glasbo za defile, ki so jo v živo odigrali na odru. To so bili: Bor Kiswarday, Miha Belcijan, Urh Mlakar in sodelavci. Vsi so stari šele od 22 do 24 let.

Vrhunsko delo sta opravili tudi mladi stilistki Tjaša Zalar in Estera Lovrec, ki sta študentki NTF (smer oblikovanje tekstilij in oblačil). K sodelovanju sta pritegnili kar 30 študentov modnega oblikovanja, ki so za ta namen posodili svoje kreacije.

Odzivi na letošnjo prireditev so bili izjemni, tako da se ni bati, da bo v bodoče zmanjkalo kvalitetnih strokovnjakov na področju frizerstva. Dijakom pa na začetku njihove profesionalne poti lahko le vzkliknemo: »Pogumno naprej in srečno pot!«

Sonja Miklaužič
Fotografije s prireditve: Sanela Jurišič